SUYUN STRATEJİK GELECEĞİ

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde, geçen haftalarda gerçekleştirilen Su Kanunu Hazırlık Çalıştayı yapılması planlanan Su Kanunu iskeletini oluşturdu. 16 Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresinin katılımı ile gerçekleştirilen Çalıştay da suyun 50

Anahtar Kelimeler: 0
Güncel 3.11.2011 07:22:00 0

Editör

admin

SUYUN STRATEJİK GELECEĞİ
Haberi Sesli Oku

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde 15 Ekim tarihinde başlayan ve iki gün devam eden Su Kanunu Hazırlık Çalıştayı'nı değerlendiren Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürleri, düzenlenen toplantının suyun geleceğini belirlemek açısından son derece yararlı olduğu konusunda birleşti.

Toplantının ev sahipliğini yapan Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş yaptı. Keleş, Türkiye'de yerel olarak su kaynaklarının yüzde 50'sini yöneten kurumların bir araya gelerek Su Kanununun teknik olarak içermesi gereken maddeleri ele aldıklarını belirtti. 61. Hükümet ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde Su Yönetimi Genel Müdürlüğü birimi oluşturulduğunu anlatan Keleş, şunları söyledi: "Bu genel müdürlük suyun makro ölçekte planlamasının yapılması ve yönetilmesine ön

ayak olacaktır. Bu yeni genel müdürlüğümüz ile suya verilen önem bir kez daha ortaya çıkmıştır. Biz de bu dönemde hazırlanması düşünülen su kanununa katkı vermek için böyle bir çalıştay da bir araya geldik ve önemli kararlar aldık."

ELE ALINAN KONULAR

 Çalıştay'da, "Havza kapsamının belirginleştirilmesi ve vurgulanması, Nehir havza yönetim planlarının hazırlanmasında su kanalizasyon idareleri ve belediyelerin sürece dahil edilmesi. Ulusal su planı ve nehir havza yönetim planının adının Bütünleşik Su Kaynakları Yönetimi Planı olarak güncellenmesi, Yüksek Planlama Kurulu'nun oluşturulması, Havzalar arası transfer yapılması durumunda suyun korunması için yatırım ve denetleme harcama yetkisinin verilmesi, Su ve Kanalizasyon İdarelerine ait göletlerin

durumu ile dere ıslahında DSİ ve Su ve Kanalizasyon İdarelerinin görevlerinin netleştirilmesi, Denetim yetkisinin verilmesi, özellikle yer altı suyu kullanımı, Mutlak koruma alanları sınırının 50 metreye çekilmesi, Çekilen su miktarı ve dengelenmesinin dikkate alınması, Tahsiste su bütçesi kavramının getirilmesi, tahsis konusunda özel idareler, DSİ ve belediyelerin yetki ve görevlerinin netleştirilmesi ile suyun arz yönetiminden önce talep yönetimine göre yapılması konuları" ön plana çıktı.

Çalıştay'a katılan Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Kamil Ülgen, Çalıştay'ın son derece olumlu geçtiğini ifade ederek, "Suyun geleceğinin belirlenmesi açısından son derece önemli bir çalıştay oldu. Çalıştayın en önemli özelliği ilk kez bu kadar kapsamlı olarak idareler olarak bir araya gelinerek, su kanunu hakkında bazı düşünceler dile getirildi. Su kanunu için önemli bir ön çalışma yapılmış oldu" dedi.

 Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ender Batukan da, Çalıştay öncesinde en büyük isteklerinin bakanlık yetkililerinin de kendileri ile aynı ortamda bulunması olduğunu ve bunun gerçekleştiğini ifade ederek şunları söyledi: "Biz orada taleplerimizi anlattık. Kendileri de bu talepleri son derece olumlu buldu. Benim görüşüm Su Kanununun bizlerin isteği doğrultusunda şekilleneceği yönünde. Eğer merkezi idare bu kanun bizim isteklerimiz doğrultusunda olacak derse biz bu konuyu Başbakanımıza

çıkaracağız. Yani şu anki yapının aynısı sürdürülür ise yine Büyükşehirlere yetki verilmez ve çelişkiler devam eder. Bundan dolayı biz kanunun bizim istediğimiz şekilde oluşacağına inanıyoruz. Ayrıca, böylesi önemli bir organizasyonu düzenleyen SASKİ Genel Müdürümüz Rüstem Keleş'e de teşekkür ediyorum."

 SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş de, su kanunu ile su kaynaklarının 50 yıllık planlarının yapılacağına dikkat çekerken, "Riskleri şimdiden ortak istişare ile görerek buna göre adım atmak açısından bir yol haritası çizildi. Bu toplantılar düzenli olarak başka illerde devam edecek" dedi.

Toplantıların ilerleyen aylarda başka illerde devam ederek su kanunu hakkında detaylı bir yol haritası çıkarılması hedefleniyor.

Sapanca'da düzenlenen Toplantıya Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Prof.Dr. Lütfi Akça, Su Yönetimi Genel Müdürü Prof. Dr. Cumali Kınacı'nın yanı sıra İstanbul Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Demir, Ankara Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Mahmut Emiroğlu, Bursa Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı, Konya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Kayseri Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Ender Batukan, Eskişehir Su Kanalizasyon İdaresi

Genel Müdürü Remzi Ertek, Gaziantep Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Fahreddin Uslusoy, Mersin Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kamil Ülgen, Adana Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Abdulkadir Küreksiz, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Dr. Ahmet Hamdi Alparslan, ASAT Genel Müdür Yardımcısı Hasan Bölücek, Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Coşkun Öncel, Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram, SASKİ Genel Müdürü Rüstem Keleş katıldı.