ŞEKER ORANINI YÜKSELTMEK İÇİN ÇİFTÇİYİ EĞİTİYOR?
Kayseri Şeker tarafından 2016-2017 Şeker pancarı kampanya döneminde Şeker pancarında şeker oranını yükseltme ve temiz pancar seferberlik yılı ilan edilmesinden sonra pancar ekicilerinin üretimlerini daha bilinçli yaparak Avrupa ile rekabet edebilir seviyeye getirmek amaçlanıyor.
Çiftçi eğitim toplantılarında konuşan Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bitki Koruma bölüm Başkanı Doç. Doğan Işık; Şeker pancarında şeker varlığını etkileyen İklim, Toprak, Azot Gübrelemesi, Sulama, Hastalıklar , Çeşit, Bitki Sıklığı ve Münavebe konuları yanı sıra Çiftçilerin Bitki hastalıkları ve zararlılarla mücadelede başarı elde edebilmeleri için ?Doğru Teşhis, Doğru İlaç, Doğru Zaman, Doğru Doz? işlemlerinin düzgün yapılmasının gerektiğini belirtilerek bu faktörlerin etkin kullanımı sayesinde Şeker pancarı üretiminde yüksek verim ve yüksek kalite elde edilebileceğini açıkladı.
Işık ayrıca; İyi bir mücadele ile kalitenin de artırılabileceğine dikkat çekerek şeker pancarında bitki koruma ve hastalıklı, zararlı ve yabancı otlarla mücadele konularında yeterli mücadele edildiği takdirde ürün veriminde %30 artış sağlanabileceğini belirtti.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da Gemerek ve Şarkışla Çiftçileri eğitim toplantılarında yapmış olduğu konuşmasında; ?Yeni bir kampanya dönemini bu eğitim çalışması ile başlatıyoruz. Kayseri Şeker çiftçileri olarak bir hedef koyup işimizi benimsememiz ve eksiklerimizi gidererek çalışmamız gerekmektedir. Bizler sizlere güvenerek Kayseri Şekerin çiftçisi 1 numara olacak diyoruz. Artık kıyaslamaları Avrupa ile yapacağız. Biz her yönüyle Türkiye de en iyi seviyedeyiz. Ama yine de çok eksiklerimiz vardır. Bizim ziraat teşkilatımız tüm personelimiz bu işi en iyi bilen ekipten oluşmaktadır.Bizim iddiamız, Bizim ziraat teşkilatımız sizin tarlanızı, ürününüzü sizden iyi bilecek. Siz tarlanızla ilgili bilgiyi onlardan soracaksınız. Bu işin böyle olması lazım. Kayseri Şekerin çiftçisi işini geliştirmesi ve büyütmesi lazım. Biz bu durumumuzu her geçen gün iyileştirmemiz gerekiyor. Bunun için öncelikle şeker oranını artırmamız gerekiyor. Türkiye de en yüksek şeker oranı son 4-5 yıldır bize ait. Eğer bu 1 puan daha yüksek olsa 20 bin ton şekeri fazladan üremiş oluyoruz o da 55 milyon TL paraya tekabül ediyor. Bu masrafsız cebinize girecek bir para o yüzden önümüzde ki kampanya dönemini şeker oranını artırmak için seferberlik yılı ilan ettik.Siz tavsiyelere uygun hareket ederseniz hep beraber kazanırız ? değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri Şeker´in Çiftçi eğitimleri kapsamında kampanya öncesinde 12 Bölge çiftçilerini kapsayan eğitim çalışmalarına Gemerek ve Şarkışla Bölgelerinden başlandı.Gemerek İlçesinde bölge çiftçilerinin eğitim çalışmaları; Gemerek Ziraat Odası toplantı salonunda ve Şarkışla Bölgesi Çiftçilerine yönelik eğitim çalışması ise Şarkışla Belediyesi toplantı salonunda yapıldı.
Gemerek toplantısına; Gemerek Kaymakamı Cuma Kılınç, Belediye Başkan Vekili, Ak Parti ve MHP İlçe Başkanları, İl Genel Meclis Üyeleri, Tarım İlçe Müdürü Ziraat Odası, Taşıyıcılar Kooperatifi, Sulama Birlik Başkan ve yönetim kurulu üyeleri, Muhtarlar, Çiftçiler ve diğer yetkililer katılırken, Şarkışla toplantısına ise Gürçayır Belediye Başkanı, Şarkışla Belediye Başkan Vekili, Ziraat Odası Sulama Birliği yöneticileri ve çiftçiler katıldı.
Gemerek ve Şarkışla Bölge Çiftçi Eğitim Toplantılarında, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu üyelerinden İlhan Argun, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Kayseri Pancar Kooperatif Müdürü İsmet Aksoy, Bölge Müdürleri ve diğer yetkililer de hazır bulundular.