“ÇOCUKLARINIZI BAŞKALARI İLE KIYASLAMAYIN”
2019-2020 eğitim ve öğretim yılı birinci dönemi sona ermesiyle karne alan öğrenciler tatil heyecanı yaşarken, Acıbadem Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul velilere karne uyarısında bulundu. Psikolog Sevim Buzkan Ertuğrul, ailelerin karnesi kötü olan çocuklara ceza vermek yerine tatil sürecinde çocukların eksikliklerini giderebilecek destekleyici konuşmalar yapması tavsiyesinde bulunup “Asla çocuklarınızı başkaları ile kıyaslamayın” ifadesini kullandı.
Acıbadem Hastanesi Psikoloğu Sevim Buzkan Ertuğrul haber ekibimiz aracılığıyla yaptığı açıklamada velilere karne uyarısında bulundu. Her çocuğun başarısını kendi içinde değerlendirmek gerektiğinin altını çizen Psikolog Ertuğrul “Aileler bu dönemde çocukların nasıl ders çalışacakları ile ilgilenirken çocuklar tatili, tatil gibi planlamak istiyorlar. Böyle bir durumda iki tarafa da hak vermek lazım. Tatili sadece ders çalışmak gibi düşünmemek gerekiyor. Çünkü gerçekten çocukların tatil yapmaya ihtiyaçları var ki diğer döneme daha sağlıklı bir şekilde başlayabilsinler. Ama tabi ki bu uzun dönem içerisinde tamamen dersleri bırakmak da ikinci döneme daha çok adaptasyonu sağlayacaktır. Ufak ufak ders çalışmaları yapılabilir. Aile ve arkadaşlarla kaliteli zamanlar geçirerek bir tatil dönemi yaşadığımızda ikinci döneme daha sağlıklı girebiliriz. Bu dönemde bazı çocukların karnesi iyiyken bazı çocukların kötü gelebilir. Ailelerin karnelere verdikleri tepki oldukça önemlidir. Çocuğun kişilik gelişiminde özgüven gelişiminde oldukça önemlidir. O yüzden karne ne olursa olsun çocuğun yanında olacaklarını ve destekleyeceklerini belli etmeleri gerekmektedir. “ şeklinde konuştu.
Küçük yaşlardan başlayan kıyaslamaların ilerleyen yıllarda büyük olumsuzluklara yol açtığını da vurgulayan Psikolog Ertuğrul sözlerini şöyle noktaladı:
“ Karnesi iyi olanı kötüyle, kötü olan çocuğu da iyiyle karşılaştırmak kesinlikle doğru değildir. Her çocuğun kendine ait bir kapasitesi ve çalışma şekli vardır. O yüzden çocuğunuzu diğer durumlarda dâhil asla çocuklarla kıyaslamayın. Çünkü bu onların kişiliklerinde çok büyük yaralara sebep olur. Karnesi iyi veya kötü olan çocuklara aileleri ödül ya da ceza gibi tepki vermek istiyorlar. Ödül veya cezanın çok abartılmamasını düşünüyorum. Karnesi kötü olan çocuklara ceza vermek değil de onları bu dönemi nasıl geçirecekleri veya bu iki haftalık süreçte derslerde nasıl artıya geçebilecekleri yönünde konuşmalar yapılabilir. Bu konuşmayı da destekleyici yapmak lazım. Karnesi iyi gelen çocuğa ufak çaplı bir hediye alınabilir. Ama bu ödül çok abartılırsa çocuk her olumlu davranışa bir ödül geleceğini düşünür ve bu da ilerleyen dönemlerde doyumsuzluğa sebep olabilir. Çocuklar bu süreçte spor aktivitelerine yönelirlerse çok daha iyi olacaktır. Spor aktiviteleri yaptıkları süre içerisinde çok daha sağlam bir vücuda ve psikolojiye sahip olacaktır. “.
HABER: ÖZGÜR AYDOĞDU