OLGUNHARPUTLU : ?ASGARİ ÜCRETİN İNSANCA YAŞAMAK İÇİN YETERLİ OLMADIĞININ FRKINDAYIZ??
Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Kısa adı MÜSİAD olan Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Kayseri Şube Başkanı Sayın Nedim Olgunharputlu? Sn .Olgunharputlu ile 2015 yılında ekonominin rotasını çıkartıp bir yıl sonu değerlendirmesi yaparak iş dünyasının beklenti ve sorunlarını büyüteç altına aldık. Ekonominin 2016 yılındaki seyri ve piyasaları geleceği konulu son derece güncel ve toplumun genelini çok yakından ilgilendiren konuları hakkında sıcak ve samimi bir sohbet gerçekleştirdik?.
C. ÜSTEN: Müsiad Şube Başkanlığında sizin gibi genç bir isim beklemiyordum. Nedim Olgunharputlu´yu haberlerden takip ediyoruz ama yüz yüze ilk defa görüşüyoruz. Büyük sorumluluk almışsınız. Hayırlı uğurlu olsun, Allah utandırmasın. 6 ay geride kaldı mı?
N.OLGUNHARPUTLU : 1 yıla yaklaştı. Ocak ayında genel kurul yapılmıştı.
C. ÜSTEN: Peki nasıl gidiyor. Hepimizin bildiği gibi Müsiad, Tüsiad´a alternatif olarak kurulmuştu. Hatta ilk kurulduğu dönemde Müsiad´ın açılımını Müslüman Sanayiciler ve İş Adamları Derneği olarak söyleyenler bile olmuştu.
MÜSLÜMAN SANAYİCİ DEMEK AYRIMCILIK OLUR?
N.OLGUNHARPUTLU : Hiçbir Müsiad üyesi ?Müslüman Sanayici ve İş Adamları Derneği´ olarak algılanmasından rahatsızlık duymaz, bilakis memnun olur. Ama Müslümanlık ayrım değil. %99´u Müslüman olan bir ülkede, ?Müslüman Sanayici ve İş Adamları Derneği´ demek biraz iş adamları derneğine ayrımcılık yapmak gibi olur. Aslında bağımsız manasında ?Müstakil´ İş Adamları Derneği olarak önerilmiş ve kabul görmüş?
C. ÜSTEN: Tüsiad çok güçlü bir argümanıydı Türk siyasetinin ama Müsiad sanki bugün biraz bunu egalle etti. Artık eş değer bir konuma geldi gibi. Gözle görülür bir rekabet yok ama içten içe bir rekabet söz konusu değil mi?
BİZ HİÇ BİR ZAMAN ÜLKE EKONOMİSİNİ MENFAALERİMİZE GÖRE YÖNELENDİRMEDİK?
N.OLGUNHARPUTLU : Aslında görünürde bir rekabet var. Tüsiad bizim ismimizi vererek olumsuz ithamlarda bulunduğu, bizim kayıtsız şartsız bağımlı olmamızla alakalı, hatta bizimle alakalı yorumlarıyla olumsuz yorumlarına ilişkin Genel Merkez´imizden de tepkiler oluyor. Nail Başkan bu yıl Genel Kurul´da Şubat ayında, İstanbul´da Tüsiad ile alakalı çok net açıklamalar yaptı. İşte Tüsiad Başkan Yardımcısı, yanlış bilmiyorsam, Müsiad ile alakalı olumsuz bir yorum yapınca Başkan´dan bir tekzip bekledik olmadı . Basın açıklaması bekledik olmadı. Herhangi bir geri adım atılmadı. Biz hiçbir zaman ülke ekonomisini bizim menfaatlerimiz yönünde yönlendirmedik. Biz hiçbir zaman hükümete ?ayağını denk al, seni götürürüz´ mesajı vermedik.
C. ÜSTEN: Müsiad´ın ilk kurulan şubelerinden birisi Kayseri Şubesi. Kaç üyesi var? Hangi iş kollarına hitap ediyor? Müsiad´ın Kayseri faaliyetleriyle ilgili biraz bilgilendirme yapar mısınız bize?
BİZ MÜSİAD´IN İLK TAŞRA ŞUBESİYİZ?.
