SANIKLAR İÇİN 15 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ ?
SANIKLAR İÇİN 15 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENDİ?
17 Aralık 2016 tarihinde ilimizde gerçekleşen, çarşı iznine çıkan askerleri taşıyan halk otobüsüne patlayıcı yüklü araçla düzenlenen ve 15 askerin şehit olduğu, 54 askerin yaralandığı terör saldırısıyla ilgili dava başladı? 15´i tutuklu, 3´ü firari toplam 21 sanığın yargılandığı dava sanıklar hakkında şehit askerler için 15´er kez ağırlaştırılmış müebbet, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçundan birer kez müebbet, 54 kişinin yaralanması, terör örgütü yöneticisi veya üyesi olmak ile patlayıcı bulundurmak suçlamalarından da 32 yıl 6´şar ay hapis cezası talep edildi?
Cumhuriyet Savcısı 15 şehit, 54 gazi ve mağdur, 15 müşteki ile 21 sanıklı 88 sayfalık iddianame hazırladı. İddianameyi kabul eden Kayseri 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma, adliye binasında yoğun katılımlı başka bir duruşma olması nedeniyle, henüz açılışı yapılmayan Bölge İdare Mahkemesi binasındaki salona alındı. Duruşmada, tutuklu sanıklar Ekrem Uğur, Mehmet Yolcu, Mehmet Oluk, Ümit Kepir, Hüseyin Polat, Mehmet Ayaz, Barış Kaya, Murat Talan, Serkan Ay, Hamit Eroğlu, Fahri Demirbaş, Hasan Ekici ve İsmail Hakkı Yıldırımçakar ile avukatları hazır bulundu.
Tutuklu sanıklardan Abdullah Akbıyık, Silivri´deki cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi - SEGBİS kanalıyla duruşmaya müdahil oldu, Kırşehir Cezaevinde tutuklu bulunan Kenan Çiçek ise duruşmaya katılmadı.
Tutuksuz sanıklardan Hürriyet Yıldırımçakar Van´dan, Vesfiye Tekiner Diyarbakır´dan ve Elzem Şırnak Adana´dan duruşmaya katıldı. Terör saldırısında şehit olan askerlerden bazılarının yakınları da duruşma salonunda hazır bulundu. 15 müştekiden sadece şehit Yunus Emre Duran´ın babası Mahmut Duran duruşmaya katıldı? Duruşma, sanıkların kimlik tespitiyle başladı. Şehit askerlerin anısına, saldırının yaşandığı otobüs durağında 40 günlük saygı nöbet tutan emekli Fevzi Kurtoğlu da elinde şehit askerlerin fotoğraflarının bulunduğu pankart ve Türk bayrağıyla duruşmanın yapıldığı bina önünde bekledi.
Salonda bulunan tüm sanıklar iddianamenin kendilerine ulaştıklarını, savunma yapmak istediklerini belirttiler.Tutuklu sanıklar Çiçek, Akbıyık, Oluk, Uğur, Yolcu, Kepir, Polat, Ayaz, Kaya, Talan, Ay, Eroğlu, Demirbaş, Ekici ve Yıldırımçakar, firari sanıklar İshak Özçaktu, Sait Karabulut ve Ferhat Tekiner ile tutuksuz sanıklar Elzem Şırnak, Hürriyet Yıldırımçakar ve Vesfiye Tekiner hakkında, şehit olan askerler nedeniyle 15´er kez ağırlaştırılmış müebbet, devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak suçundan birer kez müebbet, 54 kişinin yaralanması, terör örgütü yöneticisi veya üyesi olmak ile patlayıcı bulundurmak suçlamalarından da 32 yıl 6´şar ay hapis cezası talep edildiği davada patlamanın faili canlı terörist Kasım Yıldırımçakar´ı Adana´daki evinde barındırdığı ve saldırı hazırlık aşamasında sanıklara ehliyeti ile araç kiraladığı iddiasıyla tutuklu yargılanan 34 yaşındaki sanık Ekrem Uğur mahkemede savunmasında, "Sanıklardan Kenan Çiçek 15 yıllık arkadaşım olur. Aile dostum olduğu için sık sık görüşürdük. 2016 yılı Kasım ayında Ferhat isimli kişi ile tanıştırdı, hasarlı araba işi yapıyorlarmış. Bir gece birlikte ben misafir ettim. Daha sonra Aralık ayında Kenan, Ferhat ve kendisini patlatan Kasım ile birlikte geldiler. Kenan ile aramızdaki samimiyetten dolayı bir gece daha kalmak istediklerini söylediler. Kasım Yıldırımçakar´ı daha önceden tanımıyordum. Yemek yedik, çay demledik, ben sobanın yanında uyumuşum. Sabah kalktım, işe gittim. Öğle arası Kenan ile Ferhat geldi, ben Ferhat´ı Fırat diye biliyordum, Fıro diyorlardı. Kasım yanlarında yoktu, zaten kendisine çok ısınamamıştım, işi olduğu için gitmiş. Çok da merak etmedim. Akşama doğru Kenan tekrar geldi ve araçlarının arıza yaptığını, ehliyeti olmadığı için araç lazım olduğunu söyledi. Ben de yakın arkadaşım olduğu için bir sakınca görmedim ve komisyon aldığım bir araba kiralama şirketinden araç kiraladım. 2 günlüğüne kiraladık ama Kenan sürekli arayıp uzattı. Patlamanın olduğu Cumartesi günü de gelip araç ile işleri bittiğini, şirkete götürdüğünü ve kendisinin de Diyarbakır´a gideceğini söyledi. Bir daha da yüzünü hiç görmedim. Kardeşim Agit Uğur´un sanayi sitesindeki deposuna Kenan´ın patlayıcı malzeme koyduğunu hiç bilmiyorum. Sosyal medya hesabı bana aittir ama bir süre çalınmıştı, paylaşımları hatırlamıyorum" diye konuştu.
