Sarıoğlan Belediyesi´nin katkıları ile Çiftlik mahallesinde kurulan hayvan pazarında hayvan üreticilerine destek mahiyetinde yepyeni bir uygulama başlatıldı? Yeni uygulama hayvanların hareket sistemini olumsuz etkileyen ve böylece et, süt ve döl verimini düşüren topallama sorununu ortadan kaldırmak için Sarıoğlan Belediyesi Veterineri Osman Kabadayı gözetiminde büyük baş hayvanlara ayak ve tırnak bakımı yapılmaya başlandı?
Sarıoğlan ilçesinin Çiftlik Mahallesi´nde oluşturulan hayvan pazarında hayvan üreticilerine ve özellikle besicilere katkı sağlamak üzere Sarıoğlan Belediyesi´nin katkıları ile yepyeni bir uygulama başlatıldı?
Yeni uygulama ile hayvanların hareket sistemini olumsuz etkileyen ve böylece et, süt ve döl verimini düşüren topallama sorununu ortadan kaldırmak için Sarıoğlan Belediyesi Veterineri Osman Kabadayı gözetiminde büyük baş hayvanlara ayak ve tırnak bakımı yapılmaya başlandı?
Söz konusu uygulama hakkında kamuoyunu bilgilendiren Sarıoğlan Belediye Veteriner Hekimi Osman Kabadayı şunları kaydetti? ?Sarıoğlan Çiftlik Hayvan pazarının daha çok canlanması ve bölgenin kalkınması için başkanımız Ali Osman Yıldız talimat verdi. Bizde, bu konuda hayvancılıkla uğraşan, besicilik yapan insanlara, yaşadıkları sorunlar konusunda burada yardımcı oluyoruz. Besiciler daha çok, büyükbaşların topallaması ya da tırnak sorunlarından bahsetti. Yaptığım incelemede, hayvanların ayak ve tırnak sorunlarını gördüm. Bu sorun ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Topallayan hayvanlarda yem tüketimi azalır, süt ve döl verimleri düşer. Sürüden erken çıkar. Süt verimleri ve üreme performansı düşer. Topallayan hayvanlar ağrı nedeniyle yemliğe gitmek istemez. Gittiğinde yem tüketimi için ayakta güçlükle durabilir. Yem tüketimi, süt verimi azalır. Üstelik kızgınlık belirtilerini tam olarak gösteremez. Sığır topallıklarının yaklaşık % 90´ı ayak ve tırnak hastalıklarından kaynaklanır. Bu nedenle sığırlarda ayak ve tırnak sağlığı son derece önemlidir. Verimi artırmak amacıyla uygulanılan ve yaygınlaşan yarı ? açık ve kapalı sistem işletmeciliği nedeniyle gerekli tırnak bakımı yapılamayan kültür ırkı sığırlarda ayak problemlerinde artış gözlenmektedir. Bu kayıpların olmaması için sığırların tırnak ve ayak bakımlarının yapılması ve ayak hastalıkları konusunun ciddiye alınması gerekir.?
Sarıoğlan Belediye Veteriner Hekimi Osman Kabadayı, özellikle hayvanların hareket etmelerinin kısıtlı olduğu işletmelerde, tırnakların aşırı uzamasına bağlı olarak oluşan tırnak bozuklukları ve hastalıklarına dikkat çekti. Sığırlarda tırnak bakımının, kalıtım, barındırma, besleme, hareket, enfeksiyon gibi çeşitli faktörlere yönelik önlemleri kapsayan bir uygulama olduğunu belirten Kabadayı, hayvanların tırnağının 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kez kesilmesini önererek ?Ayak hastalıkları genellikle sonbahar ve kış aylarında artar. Bu aylarda barınak ve meralar, mevsim şartlarından olumsuz olarak etkilenir. Hayvanlar meraya çıkmazlar. Hayvanların padok kısımları yağmur ve kar suları ile ıslanır. Soğuk, tırnağın yumuşamasına bu da tırnak bozuklukları ve deri hastalıklarında artışa neden olur. Ayrıca kış aylarında hayvanların yeterince gezinememeleri tırnak hastalıklarını artırır. Yaz aylarında ise ortamın sıcak ve kuru olması tırnak nem oranının azalmasına bu durum da tırnak çatlakları oluşturur. Uzun süren hareketsizlik ayağın canlı dokusunda kanın azalmasına ve hatta dokuların ölümüne neden olur. Gezinmeyen sığırlarda tırnak aşınması engellenir ve tırnaklar aşırı uzar. Bu durum tırnak özelliğini bozar. Uzayan tırnaklar arasında biriken ahır pislikleri hareketsizlikten atılamaz ve sonuçta enfeksiyona yol açar. Uygun zemin; hayvan yere bastığında ayağın tutunmasına yeterince yardımcı olmalı, dışkı ve idrar birikimi ile bulaşık olmamalıdır. Hayvanların birbirlerine gerek ahır, gerekse padok içerisinde gezip dolaşmalarında; çarpma, vurma, kayma ve düşmeler sonrasındaki yaralanmalar önemsenmeli, tedavi edilmelidir.? değerlendirmesinde bulundu. KURUM BÜLTENİ?