HER GÜN 4 KİŞİ İŞ KAZALARI NEDENİ İLE ÖLÜYOR
; Öz İplik-İş Sendikası Kayseri Şubesince Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü' vesilesiyle tertiplenen toplantıda çalışma hayatının kanayan yarası olan iş kazalarının önlenmesine yönelik farkındalık yaratmak için Bakanlık önderliğinde hayata geçirdikleri İş Kazaları Kader Değildir' projesinin tanıtımı gerçekleştirildi. Proje kapsamında farkındalık oluşturmak adına 5 ayrı ilde tekrarlanacak olan İş sağlığı ve güvenliği' eğitimin ilki Boydak Holding'e bağlı Boyteks, İstikbal, Form Sünger'de çalışan 113 işitme engelli işçiye işaret dili' yöntemi ile eğitim verildi.
Özel bir ötel de düzenlenen basın toplantısına, Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Engelliler Derneği Başkanı Ali Ulutaş, Eskişehir İşitme Engelliler Derneği Başkanı Kadir Demir, Kayseri İşitme Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Ali Fidan, Erciyes İşitme Engelliler Derneği Başkanı Tekin Teke, Kayseri Deniz İşitme Engelliler Derneği Başkanı Ali Dönmez, Boydak Holding İnsan Kaynakları Koordinatörü Halit Bayhan, Öz İplik-İş Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri ile basın mensupları iştirak etti.
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, İş Kazası Kader Değildir' projesi hakkında bilgi vererek, çalışma hayatı ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken, Öİnanç' in konuşmalarını işaret dili ile salonu dolduran işitme engelli işçilere aktarıldı
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, her gün Türkiye'de iş kazaları yüzünden 4 kişinin hayatını kaybettiğine belirterek, 2014 yılında soma`da, Ermenek`te maden faciası, asansör kazası, işçileri taşıyan otobüslerin yaptığı kazalarda yaşanan toplu ölümlerle felaket üstüne felaket yaşadık. 2014 yılında iş kazaları sonucunda bin 800`den fazla işçi hayatını kaybetti. 2014 yılının Ocak ayında 101 işçi iş kazasında hayatını kaybederken, 2015 yılının aynı ayında bu rakam daha da artarak 125`e çıktı. Soma faciasından sonra iş kazalarına karşı duyarlılık oluşmasına rağmen ölümler halen devam ediyor. Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre her gün 4 işçi iş kazaları sonucunda hayatını kaybediyor. Biz ekmek mücadelesi verirken ve alın teriyle çalışırken, üretirken ölmek istemiyoruz. İş sağlığı ve Güvenliği önlemlerinin alınmadığı işyerlerinde meslek hastalıklarına yakalanmak istemiyoruz değerlendirmesinde bulundu
Çalışma hayatının kanayan yarası olan iş kazalarının önlenmesine yönelik farkındalık yaratmak adına `İş Kazası Kader Değildir` projesini hayata geçirdiklerine dikkat çeken İnanç sözlerini şöyle sürdürdü `İş Kazası Kader Değildir` projesi Ocak ayında uygulamalarına başladık. Öz İplik-İş Sendikası olarak projelerimizle anılan bir sendika olmak istiyoruz. Sürdürülebilir projeler geliştiriyoruz. Çalışma hayatındaki sorunların çözümüne somut öneriler getiren yenilikçi çalışmalar yapıyoruz. Proje kapsamında 12 ay süre ile Çorlu-Adana-Malatya-Gaziantep`te 24 kişilik gruplar halinde toplam 96 tekstil işçisine 2`şer gün 4`er saatten 8 saat sürecek iş sağlığı ve güvenliği ile ilkyardım eğitimleri vereceğiz. Eğitime katılan işçilere de sertifika vereceğiz. Öz İplik-İş Sendikası olarak, bununla yetinmeyerek projeyle 3 milyon işitme engellinin yaşadığı ülkemizde, işitme engelli çalışanlar için çalışma hayatında örnek bir uygulamayı daha hayata geçiriyoruz
İnanç, Türkiye'de 3 milyon işitme engellinin yaşadığını vurgulayarak, işitme engelli çalışanlar için çalışma hayatında örnek bir uygulamayı hayata geçirdiklerine dikkat çekerek, İşitme engelli çalışanlara işaret diliyle iş sağlığı ve güvenliği' eğitimi 5 ayrı ilde olacak. Eğitimin ilkini Kayseri`de 113 işitme engelli üyemize işaret dili ile vereceğiz. İşitme engellilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimini verme düşüncemizin oluşmasında işyeri ziyaretlerimizde işitme engelli çalışanlarla diyalog kuramama sonrasında ortaya çıktı. İşitme engellilerin dünyasına giremiyorduk. Sorunlarını anlayamıyorduk. Çözüm konusunda yetersiz kalıyorduk ifadelerini kullandı.
İnanç sözlerinin sonunda 2014 Ocak Ayı ile 2015 Ocak Ayını karşılaştırdığımızda iş kazalarında ölüm oranları artmakta devam ediyor. Türkiye iş kazalarında Dünya'da ilk 3, Avrupa'da 1.sıradadır. Genelde bazı işletmelerde iş kazalarına karşı önlemi maliyet olarak algılıyor. Bu algıyı anlayışı yıkamasak bu ölümlerin önüne geçemeyeceğiz. İş kazalarında ölüm oranının aza inmesi için hep beraber çalışmamız gerekir. İş kazaları ve meslek hastalıkları genelde örgütsüz olan işyerlerinde meydana geliyor. Sendikalı olan işletmelerde bu oran daha düşüktür. Sendika işletmelerinde sendikacılar, işyerlerinde her ay sonu iş sağlığı ve güvenliği 2 toplantıları yapıyor. İşyerlerindeki eksiklikleri tespit edip işverene konuyu iletiyorlar ve çözümü yakından takip ediyorlar değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından proje kapsamında Boydak Holding bünyesinde çalışan 116 işitme engelli işçiye, İşitme Engelli İşçilere, İşaret Diliyle İş Sağlığı ve Güvenliği' Eğitimi verildi.