Tarih: 24.11.2016 20:05

PAZARÖREN KÖY ENSTİTÜSÜ ZAMANA DİRENİYOR

Facebook Twitter Linked-in

1938 yılında Eğitmen Kursu olarak açılan ve çeşitli değişikliklere rağmen 65 yıl boyunca öğretmen yetiştiren Pazarören Köy Enstitüsünün tarihi binaları zamana karşı direniyor. Köy Enstitüsünün öğrencilerinden kalan eşyalar, okulun idari binasındaki küçük müzede sergileniyor.
1938 yılında Eğitmen Kursu olarak açıldıktan sonra 1940´da Pazarören Köy Enstitüsü adını alan, 2003-2004 eğitim öğretim yılından sonra da, öğretmen liselerinin tamamen kapanması ile misyonunu tamamlayan şimdiki Pazarören Anadolu Lisesi ve Çok Programlı Lisesi, geçmişten aldığı mirası zor da olsa ayakta tutmaya çalışıyor. Köy Enstitüsü döneminde inşa edilen tarihi idari bina, hemen yanındaki kız öğrenci yatakhaneleri, spor salonu, tamir ve bakım atölyeleri, sinema salonu, öğretmen lokali ve bazıları kullanımda olan lojmanları artık ayakta durmakta zorlanıyor. Köy Enstitüsü öğrencilerinin kullandığı hızardan facite, kayak takımlarından tarım aletlerine kadar çok sayıda obje şu anda Pazarören Anadolu Lisesinin yönetim binası girişindeki küçük müzede sergileniyor.

Çökmek üzere olan binalar tehlike saçıyor
Okul Müdürü Hayrettin Acet, 110 dönüm üzerine kurulu kampüs niteliğinde olan okulun tarihi ile mezunlarından faydalandıklarını, ancak yıkık durumda ve koruma altında olduğu için çok sayıdaki tarihi binasından faydalanamadıklarını söyledi. 1970 yılından sonra inşa edilen binaların kullanılabilir durumda olduğunu kaydeden Okul Müdürü Hayrettin Acet, "Köy Enstitüsü döneminden kalan ana binamız, sinema salonu, spor salonu, tamir atölyesi, lojmanların bir kısmı ve öğretmen lokali ayakta. Ancak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından koruma altına alındığı için bu binaları kullanamıyoruz. Bunlarla ilgili proje yapıldı ancak maliyet yüksek olduğu için faaliyete geçmedi. Binalarda yavaş yavaş çökmeler başladı, bizler her ne kadar güvenlik önlemi alsak da, bunlar öğrenciler için risk teşkil etmekte. Çünkü zaman zaman merak sonucu binaya girip çıkabiliyorlar" diye konuştu.
Enstitü mezunlarının her iki yılda bir kampüs alanını ziyarete geldiklerini ifade eden Okul Müdürü Hayrettin Acet, halihazırda 360 öğrencisi bulunan böyle bir tarihi mekanda eğitim vermekten dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. Acet, tarihi binalarla ilgili önlem alınmasını talep ettiklerini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —