?ÇOCUK, ŞİDDET GÖRÜRSE KENDİSİNE OLAN ÖZGÜVENİNİ KAYBEDER?
PSİKOLOG YELKENOĞLU: ?ÇOCUK, ŞİDDET GÖRÜRSE KENDİSİNE OLAN ÖZGÜVENİNİ KAYBEDER?
Sevgili Okurlarım ?Haftanın Röportajı´nda uzunca bir süredir siyasetçileri konuk edip siyaset konuştuk. Her ne kadar sandıktan çıkan ?Koalisyon´ sürprizi siyaseti ülke gündeminden düşürmese de ?Artık gündelik yaşamın diğer alanlarında konu ve konuk seçme zamanı geldi? deyip bu hafta ?Karne Heyecanı´nı konu edip anne babalara uzman bir ağızdan tavsiyeler verelim istedik?.
Malumunuz 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı bugün itibarı ile son buluyor ve yurt genelinde okul öncesi eğitim kurumları ile ilk ve orta dereceli okullarda okuyan yaklaşık 17 milyon öğrenci karne heyecanı yaşarken, ilimizde de 290 bin öğrenci karne alarak 3 ay sürecek tatilinin startını verecekler. Dolayısıyla öğrencileri ve ebeveynleri karne heyecanı sardı. Her zaman olduğu gibi kimi öğrencilerin karneleri ailelerde sevince neden olurken, kimi öğrencilerin karneleri ise üzüntüye neden olacak. Her durum da da anne babaların çocukları ile iletişim kurarken dikkat etmesi gereken hususlar var. Bizde bu durumu göz önünde bulundurarak Psikolog Kübra Yelkenoğlu´nun kapısını çalıp bir kahvesini içtik ve ebeveynlerin başarılı ve başarısız karne getiren çocuklarına nasıl davranması gerektiğini sorduk?
C.Üsten: Sn. Yelkenoğlu öncelikle sizi biraz tanıyabilirmiyiz?
Psikolog Kübra Yelkenoğlu: 1989 yılında Kayseri´de doğdum. 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi´nde psikoloji eğitimine başladım. 2015 yılında ise İstanbul Esenyurt Üniversitesi klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmaya başladım ve halen devam etmekteyim. İngilizce, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca dillerini konuşabilmekteyim. Psikoloğum aynı zamanda aile danışmanlığı yapmaktayım.
Üsten: Evebeyinler çocuklarına nasıl davranmalı?
?KARNE, ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENME SEVİYELERİNİ VE AİLELERİN BAŞARISINI ÖLÇER?
Yelkenoğlu: Karneler, öğrencilerin olduğu kadar velilerimiz içinde bir değerlendirme aracı olarak görebiliriz. Öğrencilerimiz için karne öğrencilerin öğrenme seviyelerini ve ailelerin başarısını ölçer. Ama aileler çocuğumuzun daha başarılı olması için neler yaptık? Onun için iyi bir aile ortamı hazırladık mı? Bunun değerlendirmesini velilerin yapması gerekir. Zaten ilgili bir anne ve babaysa gelen karne o kadar şaşırtmayacaktır. Eğer anne veya baba öfkeleniyorsa orada aileler bir özeleştiri yapmalıdır.
Üsten: İyi veya kötü karneye aileler nasıl bir tepki de bulunmalıdır?
?İYİ KARNE KARŞILIĞINDA Kİ ÖDÜL ÇOK PAHAL İSE; OKUL İÇİN ÖDÜL BİR ARAÇ HALİNE GELECEKTİR?
Yelkenoğlu: İyi veya kötü karnede duruma göre çocuğun başarısını fark edip, çocuğun başarısını dile getirmeliyiz. Fakat çok maddi değer taşıyan ödüllerden kaçınmalıyız. Nedeni ise başarısını takdir ettiğimiz noktasında çocuğun ileriki dönemi için bir motivasyon aracı olacaktır ama genel ödül çok pahalı değerli ödül ise okul için ödül bir araç haline gelecektir. O yüzden olabildiğince pahalı ödüllerden uzak durmalıyız.
Üsten: Peki, kötü karne sonucunda aileler ne yapmalı?
?KÖTÜ KARNE DE, AİLELER ÇOCUKLARIYLA İSTİŞARE YAPMALIDIRLAR?
Yelkenoğlu: Kötü karne de ise, çocuğun anne veya babası karneyi eline aldığı zaman çocukla beraber oturup istişare yapmalıdırlar. Kötü notların sebebini aileler çocuğuyla beraber araştırmaları gerekir. Aileler kötü karnenin nedenini araştırırken saygı ve sevgi içerisinde değerlendirmeleri gerekir. Eğer bunları saygı çerçevesinde beceremezsek veya çocuğa şartsız sevginin saygının aileden geleceğini gösteremesek vurgulayamasak bu ileride çocuğa özgüven problemlerini doğuracaktır. Bunun dışında çocuğa yaz tatilinde aileler çocuklarına sık sık çalışman gerekiyor, eksiklerini tamamlaman gerekiyor, derslerini tamamlaman gerekiyor gibi tavsiyelerde bulunması gerekir. Çocuğa ileriki dönem için bir hazırlık sürecini değerlendirip, çocuğun hangi alanda daha iyse mesela spor alanında, resim yapmada hangisinde iyi hissedecekse çocuğu o yönde teşvik etmeliyiz.
