MURAT CAHİD CINGI İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

Güncel 10.11.2015 17:14:32 0
MURAT CAHİD CINGI İLE
Haberi Sesli Oku

CINGI  ?ARTIK  SOSYAL ALANLARIN GELİŞTİRİLMESİNE  ODAKLANACAĞIZ??

Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle  buluşturup, kafanızdaki  soru işaretlerini  kaldırma anlamında  gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle  okuyacağınız bir ismi  sayfamıza konuk ettik. Konuğumuz  Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Gelem Müdürü  Sn. Murat Cahid Cıngı?  Sn. Cıngı ile  sezon öncesi  Erciyes Kayak  Merkezi´nde  neler  yaşandığını, bir önceki yıla göre yeni kış sezonunda ne gibi yenilik ve gelişmelerin olduğunu, yatırımların  hangi aşamada olduğunu, sözün özü sevgili okurlarım  Erciyes Kayak Merkezi´ni masaya yatırıp  detayları ile konuştu?

C.ÜSTEN:  Sn . Murat Cahit Cıngı sözü uzatmadan direk konuya gireceğim . Erciyes Dağı´na doğal gaz gelmiş durumda, dağdaki tesisler bundan faydalanabilecekler. Nasıl oldu bu çalışma öncelikle bu konuyu açıklayarak başlayalım.

TESİSLERİMİZ  ARTIK  DOĞALGAZLA  ISINACAK?.

C. CINGI: Kayseri Gaz, 2014 yılından itibaren Erciyes ve Develi ilçemize doğalgazı götürme kararı almıştı. Fakat bu parkur Türkiye´deki en zor parkurlardan bir tanesi, şehirmerkezinden 2200 rakımına ulaşıp tekrar aşağı ineceksiniz. Bu zorlu süreci Kayserigaz başarıyle tamamladı. Bizde doğal gazın Erciyes´e gelişini geçtiğmiz günlerde kutladık.

C.ÜSTEN: Tabi gönül isterdi ki Erciyes´i termal su ile ısıtalım. Böyle bir arayış ta var sanıyorum. Termal su ne aşamada?

TERMAL SU ARAYIŞINDA  İKİ  BİN  METREYE KADAR  İNECEĞİZ?

C. CINGI: Termal su halkımızın çok odaklandığı bir konu. Nereye gitsem ilk sordukları soru bu oluyor. Termal su kültürü yaşlılarımızdan gençlerimize gerçiyor. Erciyes neticede bir volkanik dağ ve bu dağın altında hala birşeyler kaynıyor, yanıyor. Termal su ihtimalini kuvvetli görüyorduk. Geçtiğmiz sene Maden Tetkik Arama Entitüsü ile jeolojik ve jeofizik etüt çalışmalarına başladık. Sahada termal suyun olma ihtimalinin yüksek olduğu bölgeleri taradılar. Onların kendilerine göre çok gelişmiş teknolojik metotları var. Bize bir yer tespit ettiler. Şu anda o raporu değerlendirerek, kış sezonu münasebeti ile sondajı vuramadık ama önümüzdeki bahar sondaj vuracağız. Büyükşehir Belediyemizin Kaski şirketi sondaj işlerini yürütecek. Onlar sondaj vuracaklar. Tabi bu kadar kolay değil 2000 metreye sondaj vurulacak maliyetli ve riskli bir iş olacak. Erciyes´te kış ve termal turizmi birleştirdiğimizde ortaya harika bir şey çıkacak.

C.ÜSTEN:  Erciyes Master planı 2005 yılında başladı. Geçen 10 yılda hangi aşamalara gelindi?

ARTIK  SOSYAL ALANLARIN GELİŞTİRİLMESİNE  ODAKLANACAĞIZ?

