Uçak sanayisi konusunda Ankara ve Eskişehir'den sonra Kayseri'nin önemli yere sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, uçakta 100 bin tane parça olduğunu bu parçaların bir kısmının yapılan çalışmalar sonrasında Kayseri'de üretileceği müjdesini vererek adete uçak sanayi konusunda ışık yakmış oldu.Valilik ziyaretinden sonra Askeri tesisleri gezerek Kayseri'ye yarar getirecek olan çalışmalar için incelemelerde bulunacaklarını dile getiren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, NATO'nun 2010 Lizbon Zirvesi'nde kabul edilen yeni stratejisi çerçevesinde Malatya'nın Kürecik beldesindeki Çarşak tepesine kurulan erken uyarı radar sistemi hakkındaki soruyu da yanıtlayan Bakan İsmet Yılmaz, yapılan radarın savaş için değil savunma için yapıldığını ve korkulacak bir noktanın olmadığını ifade etti.
Suriye'deki muhaliflerin Türkiye'nin silah sattığı yönündeki soruyu da yanıtlayan Bakan Yılmaz, Türkiye'nin hiçbir ülkeye silah satmadığını belirterek, Suriye'nin barış içerisinde olmadı için çalıştıklarını söyledi. Şehir içinde kalan Askeri tesislerinin şehir dışına taşınması konusunda da açıklamalarda bulunan Yılmaz, bu çalışmanın Kayseri'ye özgü olmadığını tüm illerde aynı çalışmanın yapıldığını ve Genel Kurmay başkanlığının hazırlayacağı Master Planından sonra her şeyin netleşeceğini vurguladı.
Havacılıkta Ankara ve Eskişehir'in önemli bir yere sahip olduğunu ve bunların arasına Kayseri'nin de eklenebileceğini dile getiren Bakan İsmet Yılmaz, Türkiye'nin kendi yerli uçağını üretmesi için çalışmaların başladığını ve uçakta toplam 100 binin üzerinde parça olduğunu ve bu parçaların bir kısmının Kayseri'de de üretileceğini söyledi. Kayseri'nin uçak yapımı konusunda kendisini ispat ettiğini dile getiren Yılmaz, Kayseri'nin uçak parçası üretiminde gerekli yerini alacağını ifade etti.
Bakan İsmet Yılmaz Havacılık ve Uçak yapımı konusunda şunları söyledi. Havacılıkta birinci il Ankara, ikinci il ise Eskişehir'dir. Eskişehir'de motor fabrikaları vardır. Birde Kayseri'de var. Biz Türkiye olarak kendi gemimizi ürettik. Kendi tankımızın yapımı ise 6 ay sonra bitmiş olacak. Bu tanklar 2017 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerin kayıtları altına alınacaktır. Artık kendi silahımızı yapıyoruz. Kendi insansız hava aracımızı yapıyoruz. Bu konuda seri üretime geçme kararı aldık. İnşallah savaş uçağımızı da en kısa zamanda yapacağız. Bununla ilgili gerekli sözleşmeler imzalandı. 2 yıl içerisinde bu çalışma neticelenecektir. Bu tasarımdan sonra prototip üretime geçmek için çalışmalara başlayacağız. TSK' nın neye ihtiyacı varsa kendi yerel imkanlarımızla yapacağız. Bunlardan bir tanesi de yerli savaş uçağıdır. Bir uçakta en az 100 bin parça vardır. Bakın şu anda F 35 uçaklarını , en son 2 tane alınması için karar verdik. F 35 uçaklarının bir çok parçası Ankara'da ve Eskişehir'de üretiliyor. Üretilen parçalar Amerika'ya gidiyor. F 35 tipi uçaklar, Avustralya'da bir kısmı İngiltere'de bir kısmı, İtalya'da bir kısmı , Almanya'da diğer bir kısmı üretiliyor. Yani uçakta 100 bin tane parça var, bu 100 bin parçanın muhakkak ki çoğu kısmı Ankara'da ondan sonra Eskişehir'de, ondan sonra Kayseri'de üretilecektir. Sadece burası bile yetmez. Bu 100 bin parçadan belki bir kısmını yurt dışından almak istediğimiz olabilir. Ama Türkiye'nin dört bir tarafında, bunları yapma kapasitesine sahip olan yerlerde, bu 100 bin parçayı üretip bunları bir araya getirip kendi milli uçağımızı yapacağız. Ama Kayseri bu durumda daha önce kendisini ve yeterliliğini ispat etmiş bir ildir. İyi bir konumda yer alacaktır diye düşünüyorum.Kayseri'nin yıldızı parlayan ve Erciyes Dağı gibi Ulu olduğunu vurguladı.