ÇELİK: “ERKEN TANI, ERKEN MÜDAHALE VE ERKEN EĞİTİM”
Türkiye Büyük Millet Meclisi Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu üyeleri ilimizin üst düzey yöneticileri ile bir istişare toplantısı gerçekleştirdiler.
Toplantıda konuşan TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik ”Bu çocuklar için en önemli şey eğitim. Erken tanı, erken müdahale ve erken eğitim. Bu çocuğa erkenden eğitime başlarsanız çözebiliyorsunuz. Onun için tabii ki ailelere ve kurumlara çok önemli görevler düşüyor ama milli eğitime ve eğitim camiasına herkesten daha çok görev düşüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Down Sendromlu, Otistik ve diğer gelişim bozukluklarına sahip bireyler ile ailelerinin sorunlarının tespiti ve çözümü için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulan Araştırma Komisyonu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen geniş kapsamlı toplantıya TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Kemal Çelik başkanlığında Kayseri'de program düzenlendi. Bir otelde düzenlenen programa, Vali Şehmus Günaydın, AK Parti Milletvekilleri Taner Yıldız, Hülya Nergis Atçı, CHP Milletvekili Çetin Arık, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, kurum müdürleri ve STK temsilcileri iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, “Komisyonumuz gün boyunca değişik alanlarda ve konularda ziyarette bulundular. Burada da konunun tarafları ile ilgili, ailelerimizle ilgili düşünceleri ve önerileri ortaya konulacak ” ifadesini kullandı.
Toplantıda yaptığı konuşmada sorunlara bakış açısının önemli olduğunu ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, “Bir konu önemsendiği takdirde sorunların aşılması için adım atılır” dedi. Kayseri’de sorunların dayanışma içinde çözüldüğünü ifade eden Başkan Büyükkılıç, Kayseri’deki kurumların birbirlerine sahip çıktığını söyledi. Konuşmasında özel çocuklarla ilgili aile hekimliği müessesesinin çok önemli olduğunu dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, “Aile hekimliği ile bu tür gelişim bozukluğu olan çocukların erken teşhisi mümkün oluyor. Yerel yönetimler olarak sivil topluma destek çıkıyor ve hayırseverlerimizle birlikte özel çocuklar için rehabilitasyon ve eğitim merkezleri yapılmasına yardımcı oluyoruz. Bunların yanında yerel yönetimler olarak bizler de daha fazlasını yapma yönünde irade gösteriyoruz. Özel çocuklarımızla ilgili çalışmalarımız kamuoyu tarafından takdir görmekte; ama bunları yeterli görmüyor hizmetlerimizi artırmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
59 doğumdan birinin otizmli çıkabileceğine dikkat çeken ve konunun bu derece hassas olduğunu belirten TBMM Down Sendromu, Otizm ve Diğer Gelişim Bozuklukları Araştırma Komisyonu Başkanı Kemal Çelik ise “59 doğumdan 1'i otizmli çıkabiliyor. Olay bu derece hassas. Dünyada bunu daha sade gösteriyorlar ama belki de tespit edemediğimizden öyle. Burada en önemli şey eğitim. Erken tanı, erken müdahale ve erken eğitim. Bu çocuğa erkenden eğitime başlarsanız çözebiliyorsunuz. Onun için tabii ki ailelere ve kurumlara çok önemli görevler düşüyor ama milli eğitime ve eğitim camiasına çok görevler düşüyor. Tabi eğitimci sorunumuz var bu tespiti de açık açık milli eğitim bakanımıza da söyledik ve o da bize yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi ama bir an önce çözmemiz gerekiyor. Bir de koordinasyon sorunu var. İnşallah bu konuda da bir önerimiz olacak, belki Cumhurbaşkanlığından bir koordinasyon merkeziyle yönlendireceğiz ama uygulanabilir bir çözüm önerisi getirmemiz lazım. İnşallah bundan sonra yerel yönetimlerimizin devreye girmesiyle belki de sahipsizlik diye bir sorun var, bize sahip çıkılmıyor ve bu çocuklar ne olacak diye endişeleri vardı ve İnşallah Türkiye bunları giderecek bir ülke. Artık biz gelişmiş ülkeler gibi olamayız değil, gelişmiş ülkelerde ne varsa daha iyisi Türkiye'de olacak” ifadesini kullandı.
(23 Kasım 2019) ÖZEL ÇOCUKLAR ZİRVESİ
ÇELİK: “ERKEN TANI, ERKEN MÜDAHALE VE ERKEN EĞİTİM”
Kayseri Haber Gazetesi