C. CINGI: Erciyes Avrupai mantığı içerisinde bu günlere geliyor. En başta fizibilite çalışmaları yapılıyor. Biz maalesef  yanlış yatırımlarımızla ünlenmiş bir ülkeyiz. Bir sürü atıl kaynaklarımız var şuanda. Biz bu duruma düşmemek için Erciyes´te ilk önce fizibilite çalışmalarıyla harekete geçiliyor. Yani Erciyes´te bir kayak merkezi olur mu? 1940´lı yıllarından itibaren kayak yapılıyor ama bizim hedefimiz sadece bir iki kişi kayıp gelsin değil, Avrupa´daki örnekleriyle mukayese edilebilecek. Şehre katma değer sağlayabilecek bir kayak merkezi tasavvur edildi. Özhaseki başkanımız anlatmıştı; Avusturya´nın Trol bölgesinde, oranın turizm müdürü 7 milyar euro ekonomi sağladığını söylüyor. Bugün Organize Sanayi Bölgemiz, iftihar ettiğimiz, 150 ülkeye ihracat yaptığımız, her türlü nitelikli, katma değerli malın dahi üretildiği yer ama 2 milyar dolarları hala bulamıyor. Bu rakamı küçümsememek lazım, nereden nereye geldik, bu dahi hayal edemezdik ama bir işin bu boyutu var. Dolayısıyla küçük bir kayak merkezi yerine, Avrupa´dakilerin yerine muadil Kayak Merkezleri doğar mı Erciyes´te diye fizi bilite çalışmaları yapılıyor. Bunun için yabancı uzmanlar çağırıyorlar. Daha sonra dağı inceleyen bu uzmanlar burada kayak yapılacağını söylüyorlar. Akabinde danışman firma çağırılıyor ve master planı yaptırılıyor. 2010 yılından beri büyükşehir Belediyemiz yapılan master plana uygun hareketle işi ihale etmeye başlıyor, teleferikleri ve pistleri. 2011 yılında Erciyes Aş kuruldu ve hemen işe koyulduk, 2011´in Aralık ayında yolcu kabul etmeye başladık. İlk etapta Hacıları hizmete açmıştık, ikinci etapta Tekir bölgesine yoğunlaştık. Yani sıfırdan bir işe giriştik. 2005´te hayalle başlayan bu proje bugün artık elle dokunulur, gözle görülür bir somut hal alamaya başladı. Biz kayak sporuyla alakalı alt yapısının %95´ini tamamlamış durumdayız. Şimdi üzerine düştüğümüz husus konaklama imkanlarının geliştirilmesi. Biliyorsunuz 21 tane Otel arsası satıldı. Bunlardan 3 tanesi bu yıl hizmete girdi. Bizim bu gün itibari ile 102 km pistimiz var Ceyhun Bey. 102 deyip geçiyoruz ama neredeyse Sivas´a gidişin yarısı kadar. Eğer siz buranın altını dolduramazsanız, gelen insanlar yabancı veya yerli, sosyal olarak ihtiyaçlarına cevap veremezseniz 102 km pistiniz olsa ne olur? Adamın 24 saat kayacak hali yok ki saat 3-4 olduğu zaman hava soğuyor Erciyes´te. Belki dinlenmek isteyecek kişiler, belki çay kahve içmek isteyecek, belki yörenin meşhur yemeğinden yemek isteyecek, belki bir yerde müzik dinlemek isteyecek. Dolayısıyla bizim bundan sonraki odağımız sosyal alanların genişletilmesi. Zaten alt yapımız ile üst yapımız paralel yürüdü bu zamana kadar.

C.ÜSTEN: Yollar ne durumda şuanda?

OTOBAN GİBİ  DAĞ YOLLARI YAPTIK?

C. CINGI: Büyükşehir Belediyemiz Hisarcık´tan Hacılar Kavşağına kadar olan kısım Büyükşehirin sorumluluk sınırı, çok çetrefilli bir çalışma geçirdi ve geçtiğimiz yıl hızmete açıldı duble yol olarak. Sanki dağ yolu gibi değil de otoban gibi. O mevkiden sonra karayollarının sorumluluk sahası başlıyor. Geçtiğimiz sene de Karayollarımız, Hacılar kavşağı ile Develi arasındaki yolu ihale etti. Geçen sene yarısına kadar, Tekir´e kadar geldi. Bu yıl da Develi´ye kadar yaklaşıldı ama şuan hava şartları nedeniyle çalışmalar yavaşlamış durumda.

C.ÜSTEN: Haseki Başkan bu planların fikir babasıydı. Başkanlık yaptığı süreç boyunca hep ilgilendi ve destek sağladı. Mustafa Çelik şimdi başkanlık koltuğunda oturuyor. Zaten gelişmelerden hep haberdardı. Aradaki başkan değişikliğinden olumsuz bir etkilenme olmaz değil mi?

BAŞKAN ÇELİK´TE  PROJEYİ  DESTEKLİYOR?

C. CINGI: Çelik Başkan da bayrağı daha ileriye taşımak için tüm hızıyla çaba sarf ediyor. Ceyhun Bey Haseki Başkan derdi ki; ?Benim en fazla halk desteği aldığım proje Erciyes Dağı projemdir.? Erciyes artık falanca siyasi partinin, filan kuruluşundur denmiyor. Halk sahip çıktı. Bakın Türkiye´deki bütün dağların problemi nedir biliyor musunuz? Yerel halkın gitmemesi. Bursalı uludağa çıkmıyor. Erzurumlu palandökene gitmiyor. Ama bizim şehrimizde bazen dağda 50-60 kişi biriktiği oluyor.

