SOKÜM KAYSERİ İL TESPİT KURULU

YEŞİLHİSAR´DA TOPLANDI

Kültür-Sanat 23.11.2016 12:20:47 0
SOKÜM KAYSERİ İL TESPİT KURULU
Haberi Sesli Oku

Unesco tarafından düzenlenen ?Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi´ (SOKUM) kapsamında, kentin somut olmayan kültürel mirasının tespiti çalışmalarının 2016 Yılı 2. Dönem toplantısı, Yeşilhisar´da yapıldı.
Toplantıya, Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz, SOKÜM İl Tespit Kurulu Başkanı olan İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ile birlikte, üyelerden Şube Müdürü Erkan Erdoğan, Kültür Sanat Şubesi´nden Derya Dalasalan, emekli öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kadir Özdamarlar, Araştırmacı-Yazar Alim Gerçel, Halk Oyunları Uzmanı emekli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Saim Deligöz, geleneksel Yahyalı halıları üreticisi Aziz Özülkü ile Aziz Özülkü, Yeşilhisarlı kültür adamlarından Belediye Başkan yardımcısı Mehmet Ekinci, Ahmet Bilici, Ali Harmancı, Mehmet Sare, Ali Malkoç ve Nuh Naci Kaya katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürümüz İsmet Taymuş, söz konusu çalışmalardaki amacın kente ait somut olmayan kültürel miras unsurlarını (sözlü gelenek ve anlatımlar, gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, doğa ve evrenle ilgili uygulamalar ve el sanatları geleneği) saptama, koruma, yaşatma, arşivleme, araştırma, geliştirme, teşvik etme ve gelecek nesillere aktarma gibi gerekli önlemleri almak olduğunu ve bu kapsamda çok sayıda kültürel unsurun tespitini yaptıklarını, bunlardan birçoğunun da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hem il envanterine, hem de ulusal envantere alındığını belirtti.
SOKUM toplantılarını ilçelerde yapmaya karar verdiklerini belirten İl Müdürü Taymuş, ?Yahyalı, Develi ve Bünyan´ın ardından bugün de Yeşilhisar´da bulunmaktayız. Bu konuda bizleri kabul eden ve toplantımıza ev sahipliği yapan değerli Belediye Başkanımız Sayın Abdulkadir AKDENİZ bey´e ve katılımcılara teşekkür ediyorum.? dedi.
Yeşilhisar Belediye Başkanı Abdulkadir Akdeniz de , Yeşilhisar ve yöresinin bu manada önemli kültürel değerlere sahip olduğundan bahsederek, kültürel yozlaşmanın yaşanmaması için bu değerlerin araştırılıp ortaya çıkartılması, tanıtılması, yaşatılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasının önemli olduğunu ve konuda yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Toplantıda, ilçeye ait olan haral oyunu, lalempen oyunu, yonu yastık yapımı, saya yandı geleneği, Yeşilhisar düğün geleneği, havdura oyunu, Soğanlı bez bebek yapımı, tahinli ekmek yapımı, Yeşilhisar tavası gibi kültürel unsurlar üzerinde çalışma yürütülmesine karar verildi.