Tevfik Işık - Kayseri'de SİT alanı bölgesinde bulunan Talas ilçesine bağlı Kuruköprü Mahallesi'nin sakinleri, SİT kararı nedeniyle evlerinde tamirat dahi yapamadıklarından yakınıyorlar. Daha önce köy olan, bir seçim dönemi belde olan ve 2009 yılında mahalleye dönüşen Kuruköprü'de, vatandaşlar 2007 yılında mahallenin 3. derece SİT alanı ilan edilmesinin kendilerini mağdur ettiğini savunuyor. Mahalle Muhtarı Bilal Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahallelerinde yerleşim yerine ismini veren tarihi bir köprü bulunduğunu, eski belediye başkanının bu köprüyü tarihi eser olarak tescil ettirmek istediğini söyledi. Köprünün tescil işlemleri sırasında mahallenin çoğunluğunun SİT alanına dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, şunları söyledi: ''Şimdi insanlarımız herhangi bir inşaat yapmak istedikleri zaman, birçok kuruluştan izin almaları gerekiyor. Mahalle nüfusunun yüzde 80'inin bulunduğu, okulumuzun, camimizin bulunduğu bölge SİT alanında. SİT alanı içine en az 300 hane giriyor. Buradaki insanlarımız ne evinin penceresini değiştirebiliyor, ne odasını büyütebiliyor. Koruma imar planı halen bitmediği için vatandaşımız taş üstüne taş koyamıyor. Köprüden başka mahallemizde tarihi özellikte hiçbir şey yok. Yetkililerden, Kuruköprü'nün SİT alanından çıkarılarak yapılaşmaya izin verilmesini istiyoruz.'' Mahalle sakinlerinden Selahattin İncedayı da 60 yaşında olduğunu ve mahalledeki evlerinin tamamının yapımına şahitlik ettiğini, mahallede tarihi bir yapının olmadığını iddia etti. Mahallenin acilen SİT alanından çıkarılması gerektiğini vurgulayan İncedayı, ''Yetkililer gelsin incelesinler, mahallemizde tarihi bir yapı varsa SİT alanına dahil edilsin. Yoksa bizi mağdur etmesinler. Vatandaşın çatısı aksa tamir edemiyor, bahçesine bir kapı açamıyor. Evimizin duvarına çivi çakamıyoruz'' diye konuştu. Özgür Saçan da, mahallenin tarihi gelişimini hatırladığını belirterek, SİT kararından dolayı sıkıntı yaşadıklarını, evine çatı yapmak istediğini, ama engellemelerle karşılaştığını söyledi. Diğer mahalle sakinleri de, Kuruköprü'de köprünün dışında tarihi bir yapı bulunmadığını, buna rağmen alınan SİT kararının kendilerini mağdur ettiğini savundular.
-2007 yılında SİT alanı ilan edilmiş-
Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım da şu anda mahalleleri olan Kuruköprü'nün 2007 yılında Kuruköprü Belediyesi döneminde ''Arkeolojik Sit Alanı'' ilan edildiğini belirtti. Yıldırım, ''2009 yılındaki mahalli idareler seçimlerinden sonra Kuruköprü Beldesi bize mahalle olarak bağlandı ancak, Kuruköprü Belediyesi döneminde, 2007 yılında arkeolojik SİT alanı ilan edilmiş, biz ise koruma amaçlı imar planını tamamlamak üzereyiz'' diye konuştu.
-Arkeolojik yapılar nedeniyle SİT alanı ilan edilmiş-
Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Kemal Kurd da, SİT kararlarının doğal, kentsel veya arkeolojik değerlerin korunması amacıyla alındığını, ancak bu konudaki bilgi eksikliği nedeniyle SİT uygulamasının yanlış değerlendirilebildiğini ifade etti. SİT kararlarının uzmanların yaptığı incelemelerin ardından alındığını bildiren Kurd, şu bilgileri verdi: ''Bir bölgeyle ilgili talep gelmesi durumunda mimar, mühendis, arkeolog, şehir plancısı ve sanat tarihçisi gibi uzmanlar inceleme yaparak rapor hazırlar. 2863 Sayılı Taşınmaz Kültür Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında değerlendirme yapılır. Daha sonra bu rapor, ilgili bakanlıklar, yerel yönetimler ve konuyla ilgili uzmanların oluşturduğu heyet tarafından da incelenir. Bu heyetin kararına itiraz edilmezse SİT kararı alınır. Kuruköprü Mahallesi'ndeki SİT kararı, bölgedeki tarihi köprü nedeniyle alınmamış. Bölgede, yer altında arkeolojik yapılar var. SİT kararı bu nedenle alınmış.'' SİT kararı alındıktan sonra yerel yönetimler tarafından koruma imar planı hazırlanması gerektiğini anlatan Kurd, Kuruköprü Mahallesi için koruma amaçlı imar planının tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti. Koruma imar planı hazırlanana kadar bölgedeki vatandaşların yapılarda hangi işlemleri yapabileceklerinin belirlendiğini dile getiren Kurd, imar planı tamamlandıktan sonra yapılacak işlemlerin bu plan kapmasında olması gerektiğini, bazı vatandaşların iddia ettiği gibi yapılarda tamiratların dahi yapılamaması gibi bir durum olmadığını öne sürdü.
|