Tarih: 05.08.2016 16:57

MİMSİN YAPI KOOPERATİFİ BAŞKANI MEHMET HÖKELEK İLE

Facebook Twitter Linked-in

HÖKELEK  HERKESİN TAPUSUNU  VERECEĞİZ?

Mim-Sin  Konut  Yapı Kooperatifi Başkanı  Sn. Mehmet  Hökelek 21 Ağutos´ ta gerçekleştirilecek olan  seçimli genel kurul öncesi  üyelere seslenerek  ?Büyün üyelerimizin tapularına kavuşarak  mağdur olmamaları  için bir dönem daha bize güvenip görev vermelerini  talep ediyoruz. Bütün sorunlu davaları  çabalarımızla bir noktaya taşıdık. Köprüden geçerken at değiştirilmez. Başka bir yönetimin yada kayyumun gelmesi  pişmiş aşa su katmak olur? değerlendirmesinde  bulunarak  göreve devam etmek  istediğini  vurguladı?

 

MEHMET  HÖKELEK BİR  KEZ DAHA  GÖREV  BEKLİYOR?

Sevgili  Okurlar;   Haftanın  Röportajında  3bin 600 kişiyi ev sahibi  yapan  ve 21 yıldır  varlığını  sürdüren  Mim-Sin  Konut  Yapı Kooperatifi Başkanı  Sn. Mehmet  Hökelek´i sayfamıza konuk ettik? Kendisi  ile  kooperatifin dünü, bugünü  ve yarını  konu edip ;  faaliyetlerini  masaya yatırdık.  21 Ağustos´da  Seçimli  Genel  Kurul  yapmaya hazırlanan  Mimsin Kooperatifi  merkezli olarak gelişen olayları ve yargıya yansıyan sorunları büyüteç altına alıp   üyelerin mağdur edilmeden  nasıl sonlandırılması gerektiğini  konuştuk?.

Pek tabi sohbetimize  başlamadan  15 Temmuz´da yaşanan  darbe kalkışmasını  gerçekleştirerek  ülkemizi  kaos ortamına  sürüklemeye çalışan  hainleri  lanetlemeyi de ihmal etmedik?

C.Üsten : Sayın  başkanım  yaklaşık  21 yıllık bir  kooperatifsiniz  neden hala bitmedi ve gelirinizi nerden karşılıyorsunuz?

M.Hökelek : Bizim bütün üyelerimiz  bilir ki yönetim  olarak görevi  devraldığımızda  kooperatifin sonlarına doğru gelinmişti?  İnşaatlarımız bitmişti, eski yönetimle ilgili bir şerefiye bedeli çıkmıştı ve biz buna itiraz etmiştik ve üyelerimizin bize güvenmesiyle biz yeniden şerefiye yaptırdık.

C.Üsten:   Başkanım siz kaç yılında devraldınız yönetimi?

M.Hökelek:  Biz 2009 yılında devraldığımızda kooperatif  16-17 yıllıktı. Biz bir tane üyesi kalsa dahi kanunen  kooperatifin tasfiye sürecini bitirmek imkansızdır.  Çünkü  yargıda devam  eden  mahkemeniz  varsa 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu´na göre  sorunu bitirmeden tasfiye edemezsin, sonlandıramazsınız.  ikincisi, bizimle aynı yıllarda kurulan 4 kooperatif daha var onlarda hala faal. Yani bizim kooperatifimiz  değil, bir çok kooperatif var bu şekilde uzun  ömürlü?  Beyazşehir, Anayurt, İldem hepsi  şuanda aktif? Hatta  1985 yılında kurulan  Belsin Yapı Kooperatifi  bile daha tam tasfiye edilmiş,süreç bitmiş değil.  Kooperatiflerin içinde şuanda bir numaralı kooperatif biziz. Süreci en sonlara getirmiş durumdayız... Övünmüyorum kesinlikle.Bütün üyelerimiz gururla gelip kooperatifimizden her şeyin gerçek bilgisini alabilirler. Kimse diyemez ki  ben kooperatife gittim de bir çay içmedim, beni azarladılar. Hakkımızda bu şekilde ithamlar olduğu için söylüyorum, Mim-Sin Kooperatifi döneminde en şeffaf yönetim olarak biz varız. Hiç kimse buna  itiraz edemez. Ben kooperatife gittim bilgi alamadım diyemez.

