Özhaseki, Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB Toplantısı'na katıldı

Özhaseki, Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB Toplantısı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) kurulum süreciyle ilgili tanıtım toplantısına katıldı.

Özhaseki, Kayseri Ticaret Borsası'ndaki toplantıda yaptığı konuşmada, Kayseri’de yeni bir teknoloji, yeni bir anlayış, topraksız bir tarımın kapısını açtıklarını ifade ederek, şöyle konuştu: 

“Yeni bir organize sanayi kuruyoruz. Ancak bu bildiğimiz Organize Sanayilerinden değil. Bacası yok. Etrafa duman saçmıyor. Ve çok ağır sistemlerde gerekmiyor. Bunu müthiş bir yenilik olarak görüyoruz. Kocasinan Tarıma Dayalı Organize Sanayi Bölgesi 1 milyon 237 bin metrekareden oluşuyor. Seralarda üretim yapılacak. Her hava şartlarında üretim burada devam edecek. Kayseri hem kendi ihtiyacı olan meyve ve sebzeyi üretecek hem de çevre illere özellikle yurt dışına Rusya, Avrupa ülkeleri, körfez ülkelerinde gıda satışını yapabilir hale gelecek. Kayseri’de yıllık 10 bin ton sebze ve meyve üretimi var. Bu kurulacak sanayi ile birlikte bu üretim miktarı 35 bine çıkacak."

Özhaseki, küresel ısınmanın önüne geçmek için karbon emisyonlarının azaltılmasının tek yol olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“1 Ocak 2026'dan itibaren AB'ye satacağımız ürünlerde sınırda karbon düzenlemesi gelecek. Nasıl ürettiğimizi soracaklar. Kabaca söylüyorum; eğer biz kirleterek üretmişsek o ürünlerde vergi ödemek zorunda kalacağız. Öyle bir vergi çıkacak ki biz malımızı satamayacağız. O yüzden herkes kendi konumunu bir daha gözden geçirmeli diye düşünüyorum. Şimdilik 6 tane sektör belirlendi. Daha çok demir çelik, alüminyum, hidrojen gibi konular. Bu konularda sınırda karbon düzenlemesi başlayacak ama daha sonraki yıllarda satacağınız bir gömlekte bile sınırda nasıl ürettiğinizi soracaklar."

Türkiye'nin dünyayı en az kirleten ülkeler arasında başta olduğunu kaydeden Özhaseki, “O yüzden hepimizin hazırlıklı olması gerekiyor. Bizim projemizin de bu anlamda yeşil mutabakat sürecine çok uygun bir üretim çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Aslında dünyayı en az kirleten ülkelerin başındayız. Böyle diyerek sorumluluktan kaçamayız. Üzerimize düşeni hakkıyla da yapmak istiyoruz” dedi.              

Kurulan Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas OSB’nin Kayseri ekonomisine de yıllık 1 milyar civarında da bir katkı sağlayacağını kaydeden Bakan Özhaseki, “Kayseri’ye en yakın Adana, Antalya gibi meyve sebze tedariği yapılıyordu. Bu da haliyle bir ulaşım, nakliye bedeli olduğundan fiyatlar yükseliyordu. Kayseri’mize meyve ve sebze ucuz olacak. Bu bölgede genelde yüzde 75'i kadınlardan olmak üzere 1500 kişi istihdam edilecek." ifadelerini kullandı.

Bakan Özhaseki, "Çok şükür büyük büyük sanayi tesislerimiz oluşuyor, serbest bölgemiz var. Bir de tarıma dayalı organize sanayi bölgesi kurulması Kayseri için bir yenilik. Emeği geçen elbette ki valimize, belediye başkanlarımıza, oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Emeklerine sağlık. Kayseri’miz için hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

 

 



Sinan Ateş davası başladı, MHP'nin talebi reddedildi

Vali Çiçek'ten sağduyu çağrısı

LPG'ye 1,76 lira zam

Taciz olayında zanlı tutuklandı!

Başkan Özdoğan, Yerel Yönetimler Kampı’na katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Vandallık yapmak, sokakları ateşe vermek kabul edilemez"

Başkan Büyükkılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantısında

Anadoludakiler programı Kayseri'ye değer katacak

Mera alanından çıkartılan arsanın tapusu alındı

Talas Belediyesi, çocukları sporla buluşturuyor

Kayseri'deki olaylara ilişkin paylaşımlara yayın yasağı getirildi

Kayseri'de gece yaşanan gerginliğin hasarları sabah ortaya çıktı

Büyükşehir Belediyesi'nden, üretim ve istihdama destek için teknoloji transferi

Arıkan: ''Suriye yönetimiyle temasların hızlandırılması zorunluluk haline gelmiştir''

Melikgazi Belediyesi'nden ev veya işyeri sahibi olmak isteyenlere fırsat

Bakanlık'tan taciz iddiasına ilişkin açıklama