Kayseri Özel Dünya Hastanesi Diyetisyen Esma Birkol, Ramazan'da ağır yemeklerden kaçınıp iftar ile sahur arasındaki vakitte dengeli öğün dağılımı yaparak formda kalmanın mümkün olduğunu söyledi.
Ramazan'da beslenme ile ilgili önerilerde
bulunan diyetisyen Esma Birkol, düzenli beslenmeyi devam ettirebilmek ve uzun
saatler aç kalmanın yol açtığı sağlık problemlerine karşı koymak için mutlaka
sahura kalkılması gerektiğini vurguladı. Formda kalmak ve sağlıklı beslenme
düzenini bozmamak için sahurda ağır yiyecekler tüketilmemesi gerektiğini söyleyen
Birkol, Gece metabolizmamız yavaşladığı için ağır yemekler tercih edersek
yağlanma hızını artırmış oluruz. Bu da kilo alma riskini artırır. Bu nedenle
sahurda protein içerikli besinler tercih etmeliyiz. Süt, yoğur, peynir, yumurta
gibi besinler acıkmayı geciktirecek ve uzun süreli tokluk hissi verecektir.
Yine sahur öğününde meyve sebze ilavesi yapabiliriz, domates, salatalık
maydanoz gibi. Bunun yanı sıra meyve kompostoları ve kepekli ekmeği tercih
edebiliriz dedi.
Susuzluk hissinin aza indirilmesi için tuzlu besinler ve uyarıcı etkisi de
bulunan çay ve kahve gibi içeceklerden uzak durulması gerektiğine dikkat çeken
Birkol, bu tür içeceklerin özellikle sahurdan sonra uykusuzluk hissini artırıp
gün boyu yorgunluğa neden olacağını belirtti.
Birkol, uzun süre aç kalmanın kan şekerini düşüreceğinin ve iftarda fazla
yemeye neden olabileceğinin akıldan çıkarılmaması gerektiğinin de altını çizdi.
Birkol İftarda da hafif ürünleri tercih etmeliyiz. Az yağlı, posa içeriği
yüksek besinleri tercih etmeliyiz. İftarı iki öğüne ayırmalıyız. İlk önce bir
hurmayla kan şekerimizi düzenleyebiliriz. Çorba gibi hafif yiyeceklerle ilk
öğünü geçirip ikinci öğünde ise beyaz et ve zeytinyağlı sebze yemekleri
tüketebiliriz. Bol salata ve tahıllı ekmek tercih edebiliriz diye konuştu.
Birkol, yemeklerden sonra çay ve kahvenin yerine yeşil çay, rezene gibi bitki
çaylarının tüketilmesi gerektiğini söyledi.
Unlu ve şerbetli tatlılardan uzak durulması gerektiğini de belirten Birkol,
tatlı tercihinin sütlü tatlılar ya da meyveden yana kullanılması önerisinde
bulundu. Birkol, bunun yanı sıra iftar ve sahur aralığında günlük 2 buçuk litre
suyun tüketilmesi gerektiğini belirtti. Ramazan'da da diyete devam
edilebileceğini dile getiren Birkol, Fiziki aktiviteyi de artırmak gerekir
çünkü yemek iki öğüne indirildiği için metabolizma yavaşlar. Ramazan'da diyet
yapılabilir ya da yapılan bir diyet varsa devam edilebilir. Öğünler sahur ve
iftar arasında paylaştırılabilir ifadelerini kullandı.