MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI HAKAN ÖZCAN: “KULLANILMAYAN BACA DELİKLERİNİ KAPATIN”

Makine Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Hakan Özcan, enerji verimliliği ve enerji tasarrufu konusunda vatandaşlara da görev düştüğünü belirterek, alınacak küçük önlemlerle enerji tasarrufunun sağlanabileceğini bildirdi.

Güncel 9.01.2013 09:34:00 0

Editör

admin

MMO KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI HAKAN ÖZCAN: “KULLANILMAYAN BACA DELİKLERİNİ KAPATIN”
Haberi Sesli Oku
Özcan, “Ülkemizin yüzde 70’leri aşan enerji ithalat bağımlılığının, ülke ekonomisi ve milletimiz üzerinde enerji fiyatlarını önemli bir baskı unsuru haline getirdiği bilinmektedir. Enerji ithalatı cari açığın yüzde 67‘si kadar olan ülkemizde, her yıl ortalama 7,5 milyar Dolar yalıtımsızlık ve bilinçsiz enerji kullanımı nedeniyle israf ediliyor. Ortaya çıkan bu rakam, bir aylık cari açığı tamamen kapatabildiği gibi, genel cari açığın da yaklaşık onda birine denk geliyor. Ülkemizde kullandığımız enerjinin yabancı kaynaklı, yabancı para birimi ile satın alınan ve ana vanası yabancıların elinde olan bir enerji kaynağı olduğu unutulmamalıdır” dedi.
Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu sağlanmasının yeterince değerlendirilmeyen yenilenebilir enerji kaynaklarının harekete geçirilmesinin birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılmasının, ülke ekonomisi için öncelikli hedef olması gerektiğini belirten Özcan, “Enerji tasarrufu, yabancı kaynaklı olan enerjiden tasarruf ederek sadece bireysel ve ülke ekonomisine katkı sağlamaz, aynı zaman da hava ve çevre kirliliğinin de tasarruf oranında azalması anlamına gelmektedir. Gelecek nesillere hem ekonomisi güçlü hem de çevre açısından yaşanabilir bir ülke bırakmak istiyorsak biran evvel enerji konusunda gereken tüm tedbirleri almamız gerekmektedir” ifadesinde bulundu.
TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) olarak Enerji Verimliliği Kongreleri düzenlediklerini anlatan Özcan, “Bu alanda önemli çalışmalar yürütmektedir. Binaların ısı yalıtımı ve enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli kazanlar, ısı tesisatı, soğutma ekipmanları, sıcak ve soğuk boru ve yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon; bölgesel ısıtma tesisleri; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır. Odamız bu konularda eğitimden denetim ve belgelendirmeye kadar çeşitli faaliyetleri yürütmektedir. MMO, halkımızın ve kamu kuruluşlarının bu konularda bilirkişi olarak ilk müracaat noktasıdır” diye konuştu.
Özcan vatandaşlara, enerji verimliliği ve tasarrufu konusunda şu tavsiyelerde bulundu:
“Kalorifer kazanlarının tekniğine uygun yakılması ve kazan bakımı işlerinde çalışacak kişilerin “Sıcak Su Kazan Operatörü” kursuna katılarak “Sıcak Su Kazan Operatörü” belgesi almış olmaları, ateşçi/kaloriferci belgesi olmayan ehliyetsiz kişiler çalıştırılmamalıdır.
Doğalgaz sobasının filtreleri ayda bir kez temizlenmeli ya da değiştirilmelidir. Kullanılmayan baca delikleri kapatılmalıdır.
Doğalgazlı ısınma aracı alımında verimi yüksek olanları tercih edilmelidir. Bacalı doğalgaz cihazları dolap içerisine yerleştirilmemelidir. Bu durum cihazın ortamdan hava almasını engeller ve verimini düşürür. Doğalgaz tesisatları korunmalı ve kontrol edilmelidir. Kaçaklara karşı dikkatli olunmalıdır. Apartman kapıları kapalı tutulmalıdır.
Soba ve kalorifer kazanları ile bacaların periyodik temizlikleri düzenli olarak yapılmalıdır.
Kalorifer kazanlarının periyodik kontrolleri yetkili kurumlara yaptırılmalıdır.
Vatandaşlarımızın kömürlerini “Katı Yakıt Satıcısı Kayıt Belgesi” olan satıcılardan alması ve bu belgeyi görmeleri gerekmektedir.
İlimiz sınırları içinde dökme kömür satışı yasak olup, kömür torbaları üzerinde üretici/ithalatçı firma bilgileri, yakıtın özellikleri ve firma iletişim bilgileri bulunan torba kömürlerin kullanılması gerekmektedir.
Petrol koku, mineral yağ, araba lastiği parçaları, lastik, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastikler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar, özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri ile fuel-oil kaplarının ısınma amaçlı yakılmamalıdır.”