SOLUCAN GÜBRESİ

İLİMİZ KADINLARINA UMUT OLDU?

Ekonomi 9.12.2015 17:30:24 0
SOLUCAN GÜBRESİ
Haberi Sesli Oku


Gıda Tarım ve Hayvancılık İL Müdürlüğünce hayata geçirilen ?Kadın Çiftçiler Vermikompost Üretiyor? projesi kapsamında, kadın çiftçilere organik tarım gübresi olan solucan gübresi üretilebilmesini öğretme ve tarımda kullandırmayı amaçlayan çalıştay strat verdi... Çalıştayın açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan; ?Bu gübre ile tüm ülkeye örnek olmak istedik? ifadesini kulandı?
Bir otelin konferans salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, projenin emekçileri olan Akademisyenler, çiftçiler ve davetliler iştirak etti?
Çalıştayın açılışında konuşan Literatürdeki adı ile Vermikompost, halk arasındaki tabiri ile ?Solucan Gübresi ?üreten Şükran Baş Doğan isimli kadın üretici proje kapsamında daha da güzel günler göreceklerini vurgulayarak şöyle konuştu? ?Solucan gübresi ile alakalı bir çok şey duymuştum. Verilen eğitimlere katıldım ve yapılan sınavlarda başarılı olan 9 kadın çiftçi ile Avrupa´ya gittik. Buralarda önemli bilgiler edindik. Toprağın ana şevkatinde olduğunu biliyordum ama bu kadar şefkatli olduğunu bilmiyordum. Toprağın şefkati bize verdiği heyecan çok güzel. Biz çiftçi kadınlar olarak heyecanlandık. Proje kapsamında daha da güzel günler göreceğimize inanıyorum.?
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan´da projeye dair yaptığı değerlendirmede projenin başlangıcında solucan ne ki? Diye tepkiler aldıklarını ancak bugün çok sayıda insanın bu işi öğrenmek için çaba gösterdiğini belirterek şöyle konuştu ?Bu projeye başladığımızda ?solucan ne ki? Niye bu kadar büyütüyorsunuz?´ şeklinde bize eleştiriler geliyordu. Gördük ki başkaları bunu bizden önce keşfetmiş. Bir çok hayvansal atığımız var ama bunları iyi bir şekilde değerlendiremiyoruz. Dünyaya baktığımızda bir çok maddeyi çok güzel değerlendiriyorlar. Kayseri olarak buna öncülük etmek istedik. Buradaki temel hedefimiz bir farkındalığı oluşturmak. Bu gübre ile tüm Türkiye´ye örnek olmak istedik. Bu proje milli bir proje. Bu projelerle inşallah tarlalarımız organik madde görecek. Bu tip çalışmalarla organik maddeyi gündeme getirmeyi hedefledik.?
Çalıştayın başlangıcında söz alan Vali Yardımcısı Erdoğan Aygenç ise ?Her şey aslına rücu eder diye bir söz var. İkinci dünya savaşına kadar tarım genelde organik olarak yapılıyordu. Kimyasal gübreler daha toprakları zehirlememişti. Üretimi artırmak için çeşitli gübreler kullanıldı. Aradan 70 sene geçti ve topraklar değerini kaybetmeye başladı. Şu anda topraklara yeniden değerini kazandırmak için çalışmalar yapılıyor? diyerek, tarımın önemine vurgu yaptı.
İki gün devam edecek olan çalıştay da katılımcılara solucan gübresi üretmenin yönetmeleri ve gübrenin tarımsal üretimlerde nasıl kullanıldığına dair bilgiler verildi?
HABER: M. EMRE KİPMAN