Tarih: 06.03.2012 10:25

ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR”

Facebook Twitter Linked-in

. Civa oda ısısında sıvı olan tek metal olup, kolayca buharlaşabilmektedir. Metalik civa, anorganik ve organik civa bileşikleri, kloralkali yapımında, antiseptik olarakv e diş hekimliğinde amalgam yapımında kullanılmaktadır. Civanın toksik etkisi kimyasal bileşimine ve maruziyet yollarına göre değişir. Civa çok düşük konsantrasyonda daki etkili olduğu için çevrede kısa süreli konsantrasyon artışları çevre ve sağlık üzerinde ciddi etkilere sahip olabilir. Genel olarak civa başlıca sinir sistemini ve böbrekleri etkiler” dedi.

Öksüzkaya civa zehirlenmeleri konusunda şu bilgileri verdi:

Elementel civa buharları akciğerlerden kolayca absore olarak beyne ulaşır. Başlangıç fazında ateş, adele ağrıları, ağır ve bağazda kuruluk ve baş ağrısı ile karakterizedir. Ciddi vakalarda fatal olabilmen korrozif bronşit ve pnömoniye neden olabilir. Santral sinir sistemi etkilenir, tremor, aşırı sinirlilik ve duyarlık hali, unutkanlık gibi davranış bozuklukları gözlenen klinik belirtilerdir. Element civanın ağız yolu ile absoripsiyonu çok yavaştır. Organik civa, civanın en toksik formudur. Ağız, dudak ve ekstremitelerde uyuşukluk, ataksiler, yorgunluk hali, konsantrasyon bozukluğu, işitme ve görme kayıpları gelişebilir. Civanın vücuttan atılması söz konusu olmayıp, civa buharı hücre zarından kolaylıkla geçerek beyne ulaşmakta, tüm dokulara yerleşmekte, zamanla dokularda birikim yaharak geri dönüşümü olmayacak nörolojik bulgulara sebebiyet verebilmekte ve ölümle sonuçlanabilmektedir.

Ülkemizde son günlerde yaşanan zehirlenmelerden dolayı vatandaşlarımızın, hemen en yakın sağlık kuruluşlarına gitmeleri, civa dökülen yüzeyleri çok iyi temizlemeleri, temizlik işleri, elektrikli süpürge kullanmadan eldiven ile elle yapılmalıdır. Ortam havalandırılmalıdır.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —