“SINAV ÖNCESİ KAYGIDAN UZAK DURUN”
Acıbadem Hastanesi doktoru Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul 27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi öğrencilere streslerini azaltıp, motivasyonlarını artıracak tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerin sınava 24 saat kala deneme çözmelerini bırakmalarını gerektiğinin altını çizen Psikolog Ertuğrul; “ Bu durum kaygı yaratarak bilgilerin karışmasını sağlar. Sınava kaygılı bir ebeveynle gidilmesini tavsiye etmiyoruz. Ebeveynin kaygısı bulaşıcıdır, sınava rahat bir bireyle gidilmesi daha sağlıklıdır” tavsiyesinde bulundu.
27-28 Haziran tarihlerinde yapılacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi adaylara tavsiyelerde bulunan Acıbadem Kayseri Hastanesi doktoru Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul; öğrencilerin ve ailelerin kaygıdan uzak durup rahat bir şekilde sınava gitmelerinin öneminin altını çizdi.
Sınav öncesi rutinin bozulmaması gerektiğini belirten Psikolog Ertuğrul sınava girecek öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu. “Sınav yaklaştıkça öğrencilerde ve ailelerde heyecanlı ve kaygılı durumları var. Buna yönelik bazı tavsiyelerimiz var. Bu tavsiyelere uyulduğunda öğrencilerin sınava daha az kaygıyla girdiğini görüyoruz. Şunu söylemekte fayda var. Sınava tamamen kaygısız girmek mümkün değildir. Bilelim ki her aile ve öğrenci kaygılı. Bu kaygıyı olabildiğince sınırlı tuttuğumuzda bu bizi başarıya yönlendirecektir. Sınava 24 saat kalana kadar çalışmaya, deneme çözmeye devam edelim ama Cuma günü çalışılmasını kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Cumartesi sınavdan çıktıktan sonra ikinci sınava çalışılmasını da tavsiye etmiyoruz. Bu durum kaygı yaratarak bilgilerin karışmasını sağlayacaktır. Bu süreçte kesinlikle uyku süresine dikkat edilmesi lazım. Akşam belirli bir saatte uyuyup, sabah da erken saatte uyulması gerekmektedir. Sabah ki kalkış saatini 07.30- 08.00 gibi ayarlamak gerekiyor. Dışarıdan yemek yememeliyiz. Rutinimizi çok fazla bozmamalıyız. Bunları yaparsak bizim psikolojimizi de etkileyip bizleri kaygı tarafına yönlendirecektir. O yüzden rutini bozmadan devam etmek bu süre zarfında daha sağlıklı olacaktır. Sınavda kaygılanacağız, kaygılandığımız an duygularımıza değil bedenimize odaklandığımız da bu kaygıların azaldığını görürüz. Nefes egzersizi bu durumda oldukça işe yarar. Burnumuzdan nefes alıp yavaşça ağzımızdan bırakmak ve bunu yavaş periyotlarla yapmak bizim kaygılarımızla mücadele etmemize yardım edecektir. Sınava kaygılı bir birey ya da ebeveynle gitmeyi tavsiye etmiyoruz. Ebeveynin kaygısı bulaşıcıdır ve mutlaka çocuğa da bulaşır. Sınava rahat bir ebeveynle gitmek sağlıklı olanıdır. Sınava yavaş adımlarla yürüyerek, sakin bir şekilde sınava dahil olunursa sınavın tamamlanması daha faydalı olacaktır. Bilindiği üzere sınavda belirli hijyen kuralları uygulanacaktır. Aileler virüsün varlığıyla ilgili sıkıntılılar. Elimizden geleni yapıyoruz. Maske kullanımı, sosyal mesafe bunları uyum sağlanmalıdır. Öğrencilerin sınavda maske kullanımı tavsiye ediyoruz biz ama daraldıklarında çıkarıp daha rahat nefes alabilirler. Ailelerin kaygılanması çok normal ama bu sınavı sağlıklı bir şekilde atlatıp düzenimize devam etme taraftarıyım.“
(24 Haziran 2020) PSİKOLOG ERTUĞRUL YKS ADAYLARINA SESLENDİ
“SINAV ÖNCESİ KAYGIDAN UZAK DURUN”
Kayseri Haber Gazetesi