N.OLGUNHARPUTLU : Kayseri Türkiye´nin ilk taşra teşkilatı, ilk şubesi. Türkiye´de Müsiad yönetiminde de Türkiye yönetiminde ve ya Genel Siyasette sahip olduğu hakimiyet gibi Kayseri Şubesi etkindir ve dikkate alınır, görüşleri önemsenir. Bu noktada Müsiad´a yön verme anlamında etkin bir şubedir. Genelde Müsiad´ın üye adedini baz alırsak. Ticaret Odası üye sayısı ile orantılı. Şehrin nüfusu ile orantılı devam eder. Çok küçük esnafı değil ama onların da hakkını savunacak, Orta ve Büyük İşletmeleri daha çok kapsar. Tabiki Küçük Esnaflar da üyemiz olabilir ama biraz mali yükümlülüklerimiz var. Para değil ama meşru kazancın meşru noktalarda harcanması bizim için önemli. Kayseri´de şuanda 160´a yakın üyemiz var, yıl sonu itibariyle hedefimiz 200 üyeyi tamamlamak. 25 Aralık´ta Kayseri´de Genel İdare Toplantımız olacak. Müsiad´ın her yıl 4 kez yaptığı, 2´sini taşrada, 2´sini Genel Merkez´de yaptığı programlar, Kayseri´de de ilk defa yapılacak bu program. Bu programda 200´üncü üyemize özel bir plaket vereceğiz.
C. ÜSTEN: 2015 yılı iş dünyası açısından çok parlak bir yıl olmadı galiba. Seçim süreciyle başlayan, iktidar boşluğu, seçimin yenilenmesi ve bu arada dünyada bir çok şeyin alt üst olması, dengelerin değiştirilmeye çalışılması. Bütün bunlardan iş dünyası nasıl etkilendi?
ÇOK DAHA KARLI OLABİLECEK BİR YILI AZ KARLA KAPATIYORUZ?
N.OLGUNHARPUTLU : 2015 yılı çok şükür ki diyebiliriz, kayıp bir yılı mümkün olduğunca az zararla, hatta kar ile, yani daha yüksek olacak bir yılı, daha az karla kapanan bir yıl oldu. Seçim süreçlerine baktığımızda ufak sarsıntılar ile büyük yıkımlara uğratacak seviyeleri çoktan geçti. Bu uzun süredir, istikrarlı büyüme ve ekonominin gelişmesi etkili oldu. Eskiden olsa belki ülkeyi yıkıma, iflasa sürükleyecek darbeleri küçük sıyırıklarla veya daha yüksek karlılığı daha minimize ederek geçmesine sebep oldu. 2000 yıllarının başından itibaren çok şükür 90´lı yıllardan çok uzağız.
C. ÜSTEN: Bu yıl ki seçimler iş dünyasına ne getirdi?
EURO ?TL PARİTESİ´NDE % 15´LİK DEĞER KAYBI OLDU?
N.OLGUNHARPUTLU : İlk seçimi hep beraber gördük. Kendi işletmemizden bahsedecek olursak, yurt dışındaki küçük bir transferde, 3 gün öncesinde yapma ile 3 gün sonra yapma arasında Euro-TL paritesinde %15 gibi değer kaybı oldu. Ama Kasım seçiminin ertesi günü olması gerektiğini düşündüğümüz seviyelere geldi. Önceden parayı yatırır malımız gelirdi. Ancak şimdi mal geliyor istediğimizi alıyoruz paramızı daha sonra gönderiyoruz. Bu gezi olaylarında uluslar arası basının bir oyunu oldu.
C. ÜSTEN: Şimdi seçim tamamlandı. Tek parti istikrarının devam edilmesine karar verdi millet. Hükümet te bir çok yenilik yapmaya hazırlanıyor. Asgari ücret artımı yapıldı, bir çok kesime taahhütler verildi. Tabi bunlar oy kayması olmasın diye veya ihtiyaç olduğu tespit edildi. Ciddi şekilde küfeyi sırtladı hükümet bunları bir şekilde paylaşmak götürmek zorunda. Bu paylaşımın başında da iş dünyası geliyor. Bu yenilik ve atılımlar hızla yapılmaya başlanacak, siz 2016 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?
ASGARİ ÜCRETİN İNSANCA YAŞAMAK İÇİN YETERLİ OLMADIĞININ FRKINDAYIZ?.
