?15 DEĞİL 36 MADDE OYLANACAK? ...
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Prof.Dr. Şükrü Karatepe ?Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ başlık konferansta 16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulacak olan Anayasa değişikliği ve yeni sistemin detayları ile ilgili ilimiz kamuoyunu bilgilendirdi? Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki´nin de iştirak ettiği konferansta değerlendirmelerde bulunan Karatepe ?Öyle bir sistem geliyor ki, 36 madde ile işletilen bugünkü sistemi 15 madde ile işletir hale getiriyoruz? ifadesini kullandı?
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi eski Başkanlarından Prof.Dr. Şükrü Karatepe´nin konuşmacı olarak katıldığı Kadir Has Kongre Merkezinde gerçekleştirilen ?Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ başlık konferansın başlangıcında konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki Türkiye´nin önemli bir seçimin arifesinde olduğunu hatırlatarak 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilecek olan ?Referandum´u, ?Seçimlerin Anası´ olarak nitelendirerek ?Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi´nin Türkiye´ye getirilerine dair şunları kaydetti? ?Yeni bir dönemeçteyiz, bir seçim arefesindeyiz. Aslında bu seçim geçtiğimiz seçimlerin anası gibi, hepsinden önemli. Dün karar verip bugün ortaya çıkmış değiliz, yıllardır tartışılıyor. Bu 18 maddenin gelmesinin 3 ana nedeni var. İlki ikili yapı sürdürülemiyor. Cumhurbaşkanı, başbakan kavgalarından bıktı bu ülke artık. Son 15 seneye bakmayın, bizde dava arkadaşlığı var. Bizde kırılmışlık olsa da sindiririz, hırs yapmayız. Rahmetli Atatürk İnönü´ye küs öldü. Özellikle Maliye Nazırı olarak Celal Bayar´ı atadı, Rus modelini izliyor diye. Son Demirel, Özal; Ahmet Necdet Sezer, Ecevit kavgalarını herkes bilir Bu kavgaları sona erdirmenin yolu yok mu, neden bazı sistemleri kutsuyoruz? İkincisi istikrarsız ortamlarda yaşam olmuyor. Bu coğrafyada yaşamak zor. Anadolu coğrafyasında bağımsızlığımızı sonuna kadar sürdürelim diyorsanız güçlü olmak zorundasınız. İçeride ve dışarıda azgınlaşmış saldırılardan dolayı neler çektiğimizi görüyorsunuz. Bu, istikrara bağlı. Cumhuriyet tarihi boyunca ortalama 17 ay görünüyor. Koalisyon pazarlıkları ile kirli ilişkilerle her türlü sıkıntılarla kurulmuş hükümetlerin Türkiye´ye çok bir şey yapamayacağını herkes biliyor.Üçüncüsü de vesayetçi yapı hepimize çok şey çektirdi. Bu vesayetçi yapı iş olmadığı zaman ihtilal yapmış, faili meçhuller işlemiş. Bu ihtilalci yapının sonuna geliyoruz.?
Bakan Özhaseki´nin ardından kürsüye gelen Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. Dr. Şükrü Karatepe ise Osmanlı döneminde, 1786´da parlamentonun açıldığı dönemden bu yana, yalnızca Vahdettin ve Sultan Reşat döneminde, Cumhuriyet ile birlikte de, 1965´ten 1982´ye kadar parlamenter sistemin uygulandığını belirten Prof. Dr. Şükrü Karatepe, 82 Anayasası´ndan sonra pratikte Türkiye´de parlamenter sistemin uygulanmadığını, pratikte başkanlık sisteminin uygulandığını kaydetti. 82 Anayasası ile askeri yapının, cumhurbaşkanı seçimi üzerinde süngü ile söz sahibi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Şükrü Karatepe, bu yapının 2014 yılında yapılan seçimle Erdoğan´ın halk tarafından seçildiği dönemde sona erdiğini vurguladı.
82 Anayasası´nın ise 1986 yılından bu yana zaten değişime uğratıldığına dikkat çeken Prof. Dr. Şükrü Karatepe, ?O gün bugündür 3´te 2´si yenilendi. Yama yapıla yapıla tabiri caizse yamalı bir bohçaya dönmüş. Ortada bir anayasa kalmamış. Bu sistemin değişmesini istemeyenler çelişki içinde. 1986´dan beri anayasa durmadan değişiyor, 2012 seçimlerinde yeni bir anayasa lazım denildi ama olmadı. Geçtiğimiz seçimlerde yine İsmail Kahraman başkanlığında bir komisyon toplandı o da olmadı. Sonra benim komisyon başkanlığımda yeniden başkanlık sistemi yazdık. Sadece hükümet sistemini ilgilendiren yeni sistemi oluşturduk. Mevcut durumun başkanlık sistemi içinde anayasaya bağlanmasını istedik? diye konuştu.
Prof. Dr. Karatepe sözlerinin sonunda 16 Nisan´da yapılacak olan referandumda, söylendiği gibi 18 maddenin değil, 36 maddenin oylanacağını belirterek şöyle konuştu? ?Geçen 18 madde değildir. Değişiklik 15 maddede olmuştur. Anayasanın bugünkü sistemden başkanlık sistemine geçmesi için 18 madde değişti, geri kalan 3 maddede uyumluluk maddeleridir. Mevcut sistemden başkanlık sistemine geçtiğimizde 18 maddeyi değiştirdik, 21 madde de hükümsüz hale geldi. Öyle bir sistem geliyor ki, 36 madde ile işletilen bugünkü sistemi 15 madde ile işletir hale getiriyoruz. Yani pratik ve kısa bir yol izleniyor. O zaman biz 15 maddenin değişmesi, 21 maddenin de yürürlükten kaldırılmasını uyguluyoruz. Haberiniz olsun 36 maddeyi oyluyoruz?