VÜCUT DİRENCİNİ GÜÇLÜ TUTABİLMEK İÇİN KALİTELİ BESLENİLMESİ GEREKİR
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Fatma İlhan Uçan haber ekibimize yaptığı değerlendirmede orucun doğru beslenilerek tutulduğunda bağışıklığı güçlendirdiğine dikkat çekip, vücut direncini güçlü tutabilmek için kaliteli beslenilmesi gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizdi.
Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Fatma İlhan Uçan haber ekibimize yaptığı değerlendirmelerde orucun doğru beslenilerek tutulduğunda vücuttan toksinlerin uzaklaştırılmasında önemli bir etken olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti“Öncelikle oruç doğru beslenilerek tutulduğunda bağışıklığı güçlendirir. Eğer kaliteli besinler tüketilerek oruç tutuluyorsa vücudu toksinlerden uzaklaştırmış oluruz. Hatta orucun ilk günleri baş ağrıları çekeriz, çok ciddi halsizliğimiz olur. Bunlar aslında vücudumuzdan toksinlerin atıldığının habercisidir. Kaliteli beslenirsek sahur, iftar ve ara öğün bunları doğru planlayabilirsek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Peki, bu yeterlilik nasıl sağlanır? Sahura mutlaka kalkılmalıdır. Kahvaltı öğünü olarak düşünülebilir olabildiğince hafif seçimler yapılmalıdır. Yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan uzak durulmalıdır. Günlük su tüketimi oruç ile sahur öğünleri arasında dağıtılmalıdır. Sahurda sıvı alımını destekleyecek salatalık gibi besinlere mutlaka yer verilmelidir. Sahurdan en az yarım saat ya da bir saat sonra uyunmalıdır. İftarda gün boyu açlıktan sonra bir anda yüklenilmemeli hatta öğün ikiye bölünmelidir. İftar yemeği yavaş yavaş ve küçük porsiyonlar haklinde yenmelidir. Çok yağlı, çok tuzlu ve aşırı tatlı besinlerden kaçınılmalıdır. İftar; su ve hurma ile oruç açıldıktan sonra besleyici bir çorba ve salata ile devam etmelidir. Ana öğünde et, salata, sebze ve komposto gibi çeşitler tercih edilebilir. 2 saat kadar ara verildikten sonra biraz kuruyemiş, sütlü tatlı ya da meyve ile ara öğün yapılabilir.”