Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr Selim Kurtoğlu haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ilimizde hafif şişman diyeceğimiz grupta çocuk sayısı %11’e yükseldi. Gerçekten şişman dediğimiz grup ise %5’e yükseldi ve bu giderek artıyor.” Sözleri ile hastalığın önemine ve bir an önce önlem alınmasına dikkat çekerek “ Şişmanlık diğer adıyla ‘Obezite’ bununla ilgili çok detaylı konuşmak mümkün ama bugün özellikle odaklanacağımız nokta zekayı etkiler mi? Kayseri’de de çok çalışmalarımız var, Kayseri’de hafif şişman diyeceğimiz grupta çocuk sayısı %11’e yükseldi. Gerçekten şişman dediğimiz grup ise %5’e yükseldi ve bu giderek artıyor. Dolayısı ile şişmanlığın artması ile birlikte bu sorunlarda artacak bildiğiniz gibi. Obezite derecesi arttıkça çocuğun kendisinin toplumdan soyutlaması, eve kapanması veya sürekli uyuması sonucu ‘akademik performans’ diyoruz, siz zeka olarak söylüyorsunuz ama biz ‘akademik performans’ diyoruz, akademik performansta düşme olduğu gözlenmiştir, depresyona girdiği için, arkadaşlar arasında kendini yalnız hissettiği, arkadaşları tarafından bazen alay konusu ve ya dışlanma yapıldığı için birinci etken bu, dolayısı ile kendine olan öz güvenini kaybeder ve ‘akademik başarı’sı düşer.” Değerlendirmesinde bulundu…
Kurtoğlu sözlerinin devamında şişmanlığın vücuttaki etkilerini ve önlemleri şu şekilde dile getirerek “Şişmanların bağırsaklarında zararlı mikroplar, faydalı mikroplardan öne geçtiği gözlenmiş. Anneleri ve Babaları uyarıyorum çocuklarına yoğurt yedirsinler. Yoğurt bağırsağımızı düzenleyen en güzel gıdamızdır. Beslenme tarzından dolayı şişmanlayan çocuklar, B12 vitamininin bulunduğu gıdaları az kullanırlar. Dolayısı ile B12 vitamininin azalması da zekayı, performansı, düşürür.” İfadesini kullandı…
Kurtoğlu şişman çocuklarda vücutta görülen eksikliklerle ilgili değerlendirmede ise “Şişman çocuklarda demir ve çinko eksikliğidir. Ve bir diğeri demir eksikliği, dünyada şu aralarda bir araştırma furyası başladı; bütün hastalıkların D Vitamini ile bağlantısı olabileceği düşünülüyor ve şişmanlarda da D Vitamini düşük olduğu için ‘beynin zeka fonksiyonlarında etki ettiği görülmüştür.’ Şişmanlarda insülin direnci oluşur, bildiğiniz gibi insülin kan şekerini düşüren bir hormondur, insülin dokuda etki edemezse ona direnç diyoruz, beyinde de direnç olduğu için, çocuğun beyin fonksiyonlarında düşme olur. Hatta erken bunama hastalığı dediğimiz ‘Alzeimer’ hastalığının beyindeki insülin direnci ile ilişkisi olduğu, hatta buna ‘TİP3 Diyabet’ hastalığı denildiğini biliyoruz.” Dedi…
Pr.Dr. Kurtoğlu sözlerinin sonunda çocuklarda görülen olumsuzlukları şu şekilde sıraladı; “Sonuç olarak şişman çocuklarda bu söylediğim konuların kümülatif etkisi ile, ders başarısında düşme, yeterince aktivite olmaması nedeni ile şişmanlığın önemli bir etken olduğunu, okul başarısında düşme olduğu görülmüştür. Şişmanlığı tedavi etmek biraz zor, önemli olan engellemeyi sağlamak, yani şişmanlamaya giden yollarda engeller ortaya çıkarmak önemli.”