MMO ŞUBE BAŞKANI FENER SÜRÜCÜLERİ UYARDI

Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener yazılı bir açıklama yaparak sürücüleri araçlarını kış şartlarına hazırlamaları konusunda uyardı. Fener "Otomobilinizi kışa hazırlayın" dedi.

Güncel 2.12.2014 22:37:13 0

Editör

admin

MMO  ŞUBE BAŞKANI  FENER  SÜRÜCÜLERİ UYARDI
Haberi Sesli Oku

MMO Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener  ilimiz sürücülerini bilgilendirme maksatlı olarak yaptığı  yazılı açıklamada "Geceleri sıcaklığın sıfır ve eksi derecelere düştüğü ve kış mevsiminin kendisini iyice hissettirmeye başladığı bir döneme girmekteyiz. Soğuk, sisli, yağışlı ve karlı havalarda otomobil kullanmak her zaman olduğundan daha risklidir. Bu mevsimde otomobiliniz ile karşılaşabileceğiniz risklere karşı önlem almak için otomobilinizi kışa hazırlamalısınız. Bu nedenle araçlarının kışlık bakımlarını yaptırmayan sürücülerimiz varsa biran evvel araçlarına kışlık bakımlarını yaptırmaları gerekmektedir. Kışlık bakımı yapılan araçlarda uyulması gereken olmazsa olmaz kural "kış lastiğidir." Ülkemizde son dönemlerde kış lastiği kullanımı artmaktadır" değerlendirmesinde  bulundu…

Fener  açıklamasının devamında   "Otomobilin yola tutunmasını sağlayan lastiklerin ideal diş derinliğinin yeterli olması gerekmektedir. Eğer kışın karlı yollarda kaymak istemiyorsanız, mutlaka lastiklerinizi kontrol ettirmelisiniz.. Kış lastiklerinin -40 dereceye varan soğukta işe yaramasını sağlayan sertleşmesini önleyen özel bileşimleridir. Yaz lastikleri sıcak hava şartlarına göre daha sert hamurlu bir yapıdayken, kış lastikleri hem daha yumuşak bir hamura, hem de karlı ve buzlu yollarda tutunmayı artırıcı kılcal desenlere sahiptir. Bu nedenle yaz lastikleri gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece üzerindeki sıcaklıklarda tercih edilmeli, kış lastikleri ise gece-gündüz hava sıcaklığı ortalaması +7 derece altında kullanılmalıdır. Sanıldığının aksine kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, +7 derecenin altında ıslak ve kuru hava şartlarında da çok iyi performans göstermektedir. Kış lastiğinin yetersiz kaldığı karlı veya buzlu yollarda riske girmeden, trafik yetkililerinin talebi durumunda araç üreticisinin tanımladığı tekerleklere ( yaz lastiği kullanılıyorsa tercihen dört tekerleğe de) kar zinciri takılmalıdır" ifadesini kullandı…

"Peki, bir lastiğin kış lastiği olduğunu nasıl anlarız?  sorusu ile açıklamasını devam ettiren  Makine Mühendisleri Odası  Şube Başkanı Fener  kış lastiğine dair yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti…   “Kış lastiği ile ilgili uluslararası ASTM şartlarını sağlayan lastikler yukarıdaki sembolü kullanabilirler. "Bu sembolü taşıyan lastikler kış lastiğidir" diyebiliriz. ASTM standartlarına göre bir lastiğin "kış lastiği" olabilmesi için belirli test şartlarını yerine getirmesi gerekmektedir. Buna göre aday lastikle kış şartlarını temsil eden kaygan bir yolda yapılan ABS‘li tam fren sonundaki fren ivmesinin , "referans lastiğin" fren ivmesinden en az % 7 daha fazla olması gerekmektedir. "Dört Mevsim Lastiği " (M+S) ‘in ancak yukarıdaki sembolü taşıyorsa kış lastiği olarak değerlendirilebileceği, öte yandan M+S lastiklerinin yazın iyi bir yaz lastiği, kışın da iyi bir kış lastiği görevini göremeyeceği mutlaka bilinmelidir.

Ülkemizde 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasında ticari araçlar için kış lastiği takmak yasal zorunluluktur. Kış lastiği mutlaka aracın dört tekerleğine de takılmalıdır. Ancak yetersiz bilgi veya ekonomik gerekçelerle bu lastikler sadece çekişin olduğu dingilin lastiklerinde kullanılmaktadır. Yani araç arkadan itişli ise kış lastikleri sadece arka tekerleklere, araç önden çekişli ise de sadece ön tekerleklere takılmaktadır. Tek dingilde kış lastiği takılması kuru ve kaygan yollarda riskler taşımaktadır. Önde ve arkada farklı özelliklerde lastiklerin kullanılması aracın kuru ve kaygan yollardaki çekiş ve fren dengelerini bozmaktadır. Önde yaz lastiği, arkada kış lastiklerinin takılı olduğu arkadan itişli bir araç kuru yolda arkadan kayma eğilimi gösterirken, kaygan yolda ise önden kaymakta ve direksiyon hâkimiyetini kaybetmektedir. Önde kış lastiği, arkada yaz lastiklerinin takılı olduğu önden çekişli bir araç kuru yolda önden kayma eğilimi gösterirken, kaygan yolda da arkadan kaymakta ve araç savrulmaktadır. Yaz lastikli bir araçta tek dingilde zincir takılması da karlı yollarda yukarıdaki riskleri taşımaktadır. Örneğin önden çekişli ve yaz lastikleri takılı bir taşıtın ön tekerleklerine zincir takıldığında yokuş aşağı inişlerde frene basıldığında ( araç ABS‘li bile olsa) arka tekerlekler kilitlenebilmekte ve araç arkadan savrulmaktadır. Bu aracın kış lastiklerinin olması bu riski azaltmaktadır. 4X4 ve SUV araçlar kendilerine fazla güvenmemeli ve onlara da mutlaka kış lastiği takılmalıdır. Tutunmayan lastiklerle ne güçlerini yere verebilirler, ne de aracın yönünü değiştirebilirler.Eğer kış lastikleriniz takılı şekilde karlı bir yola girerseniz zincir takmanıza bile gerek olmadan, çok daha güvenli ve stressiz seyahat edebileceksiniz”

Fener  açıklamasının sonunda  “Makine Mühendisleri  Odası  Kayseri Şube olarak vatandaşlarımızın sorunsuz ve kazasız bir kış geçirmesini temenni ediyor ve her türlü teknik konuda bilgiyi şubemiz teknik görevlilerinden alabileceklerini kamuoyuna duyuruyoruz." İfadesini kullandı…