15 askerin şehit olduğu Kayseri patlamasına karışan aracın sahibi tutuklu sanık Mehmet Yolcu ise aracının çalındığını söyleyerek, "Bu vatan için şehit olan askerlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyorum. 25 yıldır ailemle Şanlıurfa´da ikamet ediyorum. Ben kantincilik yaparım. 5-6 yıldır aynı aracı kullanırım. Ayın 16´sında sabah saat 05.00´te kalktığımda aracım yoktu. Bulamayınca panikledim ve 155´i aradım. Kantinin anahtarı, ruhsatım, aile fotoğrafları, hepsi aracın içindeydi. Polisler geldi, baktılar. O gün kantini açamadım. Polisler MOBESE kamerasına baktı, aracımın çalındığını, Karaköprü´den sonra görünmediğini söyledi. Akşama kadar aradım ama bulamadım. Akşam oğlumun arkadaşına sordun, o da ´OGS sorgusu yap´ dedi, ben de yaptım. Aracımın Karaköprü´den Adana´ya kaçak giriş yaptığını öğrendim. Tekrar 155´i aradım. 17 Aralık Cumartesi sabahı polise gittim, görüştüm. Daha sonra eve giderken polisler beni aradı ve bulunduğum yerden beni aldılar. Eve gittik, arama yaptılar. Sonra beni alıp Kayseri´ye getirdiler. Benim aracımın Kayseri´deki patlamaya karıştığını Şanlıurfa Emniyeti´nde öğrendim. Ferhat Tekiner ve diğer hiçbir sanığı tanımam, adalete güveniyorum" ifadelerini kullandı.
------ Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde ise tutuklu sanıkların dinlenilmesine devam edildi. Canlı bomba Kasım Yıldırımçakar´ı evinde barındırdığı iddiasıyla yargılanan tutuklu sanık Ümit Kepir, "Sanıklardan Kenan Çiçek´i 2004 yılından beri tanırım. Ara ara sohbet ederdik. Uzun yıllar görüşmemiştik. Bir gün aradı, kendisini tanıttı. Tekrar görüşmeye başladık. Patlamadan bir hafta önceki pazar günü Kenan beni aradı, kahvaltı yaptık. Sohbette bana bir öğrencinin eve ihtiyacı olduğunu söyledi. Evin üst katında yeğenlerim oturduğu ve rahatsız olduğu için gönülsüz bir süre kalmasını kabul ettim. Gelen öğrenci dediği kişi Kasım Yıldırımçakar´mış. Adını Mehmet diye tanıttı. Bana bir an önce kalacak yer bulup gideceğini söylemişti. Okuldan, benim işimden konuşuyorduk. 4 veya 5 gün benim evde kaldı. Kendisine yedek anahtar vermiştim. Akşam eve geldiğimde o da oluyordu, konuşmak istediğimde geçiştiriyordu. Öğrenci profili vardı" şeklinde savunma yaparken Tutuklu sanıklardan Hüseyin Polat hurdacılık yaptığını belirterek üzerine atılı suçlamaları reddetti. Tutuklu sanık Mehmet Ayaz ise 32 yıldır Mardin Orman İşletme Müdürlüğü´nde çalıştığını, 22 Aralık´ta gözaltına alınıp, Kayseri´ye getirildiğini, saldırı ile hiçbir alakası olmadığını iddia etti. Sanıkların savunmalarının alınmasına 25 Ekim Çarşamba günü devam edilmek üzere duruşmaya ara verildi?