Üsten: Sizce aileler, kötü karne sonucunda şiddet göstermeli mi?
?ÇOCUK, ÖZELEŞTİRİ YAPTIKTAN SONRA DAHA EMİN ADIMLARLA İLERLEYEBİLİR?
Yelkenoğlu: Kesinlikle şiddetin her türlüsüne karşıyız. Kötü karne sonucunda çocuk kendini kötü hissediyorsa ona karnenin ?hiçbir fayda etmediğini´ ve ?çocukların çok değerli olduğunu´, ?şartsız koşulsuz çocukları kabul ettiklerini´ fakat ileriki dönemde daha iyi çocukların performans gösterebilmeleri için neler yapabileceklerinin konuşulması gerekir. Çocuğun ise ? bu sadece benim okul notum´ temsil ediyor. ?Öğrenme düzeyini temsil ediyor´, ?demek ki tam konuyu öğrenememişim şurada eksiklerim var´, ?tamamlamam gereken notlar şunlarmış´ gibi bunları öğrendikten sonra daha iyi emin adımlarla ilerlemelidir.
Üsten: Peki, çocuklar kötü karne aldıktan sonra ilerisi için kimlerden nasıl destek almalı?
?ÇOCUKLAR, KENDİ SONUÇLARINA KENDİSİ KATLANMALIDIR?
Yelkenoğlu: Kötü karne sonucunda çocuklar, öncelikle rehberlik öğretmenleriyle işbirliği içerisinde olmalılardır. Rehber öğretmeniyle neden başarısız sorusunu sorgulamalıdırlar. Çünkü; neden başarısızlığın bir suru nedenleri vardır. Çocuğun başarısız olması çevre ortamı, okul ortamı veya ev ortamından kaynaklanan nedenler olabilir. Bunları tespit edilerek sonuç odaklı değil de neden odaklı çalışılırsa ?çocuğun başarısızlık nedeni´ öğrenilirse bunları üzerine gidilebilir. Bunun dışında aileler psikologlardan yardım isteyebilirler. Çocuk başarısızlıktan etkilenmiyorsa ve okuldaki başarısızlıktan çocuk etkilenmiyorsa ailenin bu durumda pek yapacağı bir şeyi yok. Aileler bu durumda çocuklara derslerden geçersen böyle sonuçlar geçmesen böyle olur gibisinden göstermesi gerekir. Çocuklar kendi sonuçlarına kendisi katlanmalıdır. Ailelerin tek bir şey yapacağı ise müdahale etmeden dışarıdan bir gözlemci olarak hayata katılabilirler.
Üsten: Aile çocuğuna şiddet uygularsa ileride çocuk ne gibi sıkıntılarla karşılaşır?
?ÇOCUK, ŞİDDET GÖRÜRSE KENDİSİNE OLAN ÖZGÜVENİNİ KAYBEDER?
Yelkenoğlu: Çocuk sürekli aynı şekilde şiddet görüyorsa diğer çocukların 1-0 geride başlayacaktır. Çocuğun kendisine olan özgüveni kaybolacaktır. Kendisine saygısı olmayanın zaten diğer insanlara saygısı olmayacaktır. Ailede şiddet gören bir çocuk muhtemelen ileriki hayatında güven eksikliği ve özsaygısında bir kayıp yaşayacaktır. Çocuk eğer kendinden daha güçlü olan anne ve babasına karşı bu öfkesini sürekli içine bastırdığı zaman ileriki hayatında kendinden daha güçsüz olarak gördüğü bir insanı bu öfkesini yöneltecektir. Bu da evlilik hayatına yansıyacaktır. Ya da çalıştığı yerdeki daha güçsüz bir kişiye öfkesini yansıtabilir.
Üsten: Tatil boyunca çocuklar neler yapmalı?
?AİLELER ÇOCUKLARINA BASKI YAPMAMALI, ÇOCUKLARINI YAZ TATİLİ BOYUNCA HOŞLANDIKLARI ETKİNLİKLERE YÖNLENDİRMELİDİRLER?
Yelkenoğlu: Yaz satı boyunca aileler çocuklarına baskı yapmamalıdırlar. Çocuklarda yazın olabildiğince hoşlandıkları spor etkinlikleriyle uğraşabilirler.
Üsten: Verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederiz. Umarım, bu konularla ilgili değerli okuyucularımın kafasındaki soru işaretlerine bir nebze de olsa çözüm bulmuşuzdur. Değerli okuyucularım; yeni bir röportajla, farklı konularda yeni bir konukla haftaya görüşmek dileğiyle..Allaha Emanet Olun?Esen kalın..Sevgi ve Saygılarımla..