AŞMANIN YOLLARINI ARIYOR?
Partisinin seçim çalışmaları kapsamında ilimize gelen Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, basım mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Kamalak burada yaptığı konuşmada seçimleri yeni baştan yeniletecek bir hukuki boşluğu dillendirerek, %10 seçim barajının 2010 referandumundan sonra çokta önemli olmadığını hatta kalktığını savundu. Kamalak, her hangi bir şehirde 40 bin oy aldıkları takdirde bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvurduklarında adayının milletvekili mazbatası alacağını vurguladı?
Saadet Partisi Aday Tanıtım toplantısına katılmak için ilimize gelen, Genel Başkan Mustafa Kamalak, basın mensuplarıyla bir kahvaltılı toplantıda bir araya gelerek bazı önemli açıklamalarda bulundu. ?Partilerin barajı aşamamış olması, Meclise girmeye engel değil ?diyen Kamalak bu iddialarını da 2010 yılında yapılan referandumda değiştirilen 148´inci maddedeki değişikliğe dayandırdı.
Mustafa Kamalak, Anayasa Profesörü kimliği ile bu iddiayı dilendirdiğini ise dip not olarak ekledi? 2010 referandumunda Anayasa´da seçimle ilgili bazı değişiklik olduğunun altını çizen Kamalak sözlerinin devamında şunları kaydetti? ?Önümüzdeki seçimlerde seçim barajı diye bir şey olmayacaktır. Barajı Allah´ın Lütfuyla sıfırlıyoruz. ?Kanun mu değişti?´ diyeceksiniz. Hayır. 2010 referandumunun, belki yapanların bile farkına varmadığı önemli bir mekanizma Anayasa´ya girdi. ?Bireysel Başvuru Hakkı´?
Kamalak verdiği somut örnekle de iddialarını desteklemek istedi ? ?Anayasa´nın 148´inci maddesindeki yapılan değişikliğe göre; ?bir temel hakkının ihlal edildiğini iddia eden herkes, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkına sahiptir. Seçilme hakkı hiç şüphesiz ki, Anayasamızın hatta İnsan Hakları sözleşmesinde bulunan temel bir insan hakkıdır. Herhangi bir partinin adayı, aday olduğu bölgeden seçilecek kadar oy aldı ama partisi barajı aşamadıysa ne olacak? Olayı somutlaştırırsak, Türkiye genelinde bir parti barajı aşamamış olsa dahi, 40.000 oy almışsa, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunabilir. Anayasa Mahkemesi bu durumu kabul etmezse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gidebilir?
Anayasa Mahkemesinden böyle bir sonuç çıkar mı doğrusu bunu bu günden söylemek zor lakin görünen o ki Saadet Partisi bu teze büyük umut bağlamış görünüyor? Sözün özü yaşayıp göreceğiz?
HABER: M. EMRE KİPMAN