?AV SEZONU AÇILDI DENETİMLERİMİZ DEVAM EDİYOR?
Eylül ayı başında start veren yeni av sezonu ile birlikte hem amatör, hem profesyonel balık avcıları yurt genelindeki tuzlu ve tatlı sularda avlanmak üzere karasularımızı mesken edinirken, Gıda ?Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın taşra teşkilatında görevli ekipleri de denetimlerine hız verdi? İlimizdeki denetimler konusunda gazetemize değerlendirmede bulunan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bekir Doğan, ?Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi adına denetimlerimiz aralıksız sürüyor? ifadesini kullanıp, ilimizin hangi bölgelerinde ne şekilde avlanılabileceği konusunda bilgiler verdi?
Bakanlar Kurulu kararı gereği ilimizin de dahil olduğu 43 ilde,2015 yılında Balıkçılık ve Su ürünleri Şube müdürlükleri kuruldu. Yani ülkenin karasularında denetlemelerde bulunan Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı bu şube, su ürünlerinin yurt genelinde denetimlerde bulunuyor. Kayseri Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yüksek Mühendis Bekir Doğan haber ekibimize yapmış olduğu açıklamada, ?Şu anda Yamula Barajı dahil karasularımızda herhangi bir yasak söz konusu değildir. Yasak iç sularımızda türe, bölgeye ve zamana göre değişmektedir. Bulunduğumuz zaman diliminde de alabalık yasağı mevcut, bu da Zamantı ırmağında mevcuttur. Zaten bu yerde tüm yıl boyunca yasaktır. Yamula Barajıda amatör avcılık bakımından herhangi bir yasak bulunmamaktadır. Ticari avcılık konusunda, kiraya verdiğimiz Yamula Kooperatifinin avcılığı söz konusudur. Onun dışında ticari avcılık yasaktır. Buranın kira süresi de Kasım ayında dolmaktadır.? diye konuştu
Ticareti yapmamak kaydıyla amatör olarak balık avlamak isteyen vatandaşlar, Yamula Barajında 24 saat balık avlayabilecek. Ancak avlanırken bazı hususlara dikkat edilmesi lazım. Şube Müdürü Bekir Doğan, balık tutacak kişilerin olta özellikleri ile ilgili olarak şu bilgileri verdi?Bakanlığımızın yayınlamış olduğu 3´e 1 ticari avcılık sirküleri, 3´e 2 amatör avcılık sirkülerindeki kurallara uymak zorundalar. Özellikle amatör avcılarımız, amatör belgesi kanunen almaları zorunlu olmasa da, almalarında fayda vardır. Çünkü almaya geldiklerinde biz onları bilgilendiriyoruz. Bölge, zaman, yer ve tür yasaklarına istinaden. Ama avcılarımız bu sirkülere uydukları sürece ki, bu kurallarda, tek olta, üç iğne olarak belirlenmiş ve yasaklanan av malzemeleri sayılmıştır. Bu kurallara uydukları sürece, Yamula Barajına gidip avlanabilirler.?
Yüksek Mühendis Bekir Doğan, yasak av malzemeleri olan, kireç, dinamit gibi argümanlarla avlanan kişilere, yasalar gereği ceza kesebileceklerini hatırlatıp uyararak şunları kaydetti? ?Amatör avcılar, avlanmayı ticari boyuta taşıyabiliyorlar. Çok fazla balık avlayıp bunun satışını yapabiliyorlar. Buradan geçimlerini sağlayanlar da var, farklı maksatlarla bu işleri yapanlar da var. Biz denetimlerimizde bu kişilerle karşılaştığımız zaman öncelikle yer, zaman, bölge kurallarına uymadığı, belgesinin olup olmadığını tespit ediyoruz, cezai işlemi uyguluyoruz ve elindeki av malzemelerine, balıklarına el koyuyoruz. Bu denetimlerde Jandarma, Kocasinan Belediyesi´nin ve Çevre timlerinin de yetkisi var.?