DÜNYA BİLİMLER AKADEMİSİ GENÇ ÜYELER AĞI YÖNETİM KURULUNA SEÇİLDİ
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yusuf Baran, Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı´nın yönetim kurulu üyeliğine seçildi.
Dünya Bilimler Akademisi Genel Kurulu, Ruanda Cumhuriyeti´nin başkenti Kigali´de yapıldı. Genel Kurul´da, geçen yıl Dünya Bilimler Akademisi üyeliğine gösterilen adaylar arasından üstün başarılı bulunarak akademi üyeliğine seçilen Prof. Dr. Baran, bu kez de Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu Üyeliğine seçildi.
Baran´ın Dünya Bilimler Akademisi´ne üyeliğinin ikinci yılında üstün başarılı bulunarak seçildiği Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu Üyeliği, 3 yıl süreyle devam edecek.
Yönetim Kurulu Üyeleri, Baran´ın yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti, Malezya, Tunus, Güney Afrika Cumhuriyeti, Brezilya, Arjantin ve Nijerya´dan genç bilim liderlerinden oluştu.
Dünya Bilimler Akademisi
Gelişmekte olan ülkelerdeki bilimsel çalışmaların zorlukları üzerine çalışmalar yapmak konusunda kararlı bir grup seçkin bilim insanı tarafından 1983 yılında, kurulan Dünya Bilimler Akademisi, güney ülkelerdeki sürdürülebilir gelişimi sağlamak için bilimsel kapasiteyi ve mükemmeliyeti arttırmak amacıyla faaliyet gösteriyor.
70 farklı ülkeden yaklaşık 1000 bilim insanını bir araya getiren ve liyakata dayalı bir bilim akademisi olan Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı ise yerel ve küresel düzeyde genç bilim insanlarının problemlerini gündeme taşımak ve çözmek amacını taşıyor.
Prof. Dr. Yusuf Baran kimdir?
Prof. Dr. Yusuf Baran, 11 Aralık 1977 yılında Batman´da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Batman ili Beşiri ilçesinde tamamladı. 1998 yılında Dicle Üniversitesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü´nden mezun olduktan sonra yüksek lisans derecesini 2002 ve doktora derecesini 2006 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi´nden (ODTÜ) aldı.
Doktora çalışmaları esnasında Kuzey Atlantik Savunma Paktı´ndan (NATO) aldığı özel bir burs ile Amerika Birleşik Devletleri, Medical University of South Carolina´da (2005 Temmuz-2006 Şubat) misafir araştırmacı olarak, 2007-2015 yılları arasında ise İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü´nde öğretim üyesi olarak çalıştı.
Prof. Dr. Yusuf Baran´ın çeşitli kurumlar tarafından desteklenen 30´un üzerinde bilimsel araştırma projesi, 90´ın üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, 200´ün üzerinde ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi ve 100´ün üzerinde ulusal ve uluslararası ödülü vardır. Bu ödüllerden bazıları; 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi´nden ?Yılın Tezi Ödülü?; 2010 yılında TÜBA´dan, 2013 yılında Bilim Kahramanları Derneği´nden ve 2016 yılında Deneysel Hematoloji Derneği´nden ?Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü?; 2013 yılında Dünya Ekonomik Forumu´ndan "2013 Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü?; 2013 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimler Organizasyonu´ndan ?Bilimsel Önderlik Alanında Türkiye´nin En Başarılı İnsanı Ödülü?, 2015 yılında ise Eczacıbaşı Holding´ten ?Bilimsel Araştırma Proje Destek Ödülü? ve Ankara Güven Hastanesi´nden ?Genç Araştırmacı Proje Ödülü?dür.
Prof. Dr. Baran, yürüttüğü akademik ve toplumsal faaliyetleri dolayısı ile Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeliği´nin yanı sıra Küresel Genç Akademi Yönetim Kurulu Üyeliği, Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi Kurucu Üyeliği, Dünya Genç Bilim İnsanları Organizasyonu Üyeliği, Dünya Ekonomik Forumu Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği, Amerika Bilimin İlerletilmesi Organizasyonu Bilim ve Diplomasi Programı Üyeliği ve Türkiye Bilimler Akademisi Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Programın Üyeliği görevlerini de yürütmektedir.
Prof. Dr. Yusuf Baran, 2015 yılının Şubat ayından beri Abdullah Gül Üniversitesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürmektedir.