Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemin’den elde edilemeyen; işgücü, istihdam, doğurganlık, ölümlülük, uluslararası göç, göç nedeni, özürlülük gibi nüfusun demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleri ile bina ve konutlara ilişkin bilgileri il düzeyinde üretmek amacıyla, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca hazırlanan 2007-2011 dönemi Resmi İstatistik Programı kapsamında “2011 Nüfus ve Konut Araştırması” yapılacaktır. Araştırma, ülkemizde ikamet eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile yabancı uyruklu kişileri kapsamaktadır. Ancak, altı aydan kısa süreli ülkemizde bulunan/bulunacak olan yabancı uyruklu kişiler ile araştırma süresince geçici olarak ülkemizde bulunan (örneğin yurt dışında ikamet edip, tatilini Türkiye’de geçiren) T.C. vatandaşları kapsam dışı olarak değerlendirilecektir.
3 Ekim 2011 tarihinden itibaren alan uygulaması başlanılmış olup 2011 Nüfus ve Konut Araştırmasında örneğe çıkan hanehalkları ile ülke genelindeki tüm kurumsal yerlerde yüz yüze görüşme yöntemiyle soru kağıdı uygulaması gerçekleştirilecek ve yaklaşık iki ay (Ekim- Kasım 2011) sürecektir.
Kurumsal yerlere yönelik uygulamanın Ekim ayında tamamlanması öngörülmüştür. Hanehalkı uygulamasında, örneğe çıkan adreslerde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi kayıtları temel alınarak öncelikle Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemin’de kayıtlı kişilerin filli ikamet durumları kontrol edilecek, sonrasında ise dizüstü bilgisayarlar veya basılı soru kağıtları kullanılarak veri toplanacaktır. Kurumsal yerlerde (üniversite öğrenci yurdu, huzurevi, bakımevi, ceza ve tutukevi, ıslahevi, yetiştirme yurdu, askeri birlik ve kışla vb.) ise “Kurumsal Yerler Soru Kağıdı” kullanılarak tam sayım yapılacaktır. Araştırma, Türkiye genelinde yaklaşık 2,4 milyon hanehalkı ile, Bölge Müdürlüğümüz görev alanı içinde yer alan Kayseri ilimizde ise yaklaşık 40 000 hanehalkı ile gerçekleştirilecektir. Araştırmanın alan uygulamasında ülke genelinde yaklaşık olarak 3,600 anketör ve 550 kontrolör, Kayseri il genelinde ise 67 anketör ve 4 kontrolör görevlendirilmiştir. Alan uygulamasında görevli personeller, TÜİK onaylı resmi tanıtım kartları yakalarına takılı bir şekilde hanehalklarını ve kurumsal yerleri ziyaret edeceklerdir. Hanelere gelen TÜİK görevlisinin görevli tanıtım kartı mutlaka sorulmalı, şüpheli durumlarda en yakın emniyet birimine haber verilmelidir. Araştırma kapsamında hanehalkının evde bulunamaması durumunda, hane ziyaretleri, farklı zamanlarda gerçekleştirilecektir. Bu nedenle, TÜİK görevlileri haneleri hafta sonu ve akşam saatleri de dahil olmak üzere çeşitli zamanlarda ziyaret edebilecektir. Araştırmada derlenen bilgiler, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca gizli kalacak ve sadece istatistiki amaçlar dahilinde kullanılacaktır. İlgili Kanun gereği, örneğe çıkan hanehalklarının araştırmaya katılımları gerekmektedir. Önemli bir maddi kaynak gerektiren bu araştırmanın sağlıklı olarak yapılabilmesi aynı zamanda, konut ve binanın nitelikleri ile hanehalkına ilişkin sorulara eksiksiz ve doğru cevap verilmesi ile mümkündür.
Orjinal Habere Git