Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse sektörde yaşanan olumsuzların vergisini ödeyen esnafı sıkıntıya soktuğunu belirterek, Kurban Pazar yerleri başta olmak üzere şehrin muhtelif yerlerinde kamyon üzerinde gıda maddesi satışı yap
Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Hayrettin Köse düzenlediği basın toplantısı ile sektörde yaşanan olumsuzluklara değindi. Köse yaklaşan kurban bayramı dolayısıyla kurban satış yerlerinde yapılan satışlara tepki gösterdi. Hijyen olmayan ortamlarda satış yapıldığını belirten oda başkanı Köse, yapılan işin ruhsatsız ve uygun olmadığını belirterek insan sağlığının bu kadar ucuz olmaması gerektiğin altını çizdi...
Oda başkanı Hayrettin Köse maliyetinin altında satış yapan esnaflara yönelik olarak Haksız Rekabet Kurumu Genel Müdürlüğü`ne müracaatta bulunacaklarını vurgulayarak piyasada satılan dürümün içindeki etin 70 gramın altında olmaması gerektiğini ancak söz konusu ruhsatsız seyyar satıcıların başta gramaj ve hijyen olmak üzere hiç bir konuya gerkli ehemniyeti göstemediklerini iddia ederek şunları kaydetti... Lokantacılık mesleği dışarıdan bakıldığında basit gibi görülse de özveri isteyen dikkat isteyen bir meslektir. Çünkü bizler direk insan sağlığına hitap eden işletmeleriz bu işi tamamen eğitimini almış yalnızca para kazanma hırsıyla değil meslek ahlakı ile örtüşecek şekilde yapıldığında daha iyi sonuçlar vereceğine inanıyoruz. bir taraftar kira ödeyen yanında eleman çalıştıran vergi ,SSK ve Bağkur ödeyen her türlü yasal sorumluluklarını yerine getiren esnafımız diğer tarafta kira vermeden hiçbir kural tanımadan pazarlarda seyyar şekilde yemek satarak faaliyette bulunan kişiler ruhsatsız merdiven altında üretim yapan ruhsat harici faaliyette bulunan maliyetinin altında çalışan gramajını eksik vererek çalışan işletmeler yer almaktadır çay ocakları kahvaltı evi adı altında her şeyi satmakta bakkallar saç kavurma ekmek arası vs satarak faaliyette bulunmaktadır lokantacılık ustalık belgesi gerektiren hijyen ve sanitasyonun önemli olduğu saygın bir meslektir fakat tedbirlerdeki kusurlar sektörümüzü ne hale getirdi bütün bu olumsuzluklar haksız rekabete sebebiyet vermekte ve işini hakkıyla yapan esnafımız zarar görmektedir sektörümüzdeki bu olumsuzlar bizi üzmektedir
Meslek odaları anayasasının 135. Maddesine göre kurulmuş olan kamu kuruluşu niteliğindeki meslek kuruluşu olup yeni oda üyelerinin haklarının korunması amacı ile her türlü girişimde bulunmakta ve gerektiğinde yetkili makamlara başvuru yapmakta 5362 sayılı esnaf ve sanatkarlar kurulmuşları kanunun 11. Maddesi gereğince tam yetkilidir. Bizlerde oda olarak hem mesleğin gelişiminin ve toplumdaki saygınlığının korunması hem de meslek odası üyeleri arasındaki hakkaniyete uygun bir iş dağılımının ve ekonomik gelirinin sağlanması eşitliğin gerçekleştirilebilmesi dürüstlük kurallarına uymayan davranış şekillerini önlemek amacıyla lokanta restorant pastane çiğ köfteci esnafı kim olursa olsun hangi odaya mensup olursa olsun fiyat politikasına dikkat etmeyen ruhsat harici çalışan işletmelerin semt Pazar yerlerinde dolmuş yada araba içerisinde döner saç kavurma çorba ve benzeri yiyecekler satan sağlık hijyen ve sanitasyon belgesi olmadan kayıt dışı faaliyet gösteren bu tür yerlerin tespit ederek haksız rekabet kuruluna bildireceğiz ve gerektiğinde hukuk mücadelesi vereceğiz