Tarih: 11.08.2024 14:52

Şehit yakını ve gaziler kamuda istihdam edilecek

Facebook Twitter Linked-in

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, eylül ayında 500'den fazla şehit yakını, gazi ve yakınının kamuda istihdam edilmesini planlıyor. Bu yıl yapılan 591 atama ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen şehit yakını, gazi ve gazi yakını sayısı yaklaşık 50 bine ulaştı.

Türkiye’de kamu kurumlarında şehit yakını, gazi ve gazi yakınlarının istihdamına yönelik ilk atama 1996 yılında gerçekleştirildi. O tarihten 2002 yılına kadar 6 bin 315 kişi kamuya yerleştirildi. Bugüne kadar yapılan atamalarla bu sayı önemli ölçüde arttı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, şehitlerin eş veya çocuklarından biri ile anne, baba veya kardeşlerinden birine ve gazilerin kendilerine veya feragat verdikleri bir yakına kamuda istihdam hakkı sağlıyor. Şehit yakınları, gaziler, gazi yakınları, sivil terör mağdurları ve harp malulleri ile yakınlarının istihdamına yönelik iş ve işlemler, Bakanlık bünyesindeki Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülüyor.

Öte yandan, şehit yakınları ve gazilerin devlet memuru yakınlarının atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere bakılmıyor. Terör eylemlerinde şehit olan, malul olan ya da malul olup çalışabilir durumda olan kamu görevlilerinin devlet memuru olarak görev yapan eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşlerinin atanma taleplerine öncelik veriliyor.

Kamu kurumlarında görevli malul gaziler ve eşleri, 19 Eylül Gaziler Günü’nde; şehit eş ve çocukları ile anne, baba ve kardeşleri ise 18 Mart Şehitler Günü’nde idari izinli sayılıyor. Ayrıca, Türk Hava Yolları ve AJet ile yapılan anlaşmalarla şehit yakınları ve gazilere indirimli uçak bileti sağlanıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —