26 YAŞ ALTINA SERVİS ŞÖFÖRLÜĞÜ YASAK
Öğrencisi Özgecan Aslan`ın öldürülmesinin ardından gündeme gelen Servis Araçları' ile ilgili olarak Ulaştırma ,Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı düzenleme yaptı. Düzenlemede, 26 yaşının altındaki kişilerin artık hiçbir şekilde servis şoförü olarak çalışamayacağı belirtildi. Bakanlığın bu kararının sektörü nasıl etkileyeceği konusunda haber ekibimizin bilgisine başvurduğu Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Yavuz Ay bu uygulamanın hiçbir şekilde işlerini olumsuz yönde etkilemeyeceğini vurgulayarak Bakanlık mevzuatında zorunlu olmadan araç takip sistemi ve güvenlik kamera sistemlerini biz zaten önceden yapmıştık. Bunların dışında esnafımızın çalıştığı okulların idarelerine dosya halinde çalışanlarla ilgili her türlü detayın yer aldığı bilgileri zorunlu olarak sunuyoruz. Bu konularda biz bakanlıktan çok çok ileride olduğumuzu düşünüyorum değerlendirmesinde bulundu.
Servis şoförlerine yönelik yeni düzenleme hakkında bilgi veren Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı Yavuz Ay, Bakanlığın bizler adına yapmış olduğu bu açıklamanın olumsuz yönde etkileyeceğini düşünmüyorum ama bunlar zaten Türkiye'de uygulanan kurallardı. Ehliyette 5 yıl aralığı zaten var bu şimdi 7 yıla çıktı. Ben bir Minibüsçüler ve Servisçiler Odası Başkanı olarak bundan önce daha önemli konuların uygulanmasından yanayız. Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Odası olarak defalarca gündeme getirdik. Bizim zaten araçlarımızda araç takip sistemi ve güven kamera sistemini zorunlu hale getirerek tüm araçlarımıza taktık. Türkiye genelinde gerçek manada bundan fayda sağlanmak isteniyorsa bunun daha mantıklı olacağı kanaatindeyim. Aslı olarak bunun ötesinde en önemli konu bu tur konuların yapılmadan önce bizler gibi odalardan mutlak suretle görüş alınması en önemli konudur. Çünkü; sahada olan bizleriz. Okul sezonu açıldığından bugüne kadar Minibüsçüler ve Servisçiler Odası olarak, bölgede 20'nin üzerinde eğitim semineri düzenledik. Biz arzu ederiz ki tüm Türkiye'de bunun yapılması gerektiği kanaatindeyiz. Amacımız emniyet ve güvenlik. Bakanlığımızda tüm çalışmaları bu yönde yaparken esnaf odalarından da görüş almaları çok daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Ayrıca mesleğimizin belli sıkıntıları var. bunlar için zaman zaman bizlerden görüş alınması ve toplantı yapılmasını istiyoruz. Esnaf olarak biz tüm vergilerimizi 12 ay üzerinden veriyoruz. Bu konuya çözüm istiyoruz diye konuştu
Yavuz Ay sözlerinin devamında Bu yasanın iğnenin ucu kadar bir önemi yok. Çünkü biz Kayseri Minibüsçüler ve Servisçiler Odası olarak tüm yükümlülüklerimizi yerine getiren kişileriz. Esnafımıza sonuna kadar güveniyoruz. Bakanlık mevzuatında zorunlu olmadan araç takip sistemi ve güvenlik kamera sistemlerini biz zaten yapmıştık. Ayrı eten esnafımızın çalıştığı görev yaptığı okulların idarelerine dosya halinde zorunlu olaraktan sunuyoruz. Bu konularda çok çok ileride olduğumuzu düşünüyoruz. Bize göre önemli olan bu mesleği bir adım daha ileri götürmekse mutlaka bu eğitimden ve istişareden geçer. Bunla beraber esnafımızın da belli noktalara gelmesi kanaatindeyiz. Minibüs statüsünde olan 16 koltuklu araçlarımız Bakanlığımız maalesef otobüs mantığıyla vergilendiriyor. Bunun hiçbir şekilde mantıklı gelmiyor. Bu konuda elimizden tutulmasını istiyorum. Servis araçlarımız 9 ay çalışıp 3 ay kapı önünde yattığı halde devletimiz 12 ay üstünden vergilendiriyor. Sigortalarımız sıkıntılı. Bu konularda özeleştiri yapmak lazım. Arzumuz o dur ki sahadaki insanlarımızı muhatap alınması ve bu konularda görüş alınması çok faydalı olacaktır ifadelerini kullandı.