C.ÜSTEN: Sayın Cıngı, uluslar arası ve yerel anlamda bu kış ne gibi etkinlikler olacak? Yurtdışından gelişler bir şeye standarta oturdu mu? Artık bu işten para kazanır hale geldik mi?

DÜNYADA EN YÜKSEK ÜÇÜNCÜ PİSTİ  ERCİYES´TE

 

 

C. CINGI: Öncelikle böylesine devasa yatırım şehre vizyon katsın diye yapılıdı. Şehre ekonomik, siyasi, kültürel ve spor konularında katkıları olsun diye yapıldı. Bunun sportif manada etkilerini hemen görmeye başladık zaten. Türkiye tarihinde Avrupa Kupası yaptık Erciyes´te. Bakın altını çiziyorum Türkiye tarihinde. Dünyada en yüksek üçüncü pist Erciyes´te. Biz onun adını ?Ottoman´ koyduk. Lavların püskürmüş olduğu çanağın orada istasyonumuz var bizim, kafanızı aşağı çevirdiğiniz zaman zaten çukuru görüyorsunuz. Burası 3400 mt ve dünyanın en yüksek 3´üncü istasyonu, dolayısıyla burası da tamamen zorlu pistlerin olduğu bir yer. Bu pistlerin güvenlik file ihalesini Bakanlığımızın Kayak Federasyonu üzerinden yaptık ve yaklaşık 1 milyon euroluk güvenlik filesi gitti buraya. Geçen sezon burası aslında kullanılabilir olmasına rağmen, güvenlik fileleri yapılmadığı için açmadık. Buradaki fileleri hazırlamak bizim bir yazımızı aldı. Ama bu sene ?Ottoman´ pistimizi açacağız. Bu pist dünya genelinden kayakçıları kendine çekecektir.

C.ÜSTEN: Peki biz bunları yurt dışında tanıtabiliyor muyuz?

TANITIM  KONUSUNU AĞIRDAN ALIYORUZ?.

C. CINGI: Şu anda yönetim kurulu kararımız doğrultusunda çok fazla reklam yapmıyoruz. Ürünümüz şuanda tam değil. Uluslar arası arenaya çıkabilecek bir aşamaya geldik ama Marketing stratejimizi alt yapımıza paralel yürütmeye çalışıyoruz. 2011-2012 ?de başladık biz sadece Erciyes açıldı dedik. 2013´te birazcık işi hızlandırdık, 2014´te Avrupa Kupası aldık tüm dünya duydu. Avrupa Kupası demek dünyadaki en iyi insanların Erciyes´e gelmiş olması demek. Bu yıl ne alıyoruz? Dünya kupası alıyoruz. Şuanda bu süreci takip ediyoruz. Bakın bunu daha önce söyledik Dünya Kupası´na ev sahipliği yapacağız diye. Henüz imza atılmadı ama imza atıldığı takdirde bunu duyuracağız. Dünya Kupasını normalde Uluslar arası Kayak Federasyonu çok zor şartlarda veriyor. Yani siz Avrupa Kupası alıyorsunuz, 4-5 yıl onun pişiyorsunuz. Ama biz Avrupa Kupası organizasyonuna çok iyi hazırlandık ve bize size Dünya Kupasını da vereceğiz dediler. Bu ay içerisinde sonuçlanır. Dolayısıyla Erciyes bir çok noktada olgunlaştı ve dünya insanı Erciyes´i duydu. Geçtiğimiz yıl saha da gezerken bir beyefendi, güneşli bir Şubat günü güneşleniyor. Nasıl buldunuz diye sordum daha sonra ingiliz olduğunu anladım. Geçen yıl gelmiş Erciyes´e bu yıl tekrar gelmiş. Bizim kriterimiz asgari ücretli aile bir gün gelsin burada eğlensin dönsün.

C.ÜSTEN: Peki teknolojiyi de dağa getirdiniz mi? Yani vatandaşların teknolojiyi kullanmasına olanak sağlanıyor musunuz?

İNTERNET´TEN  PİSTLERİ  HER ZAMAN  KONTROL EDEBİLİRZİNİZ?

C. CINGI: Bizim vatandaşımız hizmetin en iyisini hak ediyor. Telefon açmadan, geçtiğimiz yıl mobil uygulamamızı da hizmete sunmuştuk, siz daha dağa gelmeden cep telefonunuzdan tekiri izleyebilecek, Hacılar Kapıyı izleyebilecek, hava kötü mü? Tipi mi var? Yollar kapalı mı? Bunlara göre nereye gideceğinize karar vereceksiniz. Bu Türkiye´de ilk defa uygulanıyor. Takdire şaan bir hizmet olacak. Arkadaşlarımız beğenecektir.