GELECEĞİN DAHİLERİNİ KEŞFETMEYE ÇALIŞIYOR?
Teknolojinin dev adımlarla ilerlediği günümüzde hemen her şeyin bilgisayar üzerinden halledilmesi dünyanın birçok ülkesinde yazılım noktasında atağa geçirdi. ABD´de çocuklara kod yazımı eğitimlerinin verilmesine başlandı. Yeni Türkiye de artık teknolojiyi yakından takip etmesini biliyor. Bu eğitim Sağlıklı Eğitim Projesi kapsamında Kayseri´de de Ar-Ge uzmanları tarafından çocuklara eğlenceli bir şekilde öğretilmeye başlandı.
Sağlıklı Eğitim Projesi´nin çocukları aslında geleceğin, önemli meslek dallarının deyim yerindeyse kompedanları olacak. İlimizde bir grup gönüllü, çocukların girişimcilik ruhlarını geliştirmek ve yatkın olduğu meslek dallarını şimdiden fark edip uzmanlaşmasını sağlamak amacıyla bir araya geldi. Yıllarca üstün zekalı çocuklarımızı çalan başta ABD ve İsrail olmak üzere, onlara dur demek için Kayseri´de yoğun gayret ve çaba harcanarak, vatanına ve milletine hayırlı kişiler olmasına vesile olunmaya çalışılıyor. Bilim ve Teknolojinin her meslek grubuna katkı sağlamasını ve bunu bizim kendi çocuklarımızın yapmasını isteyen duyarlı anne-babalar, hafta sonunda bilgisayarda kod yazılımı derslerine ilgi gösterdi. Projeye, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Teknopark´ta bulunan özel yazılım şirketleri, TÜMSİAD ve Semerkant Vakfı da destek veriyor.
Geleceğin uzmanlarını deneyimli öğretmenler ile buluşturan Doktor İbrahim Demirel, haber ekibimize projenin alt kolu olan ?Kod Yazılımı´ için şunları söyledi; ?İçinde bulunduğumuz hafta Dünya Kod Yazılım Haftası olarak geçmekte. Biz de üst başlığı sağlıklı eğitim projemizin, alt faaliyeti ?kod yazılım´ olarak değerlendirelim diye düşündük. Burada görmüş olduğunuz 7-11 yaş grubu çocuklarımıza bilgisayar teknolojilerinin üretime yönelik neler yapılabileceği anlamında bilgiler vermeye çalışıyoruz. Malumunuz günümüzde bilgisayar denince çocuklarımız ve yetişkinlerimiz tarafından oyun ve sörf yapmak olarak algılanmakta büyük oranda. Biz de etkinliklerimiz ile çocuklarımıza bilgisayar ve bilgisayar teknolojileri kullanarak üretime dayalı faaliyetlerde bulunabileceğini anlatmaya çalışıyoruz.?
İl Milli Eğitim Müdürlüğü´nde Ar-Ge Eğitimcisi ve Stem Projesinin Lideri olan Suat Şahin´de gelecekte nitelikli ve vazgeçilmez olmak isteyen çocuklara verdikleri eğitimi şu şekilde aktardı; ?Science Technology, Engineering, Matematic yani Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik alanlarının baş harflerinden oluşan ?Stem´ çocukların gündelik hayattaki gündelik hayattaki yapmış oldukları çalışmaların veya okuldaki öğrenmiş oldukları teorik bilgileri pratiğe dönüştürmeye yönelik uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Bu uygulamaları hali hazırda birçok okulda ve şuan içinde bulunduğumuz Stem Merkezinde gerçekleştiriyoruz. Stem´in en önemli ayakların birisi ise T&E olarak adlandırdığımız Teknoloji ve Mühendislik kısımları. Buradaki en öneli unsur ise robotların yapımı, Robotların tasarımlarına yönelik çeşitli kodlar yazmasıyla ilgili çalışmalar.?
Ar-Ge Uzmanı Sertan Ballı ise belki de aralarından geleceğin dahisi yada çok önemli bilim adamlarının çıkacağı çocuklara verdikleri emeği şu şekilde anlattı; ?Bu Hafta 7 - 13 Aralık Dünya Kod Yazma Haftası, bu etkinlik kapsamında Kayseri Stem ekibi olarak çocuklarımızda farkındalık yaratmak için bir etkinlik düzenledik. Yaklaşık 30 öğrencimiz ile yapılan bu etkinliğin il grubu 15 kişilik bir oturumla başladı. Bu oturumdaki temel hedef çocuklarımızda bir farkındalık yaratmaktı. Tabi Kod yazılımızın önümüzdeki dünyada çok önemli olan bir branştan bahsediyoruz. Buradaki hedef, çocuklara bilgisayarın hükmedilebilir bir araç olduğunu, buna bağlı olarak çocuklarımızın bilgisayar ile ilgili neler yapabileceklerini ve yaratıcılıklarını artırmalarına yönelik faaliyetlerin ilk etkinliği olan Kod Yazma etkinliği ile başlamış olduk. Daha sonra etkinliklerimizde ise daha farklı ?Stem´ çalışmalarıyla devam edeceğiz. Kodun öneminden bahsetmek gerekirse; Kod yazma, biliyorsunuz dünyada çok acil bir şekilde bütün ülkelerde hızlı bir şekilde çocuklarımıza eğitim verilmeye devam ediyor. Türkiye´mizde bu konuda ileri atılımlar yapmaya başladı. İlk başlangıcı da Kayseri´de yapmaktan onur duyuyoruz.?
Stem Proje´sinin bir başka uzmanı Matematik Öğretmeni Betül Akbulut, çocuklara matematik biliminin gerçek hayatla nasıl iç içe olduğunu çocuklara aktarmaya çalıştıklarını ifade ederek yürütülen çalışmanın faydalarına dair şunları kaydetti??3 yıldır projemizi uyguluyoruz. Stem projesinin içinde disiplinlerin olduğu için matematik disiplinini öğrencilerimize aktarmaya çalışıyoruz. Matematik bilindiği üzere korkulan herkesin korku ile yaklaştığı bir branş. Fakat bu proje sayesinde matematik korkulacak bir ders olmadığını ve yaşayarak öğrenildiğini, ayrıca matematiğin sadece işlem bilgisi olmadığını kavram bilgisinin verdiğini, çocukların çok rahat bir şekilde günlük hayattaki öğrendiği şeyleri kullanabileceği bir branş olduğunu bu proje sayesinde öğretmiş oluyoruz. Şuan robotik çalışmalar yaparak mühendislik alanlarına ilk adımlarını atmış oluyorlar. Okul öncesinden lise sona kadar robotların nasıl yapıldığını, nasıl bir araya getirildiğini, bunların yazılımlarının nasıl matematik kodlarının olduğunu, istedikleri şekilde nasıl yönlendirebileceklerini öğreniyorlar.?
Proje içerisinde olgulaşan ve öğrenen çocuklara destek sadece devlet ve vakıflardan değil. İşinde tecrübeli ve profesyonel şirketler de çocuklarımızın Türkiye´den Nobel ödülü kazanması için elini taşın altına koymuş durumda. Erciyes Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Teknopark´ta Yazılım Şirketi Sahibi olan Ercüment Karabulut, verdikleri destekleri şu sözlerle özetledi ?Eğitim konusuna 6 yıldır yatırım yapıyoruz. Görsel materyal kullanımı, bunların tedariki ve uygulanması konusunda eğitim kurumlarında ve kendi içimizde ciddi Ar-Ge´miz var. Şuan WR yani sanal gerçeklik teknolojisi üzerine yoğunlaştık. Bunları yazılımlar ile bütünleştirmeye çalışan ciddi bir ekibimiz. Burada bulunan çocuklarımıza backgroundda görsel materyal tedariki sağlayacağız. Yani animasyon, animatik sunumlar, görsel resimler, daha ilerde oyun platformlarıyla ilgili destekler, daha da ileride WR teknolojileriyle alakalı destekler sağlayacağız. Normalde Türk eğitim sisteminin ortaya koyduğu en büyük eksikliklerden biri de çocukları üretmeye itmemekti bu zamana kadar. Ama artık biz bu alanda çok ciddi atılımlar yapmaya başladık. Artık çocuklarımız kendi kodlarımızı kendileri yazmaya başlayacaklar. Bir cep telefonunda oyun oynamaktansa, o oyunun nasıl inşa edilir? Arka planda kod yapısı nasıldır? Bir kod yapısı nasıl geliştirilir? Oyun platformlarına nasıl uyarlanır? Bu konularda deneyim kazanacaklar. Bu konuyla alakalı burada ilk adımımızı atmış bulunmaktayız.?
Adeviye Ahmet Eminoğlu Ortaokulu 6´ncı sınıf öğrencisi olan Taha Köksal, aldığı eğitimi ve ileride kurmak istediği şirketi şu şekilde aktardı; ?Burada kod yazmayı, Ar-Ge´yi öğreniyoruz. Benim en büyük hayalim Ar-Ge şirketi kurmak. O yüzden buradayım, davet üzerine geldim. Çok mutluyum. Ar-Ge´nin matematik problemi gibi çok kolay olduğunu öğrendim. Bildiğiniz gibi Android ayda bir yazılım yeniliyor. Bunun gibi telefon ve bilgisayar yazılımları üzerine bir şirket kurmak istiyorum.?
HABER: M. EMRE KİPMAN