O meyve de market fiyatı dudak uçuklattı!

O meyve de market fiyatı dudak uçuklattı!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, haziran ayı afetleri ve üretici market fiyatları ile ilgili yaptığı açıklamada, üretici ve market arasındaki en yüksek fiyat farkının kirazda görüldüğünü açıkladı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Haziran ayında yaşanan afetler, üretici market arasındaki fiyat değişimlerini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi. Bayraktar, iklim değişikliğinin etkisiyle yıl içerisinde normallerin üzerinde gerçekleşen aşırı sıcaklar tarımsal üretime ve tarım arazilerine zarar verdiğini belirtti. Bu kapsamda haziran ayında artan sıcaklarla birlikte orman ve tarım arazilerinde yangınların arttığını söyledi.

 ‘’Haziran ayında kırsal alanlarda bin 120 adet yangın çıktı''

Yangın verilerine ilişkin açıklamalarda bulunan Bayraktar, Orman Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Haziran ayında Türkiye’nin kırsal alanlarında toplam bin 120 adet yangın çıktığını belirterek şunları kaydetti:

‘’Diyarbakır, Mardin, Çanakkale, Aydın, Balıkesir, Bursa, Siirt, İzmir, Manisa, Burdur, Uşak, Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Edirne, Düzce, Sinop, Bingöl, Elazığ, Ankara, Çankırı, Yozgat ve daha birçok ilimizde büyüklü küçüklü yangınlar meydana geldi. Bu illerde çıkan yangınlarda tarım arazileri zarar gördü, hayvanlar telef oldu.'' 

 “Yangınların yaklaşık yüzde 38’i insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik” 

Bayraktar, yapılan araştırmaların Türkiye’de yangınların yüzde 80’inin haziran-ekim döneminde çıktığını belirterek şunları söyledi:

“Çıkan yangınların yaklaşık yüzde 38’i insan kaynaklı ihmal ve dikkatsizlik gibi sebeplerdir. Özellikle sıcaklıkların arttığı bu dönemlerde daha da dikkatli olmamız gerekiyor. Bu oranı düşürmek bizlerin elindedir. Ancak ne kadar dikkatli olunsa ve önlem alınsa da afetleri tam anlamıyla engellemek mümkün değildir. Yaşanan afetler en fazla tarım sektörünü ve üreten çiftçilerimizi etkiliyor. Bir üretim sezonu emek veren çiftçilerimiz çıkan bir yangınla mahsulünü kaybediyor. Özellikle kontrol altına alınamayan geniş alanlara sıçrayan yangınlarda ürünlerini, hayvanlarını ve tarımsal varlıklarını kaybeden üreticilerimize devlet yardımı yapılmalıdır” dedi.

 “Aşırı sıcaklar Haziran ayında tarımsal ürünlere zarar verdi”  

TZOB Başkanı Bayraktar, Haziran ayında Türkiye genelinde normallerin üzerinde gerçekleşen sıcak hava tarımsal ürünlerde verim ve kaliteyi olumsuz etkilerken, afetlere ve maliyetlerde artışa neden olduğunu da vurgulayarak, bu çerçevede Adana’da kavun, karpuz, domates ve biber başta olmak üzere sebzeler yandığını ve Manisa’da üzüm bağlarında ise yanmaların meydana geldiğini açıkladı. Öte yandan önlem alarak ise daha fazla sulama yapılması gerektiğini belirtti.

Bayraktar ayrıca şunları kaydetti:

 “Önümüzdeki yıl, aşırı sıcakların verdiği zararın tüm ürünlerde TARSİM kapsamına alınması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Ancak bu yıl TARSİM teminatları arasında yer almayan ürünlerde yaşanan kayıplar devlet desteği ile telafi edilmelidir” açıklamalarında bulundu.

 “Haziran ayında üretici ve market arasındaki en fazla fiyat farkı kirazda görüldü” 

Haziran ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının yüzde 303,98 ile en fazla kirazda görüldüğünü belirten Bayraktar;

‘’Kirazdaki fiyat farkını yüzde 291,3 ile havuç, yüzde 284 ile kuru incir, yüzde 260 ile Antep fıstığı takip etti. Kiraz 4 kat, havuç 3,9 kat, kuru incir 3,8 kat, Antep fıstığı 3,6 kat fazlaya satıldı. Üreticide 24,88 lira olan kiraz markette 100 lira 51 kuruşa, 8 buçuk lira olan havuç markette 33 lira 26 kuruşa, 115 lira olan kuru incir markette 441 lira 64 kuruşa ve 250 lira olan Antep fıstığı 900 liraya satıldı. Haziran ayında fiyatı en fazla artan ürün hem markette hem de üreticide limon olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise hem markette hem de üreticide patates oldu'' ifadelerine yer verdi. 

Haziran ayında markette 37 ürünün 23’ünde fiyat artışının yaşandığını, 12’sinde fiyat azalışı görüldüğünü ve 2 üründe ise fiyat değişimi olmadığını ifade eden Bayraktar, “Haziran ayında markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 65,7 ile limon oldu. Limondaki fiyat artışını yüzde 51,2 ile Antep fıstığı, yüzde 44 ile çilek, yüzde 34,3 ile kuru kayısı, yüzde 29,7 ile fındık ve yüzde 24,7 ile nohut takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 17,2 ile patates oldu. Patatesteki fiyat düşüşünü yüzde 16,5 ile domates, yüzde 16,1 ile yumurta, yüzde 8,1 ile maydanoz ve yüzde 7,6 ile yeşil soğan izledi” dedi.



Memur ve emeklilerin zamlı maaşları belli oldu!

Bedelli askerlik ücreti belli oldu

Haziran ayı enflasyon rakamları belirlendi

Sigara izmaritlerine de vergi geliyor!

O meyve de market fiyatı dudak uçuklattı!

Enflasyon farkı netleşiyor! Emekli ne kadar zam alacak?

E-fatura ve e-defter zorunlulukları bugün başlıyor

Yalçın: "İhracat hedefine ulaşmak için sanayicilerimize destek elzem"

Kayseri’nin ihracatı arttı

Mehmet Büyüksimitci: “Ülke olarak üretmekten başka çaremiz yok”

Dener Grup'tan firmalara 50. yıl desteği

Yeni Akıllı Cep Telefonu OVION, Kayseri OSB yönetimine tanıtıldı

"OVP’deki hedeflere için sanayicilerimiz desteklenmeli"

"Kayseri’nin Nisan ayı ihracatında düşüş yaşandı"

Nisan ayında 280 milyon 249 bin dolar ihracat yapıldı

İstihdam Fuarı kapılarını açıyor