C.üsten:Kurulduğu günden bu yana  görev  alan   kaçıncı yönetimsiniz?

M.Hökelek:  Dördüncü yönetimiz biz.

C.Üsten: Sayın Hökelek, uzun yıllar devam eden aktif bir kooperatif. Şuan için kaç çalışanınız var? Kooperatifiniz giderleri nerden karşılanıyor?

M.Hökelek:   4 çalışanımız var. Biz kooperatife ilk geldiğimizde resmi teslimlerle birlikte bize 283 tl para teslim edildi. Biz bunun yanı sıra  bütün üyelerimize 5 sayfa halinde bizden önce yatırmış oldukları şerefiye bedellerini harfiyen üyelerimize bildirdik. Biz bu kadar şeffafız. Her şeyi bildirdik. İkincisi, Toki  bizim evlerimizi satışa çıkaracaktı. Biz kooperatife geldiğimizde bizden önceki yönetimler diyordu ki,?9 trilyon bizim borcumuz. ?  Biz bunu  Ziraat Bankası´ndan öğrendiğimizde banka bize 24 trilyon borcumuz olduğunu söyledi. İlk kooperatif başkanı Ali Osman Öztemur, 1 ve 2. etapları yapıp bitirince paramız vardı. Emlak bankasından  kredi talebinde bulunulur. Ne kadar kredi alınır? 3 yönetim geçti, üçü de bu kredileri dilim dilim aldılar. Emlak banktan kredi talep ettiler, üçü beraber 965 milyarı aldılar. 2000 yılında geri ödeme yapılacak parayı ödeyin dendiğinde hiç kimse bunu umursamadı. Bu borç 1 ve 2. etabın borcu dediler. 1 ve 2. etabın borcu değildi. Kooperatif bir bütündür. 3bin 600 kişi,hepsi aynı haklara ve sorumluluğa  sahiptir. Borç varsa da alacak varsa da hepsi eşit haklara sahiptir. Biz buraya geldik,bütün yetkili kurumlara gittik ve dedik ki: ?Eski yönetimle bir anlaşmanız olmuş, bunlar televizyonda ,bizim borcumuz 24  trilyon değil 9 trilyon, dediler.? anlaşmamızda var dediler ama maalesef anlaşmayı çok istememize rağmen anlaşma metnini  bir türlü elde  edemedik?

C.Üsten:  Nasıl  yani  yeni  yönetim  olarak  bir sözleşme,bir akit size ulaştırılmadı mı?

M.Hökelek:  Hiçbir şey yok.  Anlaşmayı yapan  geçmiş yönetimdeki arkadaşlarımız dediler ki: Bu şerefiyenin içinde toki borcuda var. Bu da yalandı ,beş kuruş para yatırmadılar. Biz büyüklerimize, bakanlara, milletvekillerimize ,başbakanımıza her yere gidip  yardım istedik, gereğinde  yalvardık. Gitmediğimiz yer kalmadı. Devlet planlama teşkilatı, başbakanlık araştırma komisyonu, Cumhurbaşkanlığı araştırma komisyonu. Devlet planlama teşkilatı en sonunda dedi ki, meclisten bir yasa çıkmadıktan sonra bu olmaz. En son Cumhurbaşkanı Abdullah Gül´den randevu talep ettim. Harç parasın yatıramadığımız için biz dava açamıyoruz. 3 trilyon gibi bir harç parası  var.  Sayın Cumhurbaşkanımızdan Ziraat Bankasına dava açması için talimat vermesini rica ettik. Sonuçta Kayseri´de yerel mahkemede  bilir kişilerin çıkarmış olduğu, 4 trilyon  776 liraya düştü borcumuz. Tabi bunun yanında Ankara Üniversitesi, hukuk fakültesi profesörlerinden mütealasını aldık. Sizden bire yüz istiyorlar o yüzden bunu mütealasını yapıp mahkemeye sunalım dediler. Mahkemeye sunduk. Ziraat Bankası hukukçuları ?2000 yılında temerrüte düştü kooperatif? dediler. 2009 yılına kadar  bize tebliğ edilmemiş borcunuz var, bize borcunuzu ödeyin dediler. Biz dedik ki: ?Biz temerrüte 2009 yılında düştük. Onlar 2000 yılında düştüğümüzü söyledi. 4 trilyon 776 bin lirada 2000 yılı temerrüt tarihi olarak borç çıktı. Üyelerimize 1820 lira öderseniz bu borcu bitiriyoruz,kooperatifimiz fazla uzamaz biter dedik.

