Gençlere cami merkezli bir hayat tarzı kazandıracak çalışmalar yapılması, birlik ve beraberlik mekânı olan camilerde gençlerin ibadetlere katılımını teşvik etmek amacıyla İl Müftülüğümüz tarafından Hunat Camii´nde Sabah Namazı sonrası ?Gençlik Huzur´da Buluşuyor? programının 41.´si düzenlendi.
Programda Ramazan ayının önemini vurgulayan İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, ?Peygamberimiz (s.a.s.), Ebu Hureyre (r.a.)´tan gelen bir rivayete göre şöyle buyurmuşlardır: ?Kim inanarak, iman ederek ve karşılığını da yalnızca Allah´tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları affolunur.? Peygamberimiz (s.a.s.) bize bir müjde veriyor. Ramazan orucunu yürekten inanarak, iman ederek, Allah emrettiği için tutarsak ve karşılığını da bu dünyalık için değil, Allah´tan ahirette isteyecek olursak Allah geçmiş günahlarımızı affeder.?
?ALLAH RAMAZAN AYINDA ORUÇ TUTMAYI SİZLERE FARZ KILMIŞTIR?
Peygamberimiz (s.a.s.), Hicretin 2. yılı Şaban ayında şöyle söyledi:
?Ey Müslümanlar! Mübarek bir ay olan Ramazan ayı gelmek üzeredir. Allah Ramazan ayında oruç tutmayı sizlere farz kılmıştır. Ramazan ayı boyunca göklerin, yücelerin, semaların kapıları açılır, cehennemin kapıları da kapatılır. Şeytanların azgınları da geme vurulur, bağlanır.? Yani Allah Teâlâ Ramazan ayında Müminlere öyle bir bereket kapısı açar ki, Ramazan ayında cennet yollarını öylesini kolaylaştırır ki, insanın cehenneme gidecek bir yolu kalmaz adeta. Ayrıca onu cehenneme sürükleyecek olan şeytanların bile engellenmesinden maksat şudur: ?Ey Müslüman! Sen de gayret et ve bu Ramazanın manevi ikliminden istifade et. Allah sana bu imkânı hazırlıyor; sen de öyleyse gayret göster!?
Peygamberimiz (s.a.s.) yine bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: ?Eğer bir Mümin kul büyük günahlardan sakınırsa Allah o kimsenin 5 vakit namazının arasında işlemiş olduğu küçük günahları, bir cumadan öbür cumaya kadar ya da bir Ramazan´dan diğer Ramazan´a kadarki arada işlediği küçük günahları o kıldığı namazlar, kıldığı cumalar ve tuttuğu oruçlar hürmetine affeder.? Demek ki Ramazan ayı bizler açısından günahlarımızın affolunacağı ve bizlere hayır ve bereket getirecek bir zaman dilimidir.
Rabbimiz (c.c.) Kur´an-ı Kerim´de Bakara Suresinde Ramazan ayındaki orucun farz kılınmasının hikmetini de şöyle açıklıyor: ?Ey İman Edenler! Sizden önceki milletlere farz kılındığı gibi oruç sizlere de farz kılındı. Umulur ki bu oruç vesilesiyle daha muttaki kullar olursunuz.? Biz bu ayetten iki şey anlıyoruz:
1- Bu oruç ibadeti bütün ümmetlere farz kılınmış insanlıkla yaşıt bir ibadettir.
2- Oruç bizleri Allah´ın emirlerini yapmaya ve yasaklarından kaçınmaya sevketmelidir. Ramazanda eğer daha muttaki kul olduğunuzu hissediyorsanız ve Ramazandan sonra da bunu bu şekilde devam ettirebiliyorsanız biliniz ki Ramazan sizin için hayırlı olmuştur. Ramazan size hayır ve bereket getirmiştir. Ama eğer böyle olmuyorsa kendimizi gözden geçirelim.
?RAMAZAN AYI KUR´AN AYIDIR?
Kıymetli kardeşlerim. Ramazan ayı oruç ayıdır. Ama Ramazan ayı aynı zamanda bir de Kur´an ayıdır. Kur´an-ı Kerim Ramazan ayında indirilmeye başlandı. Bunu Ayet-i Kerime´den biliyoruz; Allah (c.c.) şöyle söylüyor. ?Ramazan ayı Kur´an´ın kendisinde nazil olmaya başladığı aydır. O Kur´an ki insanlar için bir hidayet rehberidir, yol göstericidir, kılavuzdur.? Yine hepimizin bildiği üzere Kur´an Kadir Gecesi´nde nazil olmaya başladı. Kadir gecesi de Ramazan ayındadır. ?Biz Kur´an´ı Kadir gecesinde indirdik? diyor ayeti kerime. Kur´an´ın indirilmesi Kadir gecesinde başladı ve 23 yıl sürdü. Kur´an nazil olduğu geceyi bin aydan daha hayırlı kılmıştır. Kur´an nazil olduğu ayı ayların sultanı yapmıştır. Kur´an nazil olduğu kimseyi alemlere rahmet olarak kılmıştır. Öyleyse bu Kur´an nazil olduğu kalbi alemlere rahmet olarak insanlığın en şereflisi kılıyorsa, nazil olduğu ayı ayların en şereflisi kılıyorsa, nazil olmaya başladığı geceyi gecelerin en hayırlısı ve bin aydan daha hayırlı kılıyorsa bizde neler yapmaz ki! Nazil olduğu ve inanan müminin kalbini harekete geçirdiği sürece o mümini cennetlik kılar. Bu sebeple bizler Ramazan ayını iyi değerlendirmeliyiz.
?İFTAR SOFRALARIMI İSRAF SOFRALARINA DÖNÜŞMESİN?
Peygamberimiz (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: ?Ramazan ayında Allah´ın rahmetinden kendisini mahrum eden kimse bedbaht bir kimsedir.? Bu kadar önemli bir Rahmet ayı gelecek ve bundan istifade etmeyen kimse bedbaht kimsedir. Yine Peygamberimiz (s.a.s.) bir Hadislerinde diyor ki: ?Ramazan ayına girdiği halde günahlarını affettiremeden bu ayı tamamlayan kişinin burnu yerde sürünsün.? Bu kadar güzel imkânın olmuş olduğu Ramazan ayını eğlencelerle ve şenliklerle geçirmeyelim. Teravihlerle, iftar sofralarında ailemizle, komşularımızla, akrabalarımızla, ihtiyaç sahipleriyle, öğrencilerle bir arada geçirelim. İftar sofraları israf sofralarına dönüşmesin. İftar sofralarında sadece birbirimizi ağırlamayalım; ihtiyaç sahiplerini de düşünelim. Lüks ve israftan sakınalım. Hz. Ali´nin güzel bir sözü vardır:
?Fakirin ihtiyacı, zenginin israfı kadardır.? Demek ki zengin israf etmese fakirin ihtiyacı görülecek. Ramazan ayı eğlence ayı değildir. Özellikle belediyelerimize de rica ediyorum. Teravih zamanlarında eğlence koymasınlar. Zaten Ramazan ayında eğlence olmaz; Ramazan ayı arınma ayıdır. Bunu böyle bilmek durumundayız. İnsanı Teravihten alıkoyacak hiçbir şey olmamalıdır. Özellikle de son 10 gününde imkânı ve zamanı olan kardeşlerimiz en az 1 gün olmak üzere itikâfa girsinler. İtikâfa girmek isteyen kardeşlerimiz camilere müracaat etsinler. Biz daha sonra ilan edeceğiz. Altyapısı uygun olan camilerde mümin kardeşlerimizin itikâf ibadetini yapmalarına imkân tanıyacağız inşallah. Yüce Mevla Ramazan-ı Şerif´imizi bizlere hayırlı ve mübarek eylesin. Yüce Mevla Ramazanın manevi ikliminden azami derecede istifade edebilen kullarından eylesin. Yüce Mevla şu Ramazan ayında inanarak ve aynı zamanda karşılığını yalnızca Allah´tan bekleyerek oruç tutmayı hepimize nasip eylesin. Ramazan ayı geldiği halde Ramazan ayının manevi ikliminden istifade edemeyip o bedbaht insanlardan olursak eğer bizi kim kurtarabilir ki? Yüce Mevla bizi bedbaht insanlar olmaktan, burnu yere sürtünen insanlar olmaktan muhafaza eylesin. Yüce Mevla ibadetlerimizi kabul eylesin.? diyerek sözlerini tamamladı.
İl Müftüsü Güven´in sohbeti sonrası program, tesbihat ve dualarla devam etti. Program sonrası cami çıkışında Melikgazi Belediyesi´nin katkılarıyla cemaate çorba ikramı yapıldı.
Çorba dağıtımına İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven ve Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu da katılarak vatandaşlara çorba ikramında bulundular.