GÜL: SİVAS YOZGAT VE KAYSERİ´NİN KADERİ AYNI
Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2016 yılı Ağustos ayı Yönetim Kurulu Toplantısı Sivas Valisi Davut Gül başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Sivas Valisi Gül, ?Sivas-Yozgat ve Kayseri´nin kaderi aynı. Birlikte iş yapma kültürünü hep birlikte geliştireceğiz? değerlendirmesinde bulundu?
Kısa adı ORAN olan Orta Anadolu Kalkınma Ajansı 2016 yılı Ağustos ayı toplantısı ajans hizmet binasında gerçekleştirildi. Toplantıya Sivas Valisi Davut Gül başkanlık ederken, Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas İİ Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata, Yozgat İl Genel Meclisi Başkanı Halil Şahbaz´da hazır bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Sivas Valisi Davut Gül, ?Orta Anadolu Kalkınma Ajansı´nın bu ayki toplantısını Kayseri´de yapıyoruz .Sivas´ın Kayseri ve Yozgat´ın kaderi aynı. Birlikte iş yapma kültürünü hep birlikte geliştireceğiz. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı´nın bundan sonraki süreçte yatırımcılara STK´lara kamu kurum ve kuruluşlarına daha faydalı olması için birlikte çalışacağız? dedi.
Sivas Valisi Davut Gül toplantı sonrasında yaptığı açıklamalarda şu görüşlere yer verdi. ?22 Şubat tarihinde teklif çağrısına çıkılmış olan 2016 yılı mali destek programları başvuruları 2 Mayıs tarihi itibarıyla sona ermiştir. Ajansımızın yapmış olduğu saha çalışmaları, kurum ve kuruluş ziyaretleri ve firma ziyaretleri sonucu bu sene son beş yıl içinde rekor denilebilecek seviyede başvuru teslim edilmiştir. 2015 yılında 203 başvuru gelmiş iken 2016 yılı Mali Destek Programları için toplamda 362 başvuru alınmıştır. Özelikle merkez dışı ilçelerden alınan proje sayısında 2 kata yakın artış sağlanması ilçelerin ajansa olan ilgisinin artırılması amacıyla yapılan çalışmaların sonuç verdiğini göstermektedir. Ayrıca Mali destek sürecinde il ve ilçelerde yapılmış olan 20 toplantıda toplam 1052 kişiye bilgi verilmiş olması ve Kayseri, Sivas ve Yozgat illerinde açılan teknik yardım masalarında toplam 38 başvuru sahibine proje hazırlık sürecinde destekte bulunulması da başvuruların sayısının artmasında etkin olmuştur.
Gelişen Sanayi Mali Destek Programı kapsamında kar amacı güden kurumlardan 193, kar amacı gütmeyen kurumlardan ise 16 olmak üzere 209; Mikro İşletmeler Mali Destek Programı kapsamında 30; Turizmi Geliştirme Mali Destek Programı kapsamında kar amacı gütmeyen kurumlardan 40, kar amacı güden kurumlardan 6 olmak üzere 46; Kentsel ve Sosyal Altyapı Mali Destek Programı kapsamında ise 77 başvuru olmak üzere toplam 362 proje başvurusu teslim alınmıştır.
Değerlendirme süreci devam etmekte olup destek almaya hak kazanan projeler önümüzdeki dönemde ilan edilecek ve başvuru sahipleri ile sözleşmeler imzalanacaktır. ? Gelişen Sanayi? Mali Destek Programında kar amacı güden ve gütmeyen kurumlara 8.500.000 TL kaynak aktarılacaktır. Yapılacak olan eş-finansman ve destek aktarımları sonucu Bölgemize 15,4 milyon TL´nin üzerinde bir yatırım kazandırılmış olacaktır. Sadece bölgemizde kurulu mikro işletmelerin başvuru sahibi olabildiği ? Mikro İşletmeler? Mali destek Programı ile 747 Bin TL kaynak aktarımı ile 1,6 milyon TL yatırım mikro KOBİ´ler tarafından yapılmış olacaktır.
Kar amacı güden ve gütmeyen kurumlara yönelik ilan edilen Turizmi Geliştirme ile sadece kar amacı gütmeyen kurumların başvuru yapmış olduğu Kentsel ve Sosyal Altyapının İyileştirilmesi Mali Destek Programları ile 8,5 milyon TL kaynak aktarılacaktır. Eş-finansmanlar ile beraber toplamda 12 milyon TL üzerinde yatırım turizm, sosyal ve sanayi altyapısı kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla Bölgemize kazandırılmış olacaktır.
2016 yılı Teknik Destek Programı kapsamında 8 projenin eğitim ve danışmanlık uygulamaları tamamlanmış olup, 2016 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı başvuruları da devam etmektedir. Şu ana kadar Ajans´a 15 başvuru yapılmış olup bu başvurulardan 5´ine destek verilmesine karar verilmiştir. Bu başvuruların da sözleşmeleri önümüzdeki günlerde imzalanacaktır?