Tarih: 05.10.2011 09:46

NÜFUS VE KONUT ARAŞTIRMASI...

Facebook Twitter Linked-in

Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemin’den elde edilemeyen; iş­gücü, istihdam, doğurganlık, ölüm­lülük, uluslararası göç, göç nedeni, özürlülük gibi nüfusun demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleri ile bina ve konutlara ilişkin bilgileri il düzeyinde üretmek amacıyla, Tür­kiye İstatistik Kurumu tarafından 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanu­nu uyarınca hazırlanan 2007-2011 dönemi Resmi İstatistik Programı kapsamında “2011 Nüfus ve Konut Araştırması” yapılacaktır. Araştır­ma, ülkemizde ikamet eden Türki­ye Cumhuriyeti vatandaşları ile ya­bancı uyruklu kişileri kapsamakta­dır. Ancak, altı aydan kısa süreli ül­kemizde bulunan/bulunacak olan yabancı uyruklu kişiler ile araştır­ma süresince geçici olarak ülke­mizde bulunan (örneğin yurt dışın­da ikamet edip, tatilini Türkiye’de geçiren) T.C. vatandaşları kapsam dışı olarak değerlendirilecektir.

 

3 Ekim 2011 tarihinden itibaren alan uygulaması başlanılmış olup 2011 Nüfus ve Konut Araştırma­sında örneğe çıkan hanehalkları ile ülke genelindeki tüm kurumsal yer­lerde yüz yüze görüşme yöntemiyle soru kağıdı uygulaması gerçekleş­tirilecek ve yaklaşık iki ay (Ekim- Kasım 2011) sürecektir.

 

Kurumsal yerlere yönelik uygula­manın Ekim ayında tamamlanma­sı öngörülmüştür. Hanehalkı uygu­lamasında, örneğe çıkan adresler­de Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sis­temi kayıtları temel alınarak ön­celikle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemin’de kayıtlı kişilerin filli ika­met durumları kontrol edilecek, sonrasında ise dizüstü bilgisayar­lar veya basılı soru kağıtları kulla­nılarak veri toplanacaktır. Kurum­sal yerlerde (üniversite öğrenci yur­du, huzurevi, bakımevi, ceza ve tu­tukevi, ıslahevi, yetiştirme yurdu, askeri birlik ve kışla vb.) ise “Ku­rumsal Yerler Soru Kağıdı” kullanı­larak tam sayım yapılacaktır. Araş­tırma, Türkiye genelinde yaklaşık 2,4 milyon hanehalkı ile, Bölge Mü­dürlüğümüz görev alanı içinde yer alan Kayseri ilimizde ise yaklaşık 40 000 hanehalkı ile gerçekleştiri­lecektir. Araştırmanın alan uygu­lamasında ülke genelinde yaklaşık olarak 3,600 anketör ve 550 kont­rolör, Kayseri il genelinde ise 67 an­ketör ve 4 kontrolör görevlendiril­miştir. Alan uygulamasında görev­li personeller, TÜİK onaylı resmi ta­nıtım kartları yakalarına takılı bir şekilde hanehalklarını ve kurum­sal yerleri ziyaret edeceklerdir. Ha­nelere gelen TÜİK görevlisinin gö­revli tanıtım kartı mutlaka sorul­malı, şüpheli durumlarda en yakın emniyet birimine haber verilmeli­dir. Araştırma kapsamında hane­halkının evde bulunamaması duru­munda, hane ziyaretleri, farklı za­manlarda gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, TÜİK görevlileri haneleri hafta sonu ve akşam saatleri de da­hil olmak üzere çeşitli zamanlarda ziyaret edebilecektir. Araştırmada derlenen bilgiler, 5429 sayılı Türki­ye İstatistik Kanunu uyarınca gizli kalacak ve sadece istatistiki amaç­lar dahilinde kullanılacaktır. İlgi­li Kanun gereği, örneğe çıkan hane­halklarının araştırmaya katılımla­rı gerekmektedir. Önemli bir maddi kaynak gerektiren bu araştırmanın sağlıklı olarak yapılabilmesi aynı zamanda, konut ve binanın nitelik­leri ile hanehalkına ilişkin sorula­ra eksiksiz ve doğru cevap verilme­si ile mümkündür.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —