Sağlık Bakanlığı, tedavi başarısını ölçmek için yeni bir uygulama başlatmaya hazırlanıyor. Haziran 2013’de hayata geçirilmesi planlanan proje kapsamında ilk etapta diyabet, diz protezi ve gebelik için tedavi sonrası komplikasyon gelişip gelişmed
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada yurt genelinde bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarında klinik kaliteyi iyileştirmek için yeni bir sistem getirileceği duyuruldu.
Ülkedeki sağlık hizmetinin daha kaliteli hale gelmesi için hekim ve kurumun nitelik açısından da performansını artıracak uygulamalar üzerinde çalışıldığı belirten açıklamada Haziran'dan itibaren bakanlığın bütün hastanelerinde şeker hastalığı, diz protezi ve gebelik/doğum tedavilerinin, tüm bilgilerinin yer aldığı internet ağı üzerinden takip edileceği belirtildi.
Bu tür takiplerin bir çok gelişmiş ülkede yapıldığı ifade edilen açıklamada, ''Biz de ilk etapta bu üç branşı seçtik. Uluslararası uzmanlarla çalışıyoruz. Öncelikle standartları oluşturacağız, daha sonra da uygulamaya geçeceğiz'' denildi. Sistemin uygulanan tedavinin sonuçlarını izlemek üzerine olacağını anlatılan açıklamanın devamında ''Diyabet hastası ya da diz protezi yapılan bir hasta tedavi sonrası hangi sıklıkla ve ne tür şikayetlerle tekrar hastaneye başvurmuş, tedavi tekrarlanmış mı, tekrarlanmışsa hangi nedenle olmuş, bir komplikasyon gelişmiş mi, şikayetleri artmış mı gibi takipler yapacağız. Sağlık bilgi sistemimiz bu takipleri yapmaya elverişli. Bu bize klinik kalite ölçümü yapmamıza olanak sağlayacak. Bunu hem hekim hem de kurum için yapabileceğiz. Klinik rehberleri yaygınlaştıracağız. Elde ettiğimiz bulguya göre bir yol izleyeceğiz. Belki hekimle irtibata geçip soruna çözüm arayacağız.'' Değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamanın sonunda bu tür ölçümlerin yapılmasının kolay olmadığı, belirli standartların oluşturulmasının şart olduğu vurgulanarak, uygulamanın daha sonra tüm branşları kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacağı bildirildi.