PROF.DR. ERGÜN SEYFELİ:

?KALP KRİZİNİN EN BELİRGİN SEBEBİ HAREKETSİZ YAŞAMDIR?

Sağlık 13.04.2016 23:07:10 0
PROF.DR. ERGÜN SEYFELİ:
Haberi Sesli Oku

Uzmanlara göre bireylerin yaşam kalitesi ve yaşam süresini olumsuz etkileyen en önemli rahtsızlıkların başında kalp krizleri ve kalp damar hastalıkları geliyor. Özellikle metropol yaşam tarzının beraberinde getirdiği sağlıksız ve dengesiz beslenme ile teknolojinin gündelik yaşamda yanlış kullanılması sebebi ile her geçen gün giderek yaygınlaşan hareketsizlik, kalbi yoran faktörlerin başında geliyor. İşte bizde daha uzun ve kaliteli yaşam için kalp sağlığını korumak adına neler yapmamız gerektiğini öğrenmek üzere Acıbadem Hastanesi Doktorlarından Prof.Dr. Ergün Seyfeli´nin kapsını çalıp bilgi aldık.
Kalp sağlığımızı korumak; daha uzun ve kaliteli yaşam için neler yapılması gerektiği ve kalp krizi riskinin nasıl önleneceği hakkında haber ekibimize bilgi veren Acıbadem Hastanesi Doktorlarından Prof.Dr. Ergün Seyfeli´nin yaptığı değerlendirmede kalp krizinin ciddi belirtilerle geldiğini vurgulayarak ? Kalp hastalarında görülen en sık şikayetler arasında; sıkıştırıcı özellikte göğüs ağrısı, eforla gelen nefes darlığı, çabuk yorulma, ani veya sürekli çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıları, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda halsizlik, eklem ağrıları bulunmaktadır. Bu şikayetler görüldüğünde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir? ifadesini kullandı?
Prof Dr. Seyfeli sözlerinin devamında kalp krizine yol açan en önemli faktörlerin aşırı düzeyde hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi ve aşırı hayvansal ürünlerle beslenme olduğunu hatırlatarak şunları kaydetti? .. ?Özellikle erken yaşta sigaraya başlamak ve uzun süre sigara kullanmak, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına neden olabilmektedir. Sigara içmiş ve bırakmış kişilerde, kalp krizi ihtimali yıllar geçtikçe azalmaktadır. Aşırı yağlı ve hayvansal gıdalar da kalp hastalıklarına sebep olabilmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenmeye dikkat edilmeli ve aşırı yağlı besinlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin, düşük kalorili gıdalar tüketilmelidir. Lifli gıda tüketimi arttırılmalı, haftada en az 2 gün balık yenilmelidir. Obezite yani aşırı kilo çağın en büyük sorunlarından biridir. Beslenme tarzı ve alışkanlıkları zamanla değişmekte, fiziksel aktivitenin minimum seviyede olması ve hareketsiz yaşamın etkisiyle obez birey sayısı gittikçe artmaktadır. Hareketsiz yaşam tarzı, kalp hastalıklarına zemin hazırladığından, fiziksel aktiviteler bir yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir. Günde en az 30 dakika yürümek hayat kalitesini ve süresini arttırır?
Prof. Seyfeli sözlerinin sonunda yüksek tansiyon ve şeker hastalığının da kalp hastalıklarının önemli nedeni olduğunun altını çizerek ?Yüksek tansiyon ve şeker hastalarının mutlaka doktor kontrolünde düzenli takiplerini yaptırması yaşamsal önem taşımaktadır. Stresin de kalp hastalıkları ve kalp krizlerine zemin hazırladığı bilinen bir gerçektir. Stresli yaşamdan uzak durmanın, kalp sağlığı için önemli bir faktör olduğu unutulmamalıdır? uyarısında bulundu?.
HABER: C.ÜSTEN