Bir dizi ziyaret ve programlara iştirak etmek üzere ilimize gelen Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı, Müftülük persone ?Türkiye´de Dini Hayat ve Toplumun Dini Eğitim ve Öğretim Veren Kurumlardan Beklentileri? konulu konferans verdi. Dr. Subaşı ?Dini hayatın 3 temel göstergesi vardır. Bunlardan birisi inanç, ikincisi ibadet, üçüncüsü ahlaktır. Bu üçünü yani hepsini bir arada değerlendirmemiz gerekmektedir. Birisi eksik olduğunda dini hayat eksik olmaktadır? değerlendirmesinde bulundu?
Başbakan Başdanışmanı Dr. Necdet Subaşı´nın Müftülük personeline yönelik olarak gerçekleştirdiği ?Türkiye´de Dini Hayat ve Toplumun Dini Eğitim ve Öğretim Veren Kurumlardan Beklentileri? konulu konferansa İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Dini Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Dr. Abdülkadir Kabdan, İl Milli Eğitim Müdürü Osman Elmalı, İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Şevki Aydın, İl Müftü Yardımcıları Galip Koçer, Tandoğan Topçu, İlçe Müftüleri, Din Görevlileri, Kur´an Kursu Öğreticileri ve çok sayıda davetli iştirak etti?
Program Dini Yüksek İhtisas Merkezi Eğitim Görevlisi Yüksel Demirkoparan tarafından okunan Kur´an-ı Kerim Tilaveti ile başladı.
Başbakan Başdanışmanı Dr. Subaşı?Türkiye´de Dini Hayat ve Toplumun Dini Eğitim ve Öğretim Veren Kurumlardan Beklentileri? konulu konferansta davetlilere seslenirken ?15 Temmuz olaylarından sonra ülkemizdeki dini hayat ve toplumun dini eğitim ve öğretim veren kurumlardan beklentisi bizleri üzerinde düşünmeye sev ketti. Türkiye´de dini hayat konusu üzerinde çok fazla düşünmediğimiz bir konu olarak önümüzde durmaktadır. Açıkçası bu konunun üzerinde durmaktan, kendi meselelerimizi konuşmaktan çekiniyoruz. Böyle bir korku var bizde. Genel çerçeveye baktığımızda Türkiye´de belli bir çevrede Diyanet camiası var. Bu alanın dışına çıktığımızda çok sıkıntılı bir çevre ile karşılaşıyoruz. Basit bir şekilde insanların dini hayatlarını tanımlamak gerekirse, kişinin kendi hayatlarını inşa ederken dine atıfta bulunarak, dini devreye sokarak, dinin içinde kalmak çabası içinde ortaya koydukları her şeydir. Bu açıdan her şehirde dini yaşayış farklı olacaktır. Şartlarını sınırlarını bilmediğiniz dünyanın ortaya koyduğu dindarlıklar hakkında ileri geri konuşmamak lazım. Bu manada dini hayat izafi bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Dini hayatın 3 temel göstergesi vardır. Bunlardan birisi inanç, ikincisi ibadet, üçüncüsü ahlaktır. Bu üçünü yani hepsini bir arada değerlendirmemiz gerekmektedir. Birisi eksik olduğunda dini hayat eksik olmaktadır. Dini hayat sembollerle, kavramlarla ve hayal gücü ile yaşamaktadır. Herhangi bir yer ve zamanda dini hayatın bu bileşen ve parçacıklarını unutmamak gerekmektedir. Bir dini cemaat veya dini yaşam söz konusu ise onların kavram ve sembollerinin nasıl olduğu ve hangi yönleriyle kamuda etkilerinin var olabildiğini gözlemlemek gerekir.? Değerlendirmesinde bulundu?
MÜFTÜLÜK PERSONELİNE TÜRKİYEDE DİNİ HAYAT... Kayseri Haber Gazetesi
Orjinal Habere Git