C.ÜSTEN:   Bu olay öncesi daire başı ödenmesi gereken rakam neydi?

M.Hökelek :   Bir şerefiye bedeli çıkardık biz bu olaydan önce. Çıkardığımız şerefiyede 2400 kişi alacaklı, 1200 kişi borçlu görünüyordu. 6 trilyon 600 bin alacaklılar, 6 trilyon 600bin borçlular. Kooperatife biz bütçe ayırmadık. Dedik ki: mütahitlerden tahsil edeceğimiz paralar var, çoğunu aldık.  6-7 trilyon üzerinde müteahhitlerden alacağımız var, alabilirsek tabi. İcraya verdik,mütahit öldü. Ölünce  işyerine  gittik. Neyi var neyi yok her şeyine tedbir koyduk. 4tiriyon 766 bin lira ile ilgili  davanın kararı   Yargıtay´a gitti. Yargıtay´da  aynen mürafalı olarak duruşmaya katıldım.Ziraat Bankası´nın avukatı Yargıtay´da kooperatif  temerrute  2009 yılında düştü dedi.  2000 yılında düşmediki, Yargıtay biz bu şekilde onansın dedik sürecimiz uzuyor üyelerimiz rahatsız oluyor bir anca tapularını verelim onansında biz bu parayı ödeyelim.  4 tirilyon 700 bin lira olarak ödeyelim, ama Yargıtay  o hakları ben savunurum  sen değil, ama biz istedik niye istedik üyelerimizin  rahatsız olduklarından dolayı istedik.  Bizi rahatsız ettiklerinden dolayı istedik. Bir an önce kooperatif bitsin dedikleri için istedik. Ve sonuçta Ankara bilir kişi 1 tirilyon 818 bin lira çıkardı borcu.  İstanbul ise 2 tirilyon 450 bin lira çıkardı .Dava dosyası   İki farklı  bilir kişiye gitti bu arada, 2 tirilyon 450 bin lira da yerel mahkeme karar verdi.  Biz dedik ki genel kurulumuzu 8.ayda yapalım ve tapuları dağıtırız. Sonra genel kurul sonrası fesih işlemlerini  başlatırız ve yavaş yavaş noktayı koyarız dedik.  Bitsin dedik ama şu darbe girişimini yapan lanetler bu şekil de  bize de darbe vurmuş oldular, ama inşallah bu yılın sonuna kadar bütün üyelerin tapusunu vermeyi düşünüyoruz ve inşallah yargı uzamaz ve ben kesinlikle  yalan söyleyerek söz vermem.

C.ÜSTEN:   2009 yılında eski yönetim tarafından yapılan şerefiye hesabı  üyeler kabul etmediği için 2010 yılında yeniden şerefiye hesabı yapmıştınız sizin yaptığınız hesapla eski yönetimin yaptığı hesap  arasında ne fark vardı? Sizinki kabul görmüşmüydü?

M.Hökelek :  Eski yönetimin  çıkarmış olduğu şerefiye çok astronomik  rakamlardan  oluşuyordu. Biz geldiğimizde yeni şerefiyeyi adaletli ve düzenli bir şekilde hiç tanımadığım  hesap takdir komisyonuna yaptırdım.  Ben,bunlara yaptırdığımızda en az borcu düşenler  eski yönetimin yapmış olduğu göre %50 %60 gibi düştü.  Bunun yanı sıra 6 tirilyon 600 bin lira para dağıttık.  Şimdi bizim üyelerimize cuzzi  rakamda bir borcumuz kaldı.  Şu anda 70 bin lira gibi bir borcumuz var ve üyelerimizden de 1tirilyon 200 bin lira alacağımız var.  Ama alamadığımız için bunların bir çoğunu icra ya verdik. Üzülerek söylüyorum ama bu borcu yatırmaları gerekir, şu anda bizim dağıtmış olduğumuz tapu 2400  adettir . 1200 tane ipotekli tapumuz var .Bunların tapuları da hazır. Tescillerini yaptırdım, şuanda o üyelerimizde biliyor ki emlak vergilerini her şeylerini yatırıyorlar. Herşey resmi ,bakanımız Mehmet Özhaseki  ile görüştük.  Biran önce bu ipoteklerin kalkacağına inanıyorum ve diğer tapuları nasıl verdiysek  o 1200 kişiye de vereceğiz. Ayrıca tapu alacakların içinde bende varım.

