Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Sanayi Sicil Tebliği ile üretime geçen işletmelerin sanayi siciline kayıtlı olması gerektiğini ve bugüne kadar kaydını yaptırmayan işletmelere 31 Aralık 2014 tarihine kadar kayıt olmaları halinde, idar
Sanayi Sicil Tebliği ile ilgili haber ekibimize değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Sanayi işletmelerinin son iki günü iyi değerlendirmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Bir maddenin nitelik, şekil, özellik veya birleşimini makine, cihaz, tezgah, alet yardımıyla veya sadece el emeğiyle kısmen veya tamamen değiştirerek, maddeleri işleyerek devamlı ve seri halde üreten yerler, madenlerin çıkarılıp işlendiği yerler, enerji elde eden santraller, devamlı ve seri halde tamirat yapan müesseseler sanayi siciline kayıt edilir. Üretimde bulunan orta ve büyük işletmelerin yanı sıra ekmek fırınları, mobilya üreticileri, konfeksiyon üreticileri, PVC, demir ahşap, alüminyum kapı pencere vb. üreten küçük ölçekli işletmelerinde sanayi siciline kayıt edilmesi gerekmektedir. 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri bir milyon Türk Lirasını aşmayan küçük ölçekli sanayi işletmelerinin Sanayi Sicil Belgesi almak için ilk kayıt müracaatlarında kapasite raporu yoksa firma beyanı esas alınmaktadır. Küçük işletmeler Ticaret Sicil Gazetesi, Esnaf Sicil Gazetesine sahip değilse, unvanının yer aldığı ilgili oda tarafından verilmiş bir belge veya vergi levhası ile müracaat ettikleri takdirde işlemleri gerçekleştirilecek” ifadesini kullandı.
Kamil Akçadırcı, müracaat işlemleri elektronik ortamda” www.sanayi.gov.tr" Bakanlık web adresinden yapıldığını hatırlatarak, “ Bakanlığımız web adresinden müracaat eden küçük işletmelerin kapasite raporu veya onaylı firma beyanı ile kuruluş gazetesi veya vergi levhası fotokopisini bir dilekçe ekinde İl Müdürlüğümüze vermeleri gerekmektedir. Elektronik ortamda kayıt için müracaat eden 663 işletmenin dilekçe ile İl Müdürlüğümüze müracaat etmeleri gerekmektedir” dedi.
Aralık ayı içerisinde gerçekleştirilen yoğun müracaatlar sonucunda ilimizde sanayi siciline kayıtlı işletme sayısı 2104’ e ulaştığının altını kalın çizgilerle çizen Akçadırcı, Sanayi Sicil Belgesi Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince hiçbir ücret alınmadan bedelsiz olarak verildiğine dikkat çekerek, “ Sanayi sicil belgesinin işletmelere sağladığı bir çok avantajın yanı sıra sanayi sicil belgesi alan işletmeler elektriği sanayi tarifnamesi üzerinden yaklaşık yüzde 20 daha ucuz öderler” diye konuştu.
Sözlerinin devamında Kamil Akçadırcı, “Sanayi siciline kayıt olmaları gerektiği halde bu güne kadar kayıt zorunluluğunu yerine getirmeyen işletmelerinin Kanunla tanınan aftan yararlanarak, idari para cezasına uğramadan kayıtlarını yaptırmaları bakımından ivedi olarak İl Müdürlüğümüze müracaatları gerekmektedir” şeklinde uyardı.