NNY ÜNİVERSİTESİ´NDE ÇANAKKALE KONFERANSI

YENİLMEZ İNGİLTERE´NİN YENİLGİSİ, ÇANAKKALE!

Eğitim 21.03.2016 22:39:01 0
NNY ÜNİVERSİTESİ´NDE ÇANAKKALE KONFERANSI
Haberi Sesli Oku

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta konuşma konuşan üniversite Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Özsoy Çanakkale Zaferine kadar dünyanın en güçlü devleti olan İngiltere´nin nasıl bozguna uğratıldığı üniversiteli genç yüreklere bütün detayları ile anlattı?
Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda geçekleşen konferansa İİBF Dekanı Ali Kaya, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi Öğretim Görevlileri, Akademisyenler ve Öğrenciler katıldı.
Konferansa konuşmacı olarak iştirak eden Öğretim Görevlisi Dr. Hasan Özsoy ve Araştırmacı, Yazar Hasan Şirin; Çanakkale´nin Türk ve Dünya tarihi açısından önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak o tarihe kadar hiç yenilgi tatmamış İngiltere´nin, yenilgiyi Çanakkale´de tattığını vurgulayarak şöyle konuştu; ?Çanakkale geçilmez sözü artık Türk Tarihi´ne, Türkçemize yerleşmiş bir deyim haline gelmiş. Çanakkale hem denizden, hem de karadan geçilememiştir. O döneme kadar dünyanın en güçlü devleti İngiltere´ydi. O kadar büyümüş ki güneş batamayan ülke olmuş yaklaşık dünyanın 3´te birini ele geçirmiş, ele geçirdiği her bölgede dilini ve dinini mecbur etmiş. Bu yüzden bugün en çok konuşan dil İngilizce, en yaygın din Hıristiyanlıktır. İngilizler tarihinde hiç yenilmemişler, tarihinde bir defa yenildiler o da Çanakkale´de. Onun dışında İngiliz tarihinde yenilgi yoktur. O yüzden Çanakkale tarihi yalnızca Türkler için önemli bir sayfa değil, dünya tarihi için belki de savaşların en önemlisidir. Hiçbir savaşta Çanakkale´deki kadar birim başına insan ölmemiştir. Karşılıklı hücum ve direnişin çok büyük rolü var. İngilizlerin çok büyük ve güçlü donanmaları vardı. O dönemde İngilizlerin Deniz Bakanı General Churchill çok mağrur ve kendisine güveni çok fazla olan bir insandı. Çanakkale´yi çok rahat alacağı kanaatindeydi. Hatta bazı bakanlar ?sana biraz kara desteği verelim´ dediklerinde, ?kara ordusuna gerek yok ben deniz kuvvetleriyle Çanakkale´yi birkaç günde geçerim.´ Diye böbürleniyordu. Çanakkale´ye saldırılmasında onun bu görüşleri çok etkili olmuştur. İngiliz hükümeti ona inanmış ve Çanakkale´nin çok kısa süre içerisinde düşeceği, Osmanlı Devleti´nin kısa sürede teslim olacağı kanaati yaygındı. Ama hiç beklemedikleri bir direniş ve mukavemet gücüyle karşılaştılar.?
HABER: M. EMRE KİPMAN