PROF.DR. METİN ÖZKAN :

PROF.DR. METİN ÖZKAN :

?AİLESİNDE KANSER HASTASI OLANLAR RİSK ALTINDADIR? ...

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Metin Özkan 4 Şubat´ta start veren ?Kanser Haftası´ vesilesi ile haber ekibimize ?Kanser´ hastalığının tedavisinde gelinen son nokta konusunda bilgi verip erken teşhisin önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Özkan ?Ailesinde kanser öyküsünün olması kanser sıklığının o kişilerde daha yüksek oranda görünebileceğinin bir işaretidir. Onun içinde ailesel kanser öyküsü olanlar daha dikkatli olmalı ve daha erken dönemlerde tarama yaptırmalı? ifadesini kullandı?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, kanser tedavisinde artık yeni kemoterapi ilacı geliştirilmediğini belirterek, hedefe yönelik, kanser hücresini öldüren, gelişmesini durduran ilaçlar geliştirilmeye başlandığını bildirdi. 4 Şubat´ta start veren ?Kanser Haftası´ vesilesi ile haber ekibimize ?Kanser´ hastalığının tedavisinde gelinen son nokta konusunda bilgi verip erken teşhisin önemine dikkat çekti.
Kanserin son yıllara kadar çaresiz ve tedavisi mümkün olmayan bir hastalık olarak görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Özkan, teknolojik gelişmelerle erken teşhis imkanlarının artması ve etkin bir şekilde tedavi edilebilir hale gelmesiyle, toplumda kanser tanısı konulmuş fakat normal yaşamını devam ettiren çok sayıda insanın görülmeye başlandığını kaydetti.
Prof.Dr. Özkan, özellikle erkan tanı ve kanserden koruyucu yöntemler konusunda halkın daha çok bilinçlenmesi gerektiğini vurgulayarak bu bilincin oluşması ve tedavideki yeni gelişmelerle birlikte kanserin üstesinden gelinebileceğinin altını çizerek ?Ailesinde kanser öyküsünün olması kanser sıklığının o kişilerde daha yüksek oranda görünebileceğinin bir işaretidir. Onun içinde ailesel kanser öyküsü olanlar daha dikkatli olmalı ve daha erken dönemlerde tarama yaptırmalı? ifadesini kullandı?
Prof. DR. Özkan kanser hastalığının fark edilmesi için yedi belirtinin olduğunu belirterek şunları kaydetti? ?Daha önce sindirim sistemi şikayeti olmayan hastalarda birden bire ortaya çıkan karın ağrısı, bulantı, kusma,büyük abdeste çıkamama gibi sindirim sistemi değişiklikleri,veya her hangi bir organdan idrardan ağızdan veya kusma şeklinde kan gelmesi çok önemli belirtirlerdir? Yine vücudumuzda ki benlerdeki değişiklikler veya yeni ortaya çıkan hoş olmayan cilt değişikliklerinde mutlaka muayene olmaları bunları göstermeleri,normalde hızlı bir şekilde daha önce geçirdikleri üst solunum enfeksiyonlarının uzaması,öksürük balgam gibi şikayetlerin,nefes darlığı gibi şikayetlerinin uzamasında da doktora başvurmalıdır. Bunlar bizim için kanserin belirtileri olabiliyor,özelliklede sigara içen kişilerde yoğun bir şekilde uzun yıllar sigara içmiş kişilerde bu tür durumlar ortaya çıktığı zaman hemen doktora başvurmalarını öneriyoruz. Halkımız eğer bilinçli olursa bizimle hekimlerle iş birliği içerisinde hareket ederse ve bu tür semptomlar ortaya çıktığı zaman hemen hekime başvurursa,belli yaşlarda da bu tür tarama testleri yaptırırsa kanserden korkulmaması gerektiğini en azında erken yakalandığında etkin bir şekilde tedavi edildiğini ve bir daha bu hastalıkla ilgili hiçbir sorun yaşamadan yaşamını devam ettirebileceğini belirtmek istiyorum?.

HABER: C.ÜSTEN



ERÜ Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı’na EMG Cihazı Bağışladı
Nöroloji Uzmanı Dr. Handan Bilgin: “Epilepsi hastalığı tedavi edilebilir”
Tıpkıbasım Mushaflar Sergisi'ne hayran kaldı
Uzman diyetisyenden “ramazanda beslenme” önerileri
Her 7 kişiden biri böbrek hastası
Robotik cerrahi ve yapay zeka ile diz ve kalça kireçlenmesi olan daha hızlı iyileşiyor
4 cilt tipine özel 4 bakım önerisi
Psikiyatriste gitmekten korkmayın
"Ölüm sebepleri içerisinde kanser ikinci sırada"
Sarıoğlan’da sağlık hizmetleri yerinde değerlendirildi
Rahim ağzı kanseri önlenebilir
Vitamin deposu, turp
Epilepsi hastaları kışın uyku düzenine dikkat: Nöbeti tetikleyebilir
Kayseri Şehir Hastanesi'nde kent nüfusunun 2.5 katı hasta tedavi edildi
Artan grip vakalarına "maske" önerisi