 

C.ÜSTEN: Başkanım  şuan isteseniz tapuları veremezmisiniz?

M.HÖKELEK:  Veririz ferdileştiririz zaten Ziraat Bankası  bunu bizden talep etti. Ferdileştir ferdi olarak herkes kendi tapularıyla ilgilensin dedi.  Eğer biz bunu  ferdileştirirsek bütün üyelerimize külfet biner ipoteklerini de kendileri kaldırmak zorunda olurlar istiyorlarsa yaparız hiç sorun değil .

C.ÜSTEN:  2009 da göreve gelmeden önce 220 daire  var kooperatif de demiştiniz bu dairelerin durumu nedir  gerçekten 220 daire var mı kooperatifin elinde?

M.HÖKELEK:  Şimdi bizim 220 dairemizin fazlalığı üyesi yoktu. Bu 220 dairenin inşaatı da yapılmıyordu.  Bizden önceki yönetim temelini atar 1. kata kadar çıkarır ve bizden önceki yönetim sana 10 daire veriyorum, sana 20  daire veriyorum, sana 50 daire veriyorum diyerek müteahitlere dağıtmışlar.  Bizim o gün itibariyle 20 bin lira satılan dairelerimiz  kimi 10 bin lira yatırmış, kimi 15 bin lira yatırmış  ama ne zaman yatırması gerekiyormuş parayı 2006 yılında. Peki o zaman 2009 yılına kadar niye beklettin yatırmayacaktın ve bu insanların hakkı yenilecekti, yani bu 220 daireyi biz görmedik kesinlikle yoktu

C.ÜSTEN: Kooperatifle  ilgili  devam eden  bir çok dava var sanırım devam eden,  hangi davalar bunlar ve seyri hangi aşamada?

M.HÖKELEK:   Kayseri 3. ağır ceza mahkemesinde 2013 / 121 esas  bir davamız vardı eski yönetimle ilgili ağır cezada o dava zimmet olarak  karar verdi .Şu anda Yargıtay´da ve 9 yılla 4 yıl arasında hapis istemi var eski yönetimle alakalı. Yani bizden önceki yönetime zimmetlerine para geçirmeden dolayı , o davanın hepsi birleşmişti, onun için bütün üyelerimiz rahat olsun biz onların hakkını savunuyoruz..

C.ÜSTEN:  Zimmete geçirilen rakam ne kadar sizden önceki yönetimin?

M.HÖKELEK:  Şuan tam hatırlamıyorum ama bir çevre düzenlemesinden dolayı 1 tirilyon 182 bin lira ve bit müteahhiti haksız yere sözleşmelerini fesih etmelerinden dolayı 412 bin lira, çelik kapılar var, radyotörler var,  asansörler var,  hepsi bu davalar toplandı,sadece şuanda 4.asli ceza mahkemesinde 220 daire ile ilgili bir davamız devam ediyor, az üyemizde 1tirilyon 200 bin lira gibi davamız var. Onlar rica ediyorum bir an önce borçlarını kaldırsınlar ben icraya vermek istemiyorum ama diğer üyelerimizin haklarını yiyorlar.

C.ÜSTEN :220 dairelik davayla alakalı nasıl bir sonuç bekliyorsunuz kazanma ihtimaliniz var mı?

M.HÖKELEK:Kazanma ihtimalimiz  yüksek, bilir kişinin verdiği raporlar hep bizim lehimize, alyhimize olan şu zamana kadar hiçbir dava olmadı

C.ÜSTEN: Eski yöneticilerle çalışan müteahittlerle ilgili davalar ne aşamada,hangi davalar var?

