Tarih: 15.08.2024 16:15

Prof. Dr. İsmail Balık'tan 'M Çiçeği' hastalığı açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, M çiçeği (mpox) hastalığının yeni varyantının Afrika dışındaki dünya için şu an büyük bir risk oluşturmadığını belirtti. Balık, “Özellikle ülkemiz açısından, hastalığın bulaşma şekli göz önüne alındığında büyük bir risk ya da panik havası yaratacak bir durum söz konusu değil” dedi.

Dünya Sağlık Teşkilatı'nın Acil Durum Komitesi Toplantısı'ndan sonra yapılan açıklamaya atıfta bulunan Balık, M çiçeği hastalığının uzun yıllardır Afrika'da görülen bir enfeksiyon olduğunu belirtti. Balık, “Hastalık, 1970’lerden beri Afrika’nın bazı bölgelerinde sürekli görülen bir enfeksiyondur. Başlarda sincap, fare gibi kemirgenlerden insanlara bulaşıyordu. Ancak 2022 yılında virüs insandan insana bulaşmaya adapte oldu ve tüm dünya ülkelerinde salgına neden oldu” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Balık, virüsün yayılma yolları hakkında da bilgi verdi: “Virüs, yakın temas, döküntülerin içindeki sıvıyla bulaşmış çarşaf, havlu gibi eşyaların kullanılması ve cinsel ilişki yoluyla yayılır. Son zamanlarda damlacık enfeksiyonuyla da bulaşabileceğine dair veriler var. Ancak ülkemiz için büyük bir risk söz konusu değil.”

"Kuluçka süresi 5-21 gün arasında değişkenlik gösterir"

Hastalığın belirtilerine de değinen Balık, “M çiçeği hastalığının kuluçka süresi 5-21 gün arasında değişir. Belirtiler arasında eklem, kas ve baş ağrısı, lenf bezlerinde büyüme ve avuç içi ile ayak tabanlarında görülen sulu döküntüler yer alır” dedi. M çiçeğinin, çiçek hastalığının bir benzeri olduğunu, ancak daha hafif seyrettiğini belirten Balık, “Çiçek hastalığı geçmişte çok fazla ölümlere neden olmuştu. Bu virüsler Kovid'e göre daha az mutasyon geçiren virüslerdir, ancak maymun çiçeğinde olduğu gibi bunda da mutasyon görüldü” dedi.

Prof. Dr. Balık, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) belli bölgelerdeki kişilere ve risk grubunda bulunanlara aşı yapılmasını önerdiğini belirterek, “DSÖ, aşıları 2022 salgınında göndermişti” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —