Eski ismiyle Manik depresyon' günümüzde ise Bipolar bozukluk' veya Manik depresif hastalık diye adlandırılan ve dünyada her 50 kişiden birini etkileyen nispeten sık görülen bu hastalık tedavi edilmediği zaman intihara kadar gidebilen ciddi ruhsal bi
Dikkat aşırı hareketli veya isteksizseniz sizde bipolar bozukluk olabilir… Sevgili İZLEYİCLER;
Uzmanlara göre, bipolar bozukluk, depresyona kadar uzanan ruh halindeki aşırı değişiklikler olarak tanımlayarak, bozukluğun genellikle ergenlik döneminde veya erişkinlik döneminin başında ortaya çıktığını ve hayat boyu sorun olmaya devam edeceğini belirtiyorlar. Tedavi edilmediği takdirde intihara kadar gidebilen, riskli davranışlar nedeniyle ilişkilere ve kariyere çok ciddi zarar veren ciddi ruhsal bir bozukluk olarak karşımıza çıkan bu rahatsızlık dünyada her 50 kişiden birini etkiliyor.
Özellikle son günde medyanın gündeminde olan bu rahatsızlıkla ilgili olarak Psikolog Şerife Aksoy’a sorular yönelttik…
Psikolog Aksoy, “Bipolar bozukluk iki uçlu bozukluk olarak değerlendirilir. Eskiden bipolar bozukluk yerine manik depressif bozukluk deniliyordu. Bipolar bozukluğun oluşabilmesi için bir kez ‘mani epizotunu’, manik dönemini yaşaması gerekiyor. ‘Manik dönemi’ çok hareketli çok coşkulu inanılmaz enerjik, aşırı alış veriş yapan, cinsel istek bakımından çok çok fazla istekli olan ve bu tür özellikleri olan bir dönemdir. Bipolar bozukluğu olan kişi, sıklıkla duygu durumunda aşırı yükselmelerden çöküşlere ve yine yükselmelere dönüşen ve çoğu zaman aralarda normal duygu durum dönemleri bulunan dalgalanmalar yaşar. Burada anlatılan tipik bir tablo olmakla birlikte, farklı kişilerde belirtiler büyük farklılıklar gösterebilmektedir” değerlendirmesinde bulundu…
Aksoy, “Mevsimselde olabiliyor ama ‘manik egzot’, arkasından bir ‘depresif epizot’ da gelebiliyor. ‘Depresif epizot’ta da tamamen isteksizlik söz konusu. Hiçbir şey yapmayı istememektir. Bunun en iyi tedavi edilmenin en kolay yolu ilaç kullanımıdır. Bu ‘manik depressifinden’ şüphelenen ya da böyle bir durumla karşılaşan kişilerin öncelikle bir psikiyatri uzmanına gitmesi gerekiyor. Tıp fakültesinden mezun ve psikiyatri alanında çalışmalarını yapmış bir doktora gitmeleri gerekiyor ve ilaç kullanımına başlanması gerekiyor. Klinik psikolog olarak bizler bipolar bozukluğa çok fazla müdahale edemiyoruz, çünkü; ilaç kullanmaları gerekiyor. ‘Manik’ ve ‘depressif’ olan ‘epizot’ların taşıması gerekiyor. Bipolar bozukluğu tanısı almış kişiler, psikolog gözetiminde çalışmalar yapıyoruz” ifadesini kullandı.
Bipolar bozukluk oldukça sık gözüktüğünü vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti: “Çoğu bipolar bozukluk olduğunu anlayamıyor. İşte canı sıkkın, çok isteksiz, çok depresif, depresyonda mı acaba ya da neden bu kadar hareketli, ne oldu anlamıyoruz durumlardır. Ama bunlar o kadar yüksek ki o kadar uçlarda abartılı ki mutlaka doktora gitmeleri gerekiyor. Doktora gittiklerin de ilaç kullanmaları çok önemlidir. İlaç kullandıklarında çok ‘stabilizasyonlaşıyor’ daha normal hayatlarını devam edebiliyorlar. Hatta bipolar bozukluğu olan birçok ünlü vardır. Mesela Hollywood yıldızlarından kety jons bipolar teşhisi almış. Hayatlarına gayet normal devam edebiliyorlar. Yine de ilaçlarını düzenli kullanmalarını çok önemlidir”.