N.OLGUNHARPUTLU : Siyaset ile çok angaje değiliz, siyaseti yöneten, yönlendirmede bulunan bir ailede değiliz. Emekli maaşlarının artması ve bunun devletin kaynaklarından karşılanacak olması piyasalara olumlu olarak yansıyacaktır. Asgari ücretin de artması olumlu olarak yansıyacaktır. Asgari ücret hala 4 kişilik bir ailenin insanca yaşaması için tek gelir kaynağı ise çok zor bu şekilde yaşaması. Yani bu rakamların yeterli olmadığı kanaatindeyiz iş veren olarak. Ama ülkenin bir yapısı var. Bu yapıyı değerlendirerek bir hareketlenme yapmamız lazım. Enflasyon belli oranlarda, asgari ücrette enflasyon oranlarının biraz üstünde bir artış beklentimiz ve buna göre çalışmamız vardı. Bu rakam da brüt olarak 150 lira gibi bir maliyet yansıtması yapacaktı üyelerimize, işletmelerimize. Ama burada bahsedilen rakam artışı sadece 300 lira değil bunun sosyal güvenlik primi farkı da eklendiğinde 450 gibi bir bedel ortaya çıkıyor. Bu olmasın değil ama bu ülkede tek kalemde 450 liranın bedelini %80 Kobi´ler karşılıyor. Bu yükün çoğunu bize vermektense hükümetle beraber bu yükün altına girmeleyiz.
C. ÜSTEN: Sayın Olgunharputlu, Kayseri´den bir ekonomi Bakanı çıktı, Sayın Elitaş, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz. O da iş dünyasının önemli isimlerinden biriydi. Kayseri´ye ve Kayseri iş dünyasına katkısı olur mu? Siz ne düşünüyorsunuz?
EKONOMİ BAKANIMIZ HIZLI TREN´E BÜTÇE AYIRACAKTIR?
N.OLGUNHARPUTLU : Elbette Kayseri için bir etkisi olacağına eminiz. Sayın Bakan seçimden önce Müsiad´ı ziyareinde kendisine bu tepkimi iletmiştik; ?Sayın Vekilim, bunca yıldır siyaset yapıyorsunuz ve merkezde görevler alıyorsunuz, Kayseri´ye çok fazla mesai harcıyamıyorsunuz. Kayseri´nin problemlerine ve ihtiyaçlarına biraz daha duyarlı olun bu dönem. Genel merkezde görev almayın.? gibi bir talebimiz olmuştu ama Bakanlık görevi tabi ki bizim de zevkle destekleyeceğimiz, istediğimiz, talep ettiğimiz bir görev oldu. Kayseri´ye de olumlu etkilerini görürüz. Belki Kayseri´ye Ekonomi Bakanı olarak direk etki edecek müdahalelerde bulunmaya bilir. Lakin tüm Kayseri´nin tek bir ağızdan söylediği hızlı tren çalışması, Ekonomi Bakanlığı da bunun bütçesi oluşturulurken üzerine daha çok düşecektir.
C. ÜSTEN: Peki gelelim Rusya meselesi, bizim iş dünyamız olarak Rusya ile bağlantımız ne? Uçağın düşürülmesinin ardından yaşanan gerginlik ve işte Rusya´nın hergün yeni birşeyi iptal ediyor olması işi nereye götürür? İş dünyası bundan nasıl etkilenir? Vatandaş olarak biz endişeliyiz.
RUSYA İLE GELİNEN NOKTADAN ENDİŞELİYİZ?
N.OLGUNHARPUTLU : Öncelikle iş dünyası olarak biz de endişeliyiz. Biz istikrar isteriz. İş adamları olarak bu tarz problemlerden hoşlanmayız. Bizim için ekonominin stabil olması, emeğe yönelik olması talep edilir, istenir. Bu noktada ?keşkeler´ söylenebilir ama güvenlik varsa ticaret vardır, üretim vardır, yaşam vardır. Güvenlik olmadan herhangi bir noktada söz sahibi olma şansımız olmaz. Onun için yapılması gereken müdahale yapılmıştır. Bunun belki geçici maliyetleri muhakkak olacak. Rusya´nın şımarık ve popilist tavırları, Putin´in kendi ülkesi içindeki istikrarı kaybetmesinden dolayı algıoyı dışa çevirip, Türkiye´ye karşı, bölgeye karşı müdahil olmaya çalışması bu tarz tepkilerin devam edeceği kanaatindeyiz. Ama bu tepkiler bizi çok olumsuz etkilemeyecek. Rusya´yı bizden çok daha fazla etkileyecektir. Çünkü, ticaret olarak Rusya ile cari açığımız çok yüksek noktada. Rusya´ya ihracatımız ile ithalatımız arasında çok büyük fark var. Burada kaybeden biz olmayız, Rusya kaybeder. Biz de Rusya´ya satacağımız ürünleri farklı ülkelere satarız.