PIRASA DEYİP GEÇMEYİN DAMARLARIN EN İYİ DOSTU…

PIRASA DEYİP GEÇMEYİN DAMARLARIN EN İYİ DOSTU…

Sağlık 31.10.2021 16:45:00 0

Editör

Haber Merkezi

PIRASA DEYİP GEÇMEYİN DAMARLARIN EN İYİ DOSTU…
Haberi Sesli Oku

Sağlıklı beslenmenin, vücut direncini korumanın nedenli önemli olduğunu çok iyi anladığımız ‘Pandemi Süreci’nde uzmanlar doğal ve sebze ağırlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparken mevsim itibarı ile damarların en yakın dostlarından olan Pırasa’nın bol bol tüketilmesi tavsiyelerini her fırsatta yineliyorlar.

 

Damarları koruduğu pek çok araştırmayla belgelenen ‘kaempferol’ adlı flavonidin pırasada bol miktarda bulunduğunun altını kalın çizgilerle çizen uzmanlar  “Bu bileşen, damar astarlarını aşırı aktif oksijen moleküllerine ve tahribata yol açan diğer faktörlere karşı korur. Pırasa yüksek tansiyonu düşürmek için tüketilebilecek sebzeler arasında yer almaktadır. Özellikle gebelik döneminde öne çıkan bir vitamin olmasının yanı sıra folat, kalp ve damar hastalıklarının önünü açan ‘homosistein’ adlı amino asidin seviyesinin düşmesine katkıda bulunur. Pırasa, güçlü bir antioksidan olan ‘polifenol’ içerir. Bu antioksidanlar vücudumuzda bulunan ve çeşitli kronik hastalıklara zemin hazırlayan serbest radikallere karşı koruma sağlamaktadır. K, A, C, B6 vitamini, manganez ve demir mineralleri bakımından zengin olan pırasa vücudumuza enerji sağlamaktan, kemik ve doku gelişimine katkıda bulunmaya kadar pek çok işe yarar” bilgisini paylaşıp bol bol tüketilmesini tavsiye ederken, kemik sağlığı ve kan akışının düzenlenmesinde önemli bir rol oynayan K vitaminin pırasada bol miktarda bulunmakta olduğunu vurguluyorlar…

Öte yandan iyi bir pırasanın koyu yeşil yaprakları ve beyaz bir alt kısmının olduğunu belirten uzmanlar “Dışını saran yapraklar veya beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak veya sarılaşma olmamalıdır. Pırasa yılın her ayı bulunabilir ancak en iyi zamanları sonbahardan, bahar aylarının başlangıcına kadar olan dönemdir. Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa 2 günden uzun süre saklanmamalıdır. Sonuç olarak pırasa; içerdiği önemli vitamin, mineral ve antioksidanlar ile beslenme programınızda bulunması gereken, sağlığa faydaları ile öne çıkan bir sebzedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak tüketebilirsiniz” şeklinde önerilerini sıralıyorlar…