PROF.DR. METİN ÖZKAN:

?YAŞAM SÜRESİNİN UZAMASI KANSER VAKALARINI ARTIRDI?

Sağlık 9.02.2016 16:22:15 0
PROF.DR. METİN ÖZKAN:
Haberi Sesli Oku

Bu haberimizde size iki bildirimde bulunacağız. Bu bildirimlerin bir iyi, bir de kötü nitelikte . İyi haber; ortalama yaşama süremiz uzadı. Kötü haber ise; bununla beraber kanser hastalığının görülme oranında artış kaydedildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, muhabirimiz Emere Kipman´a kanserden korunma yöntemlerini aktarırken , aslında hepimizin bildiği ve bir türlü uygulayamadığı yapmadığı bilindik yöntemleri anlattı?
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, haber muhabirimiz Emre Kipman´a ülkemizde sık görülen kanser türlerini ve yakalanmamak için yapılması gereken tedbirleri aktardı. Prof.dr. Özkan, kanser vakalarının artma sebeplerinin başında yaşam süresinin uzaması olduğunu aktararak şunları kaydetti; ?Doğal olarak bizim yaşam şartlarımıza bağlı olarak kanser vakalarında artış var. Bunun en büyük nedeni yaşam süresinin uzaması. Son yıllarda Türkiye´de ve Dünya´da kadınlarda ve erkeklerde ortalama yaş süresinin ciddi bir şekilde arttığını görüyoruz. Artık 80´li yaşlara kadar yaklaşıyor. Bu tabi doğal olarak yaşlanan metabolizmada, vücutta, insanın kanserleşme ihtimalini artıyor. En önemli faktörlerden bir tanesi bu. Kanser vakalarının önemli bir kısmı yaşlı popülasyonda ortaya çıkıyor. Gençlerde de ortaya çıkan türler var. Örneğin; geçenler açıklanan bir raporda, 20 ile 40 yaş arası kişilerde bağırsak kanseri artışı iki kat olduğu gösterildi. Bu bize bir alarm veriyor aslında. Ancak ülkemizde Akciğer ve Meme Kanseri ön planda. Şöyle bir gelişmeyi de paylaşmak isterim, sigara içmeyen kişilerde Akciğer Kanseri görülme oranlarında bir artış söz konusu. Eskiden %5 iken şimdi %15 oranına çıkmakta. Bunun belki yaşam şeklimizle alakası olabilir. Kanser oluşmasında beslenme alışkanlıklarımızın önemli bir yeri var. Obezite, hareketsizlik, kanserojen maddelere maruz kalma, bazı enfeksiyon ajanlar, yaşın ilerlemesi ve çevresel faktörler kanserin gelişmesinde önemli rol oynuyorlar. Fakat bizim engelleyeceğimiz kanser sebepleri daha ön planda ve biz bunlarla mücadele ettiğimizde kanseri önemli orada azaltabiliriz. Dünya ile Ülkemizi karşılaştırdığımızda oranların çok fazla olduğunu söylememiz mümkün değil. Hemen hemen aynı oranda seyrediyoruz.?
Prof. Dr. Metin Özkan, hepimizin bildiği ama çoğumuzun uygulamadığı kanserden korunmanın basit ipuçlarını aktardı. ?Sigarayı bırakmak ve egzersiz yapmak? diye başladığı tedbirlere şöyle devam etti; ?Öncelikle kanserojene maruz kalmamaları önemli bir adım olur. Bunun başında sigara geliyor. Bunun dışında yaşam stili çok önemli, egzersiz yapmak, kilo almamak kanseri önleme adına yapılacak tedbirler arasında. Bunlardan daha önemli bir konu varsa o da; erken tanı ve hastalığı yakalayabilme açısından yapılacak tarama tetkiklerine gitmek. KETEM´ DE bazı kanserlerin taraması yapılabiliyor. Meme, Bağırsak ve Rahim ağzı kanserlerinin taramaları yapılabiliyor. Örneğin Meme Kanseri için 40 yaşından sonra 2 yılda bir rutin olarak mamografi tetkiki yapılması gerekiyor. Bağırsak Kanseri için 50 yaşından sonra kolonoskopi tetkikinin 10 yılda bir yapılması gerekiyor.?
HABER: M. EMRE KİPMAN