Neslihan Mandacı Şanlı: "Kan bağışı, bir sosyal sorumluluktur"

Neslihan Mandacı Şanlı:

Erciyes Üniversitesi  Tıp Fakültesi Kan Merkezi Sorumlusu ve İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Neslihan Mandacı Şanlı, “14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Şanlı, “Dünyada her yıl yüzlerce kişi, kaza sonrası veya bazı hastalıkların sonucunda kan kaybına bağlı hayatını kaybetmektedir. Bu kayıpların önüne geçmenin tek yolu düzenli kan bağışıdır” diye konuştu.

Şanlı, “Kan, tek kaynağı insan olan ve yaşam için zorunlu bir sıvıdır. Bundan dolayıdır ki kan bağışı hayati önem taşımaktadır. Kan, sadece acil değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Her yıl 14 Haziran, tüm dünyada “Dünya Gönüllü Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Bugün, ABO kan grubu sistemini bulan Nobel ödülü sahibi bilim insanı Karl Landsteiner’ın doğum günüdür. Bu günün amacı düzenli kan bağışında bulunan gönüllüleri kutlamak ve kan bağışına dikkat çekmektir” ifadelerini kullandı.

Kendi birimlerinde çok geniş çaplı bir alanda kan ve kan ürünleri hizmetinde bulunduklarını belirten Şanlı, şunları kaydetti: 

“Düzenli kan bağışı gönüllülerine sahip nadir merkezlerden bir tanesiyiz. Ben kan merkezi birim sorumlusu olarak aynı zamanda erişkin hematoloji ve kök hücre nakli öğretim üyesi olarak çalışmaktayım. Kendi ünitemizde kan hastalıkları, kemik iliği nakil hastaları, talesemi hastaları, kan kanserleri gibi sürekli kan naklinin gerekli olduğu bir hasta popülasyonunu tedavi etmekteyiz. Bu nedenle kan ve kan ürünlerinin ne kadar hayati olduğuna bizzat birebir şahit olmaktayız.”

Neslihan Mandacı, “Halkımızı bilinçlendirmek, doğru bilinen yanlışları düzeltmek ve gönüllü kan bağışını benimsetmek adına gerek seminerler, gerek etkinlikler yaparak halkımızı bilgilendirmeyi amaçlıyoruz. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluktur, dayanışmayı arttırır. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasına dayandığının ve bir gün kişinin kendisinin veya sevdiklerinin de kan nakline ihtiyacı olabileceğinin unutulmaması ve bu bilinç ile hareket edilmesi gerekmektedir” dedi. 



Sıcak havalarda şekerli ve gazlı içeceklere dikkat

Kayseri'de sağlık çalışanları motive ediliyor

Neslihan Mandacı Şanlı: "Kan bağışı, bir sosyal sorumluluktur"

Sarı nokta hastalığı erken evrede tedavi edilebiliyor

Bünyan’daki sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Ucuz güneş gözlüklerine dikkat

Diş sağlığı kliniğimiz 2 ayda 300’e yakın vatandaşımıza ulaştı”

Yahyalı'da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi

Talas’ta şehre hizmet edecek engelli rehabilitasyon merkezi

Aile Sağlığı Merkezi resmi açılış için gün sayıyor

İncesu’da sağlık hizmetleri değerlendirildi

ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı

Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”

Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı

Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri

Her 7 kişiden biri böbrek hastası