M.HÖKELEK:  Müteahitlerle ilgili davaların hepsi sonuçlandı. 1 tirilyon 518 bin 644 lira bir müteahitte  isimlerni söylemiyorum 135 bin 240  lira da bir müteahitde,  2 tirilyon 58 bin 487 lira bir müteahitte alacağımız var.  Ve bunlar mahkeme kararıyla, şuanda kooperatfimizin kayıp parası 12 tirilyon civarında ve bunların karşılığı yok bulamıyoruz.  Ben üyelerimize samimiyetimle söylüyorum şu yargı sürecinde benim yapacağım keşke bir şey olsa da yapabilsem, ne şu bilirkişi raporlarını ben verdim nede mahkeme kararlarını ben verdim.  Bizim hukukcularımız var ve bütün üyelermize de dedim ki biz bukadar şeffafız, yarın mahkememiz var gelin şu mahkemeyi dinleyin.  Bu bizim değil sizinde mahkemeniz . Bizim hukukcularımız giriyor ama biz bir şey yapamıyoruz.

C.ÜSTEN :  Üyelerle alakalı davanız var mı? Halen borcunu ödemeyen üyeler var mı ? Bunların durumu nedir?

M.HÖKELEK:  Biz 9 tane üyemizden evimizi aldık . Onlar bizim bütçemizde olduğu için 9 evi satarak 6 tirilyon 600 bin lira borcumuzu düşürdük. Ödeme yapmadıkları için 2 tane mahkemelik üyemiz var onlarında evini boşalttık,tekrar gitmiş demiş ki ben para yatırdım kooperatife hesabıma geçmedi diye o şekilde yalan yanlış dava açmış.  Onun dışında da başka davamız yok, eski yönetimle ile ilgili davamız vardı hepsi bitti?   4.asli mahkemede  bir davamız var adli tatil bittikten sonra oda sonuçlanır

C.ÜSTEN:   Üyeler  soruyor Mimsin´nden neden taşındınız?

M.HÖKELEK:   Mimsin´den göçme sebebi   o evi satmış değilim?   Mimsindeki ev duruyor,ama komşular benim eşimle   konuşmuyordu ? Neden konuşmuyorlar  kocası  kooperatif başkanı diye?  Zararınız varsa gelsinler ben ödeyeyim,benim eşimin suçu ne ki konuşmuyorsunuz?

C.ÜSTEN:  Sn.Hökelek  son olarak  gazetemiz aracılığı ile  üyelerinize  ne söylemek istersiniz?

M.HÖKELEK:  Ceyhun bey üyelerimizin rahat olmasını istiyorum.  Bizim kooperatifimiz çok rahat 1.ve 2. etaplarda bir ipotek sorunlarımız var inşallah bakanımızla irtibattayız. Bir an önce bu ipoteklerin çözülüp bir an önce bu tapuların verilmesini temenni ediyorum, ama tapularını da inşallah kesin söz vermiyorum. Adalete yargıya güveniyoruz,  şu darbe durumu tamamen bittiği anda tapuları bu yıl vermeyi düşünüyoruz. Zaten mahkemelik olmasak tapu 2 günlük iş 1200 tane tapuyu 2 günde veririm,ipotek kalksın 2 günde herkesin elinde olur  tapular.  İnşallah da bakanımız yardımcı olur ve bu sorun çözülür.  21 Ağustos´ta tüm üyelerin genel kurula katılmalarını rica ediyorum,ve bize güvenin diyorum.  Ben daha iyi yaparım diyende varsa buyursun gelsin.  Genel kurula aday olabilir,üyelerimizden de sağduyulu olmalarını istiyorum. Güvenirlerse tekrar genel kurula gelir orda takdir edip bizi seçerler. Seçmezlerse istedikleri adamları seçerler ama pişmiş aşa su katarlar. Şu toki sürecini biz biliyoruz ve ne safhaya  geldiğini de biliyoruz. Bizim bütçemizde yok biz para toplamadık, biz üyelerimizden tekrar para istemedik, üyeler kayyum gelsin diyor;  kayyum gelirse ne olur yönetim yine görevini yapar kayyumda oturur bizi seyreder  15 - 20 bin lirasını alır.  Bu seferde kayyum için para toplamak gerekir. Uzun lafın kısası biz üyelerimize inanıyoruz güveniyoruz . Bizim vicdanımız rahattır,isterlerse teslim ederiz  isterlerse devam ederiz?..

 

 

 

 

 



4 AGUSTOS 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —