TAHİR NURSAÇAN İLE HAFTANIN RÖPORTAJI

NURSAÇAN ?SİYASETÇİLER ÜRETİMİN DEĞERİNİN FARKINDA DEĞİLLER??

Güncel 18.09.2015 17:42:42 0
TAHİR NURSAÇAN İLE HAFTANIN RÖPORTAJI
Haberi Sesli Oku

   Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Konuğumuz Organize Sanayi Bölgesi´nin henüz çiçeği burnunda başkanı Sayın Tahir Nursaçan... Sayın Nursaçan´la OSB´nin dünü, bugünü ve yarınını masaya yatırdık?
C.ÜSTEN : Sn.Nursaçan öncelikle yeni göreviniz hayırlı olsun. Nursaçan soyisimi Kayseri için aşina lakin sizi ilimiz sakinleri henüz yeterince tanımıyor o nedenle OSB´ye dair sorulara geçmeden dilerseniz öncelikle sizi kısaca okurlarımıza tanıtalım. Kimdir Tahir Nursaçan?
KAPIMIZ 1150 SANAYİCİNİN HEPSİNE AÇIK?
T.NURSAÇAN: İki çocuğum üniversiteyi bitirdi. Tabii biz şirket olarak aile şirketiyiz. Abim ve küçük kardeşini birlikte ortaklaşa çalışıyoruz. Tabii ticari hayatımız 79 lu yıllarda başladık, sizlerin de bildiği gibi mobilya sektörü ve mobilya malzemesi, ağaç kaplama, sunta, kereste ticareti ile yıllarca meşgul olduk. 1988 yılında rahmetli Aydın Bey´in o sözü üzerine biz organize sanayi bölgesindeki arsayı aldık. 92 yıllarında oranın temelini atıp inşaatını bitirmeyi, 95 yılında da üretime geçtik. O zaman Kayseri yine mobilya ve yatak üretim merkezi olduğu için önemli hammaddelerden bir tanesi keçe üretimiydi. Kayseri´de keçe üretimi yapan çok az kişi vardı o yıllarda çünkü keçe hakikatten üretimi zor bir nesne. Çünkü üretimi yapılırken kıvılcımlar çıkıyor ve yangın riski çok yüksek? Üretimi hassasiyet gerektiren bir iş olduğu için üretim teknolojisindeki Kayseri´de kimse aşina değil. Çünkü Kayseri Organize Sanayi Bölgesi yeni gelişiyordu. Ama şimdi elhamdülillah organize sanayi çok ciddi manada büyüdü. Bizde tabii biliyorsunuz Mayıs ayı itibariyle organize sanayi bölgesinde 13 üncü olağan genel kurulu yaşandı. Bu 13 üncü olağan genel kurulda daha önce sizlerin de bildiği gibi hep rakip olmuyordur tek listeyle giriliyordu. Tek listeyle girilince de sandık gelmiyordu. Ama bizim dönemimizde tek liste olmadığı için sandık kondu. Sandıktan da vatandaşın sağduyusu sonucu bizim yönetim göreve geldi. Biz yönetime gelirken bizim vaatlerimiz vardı bu vaatlerimiz şuydu, güleryüz ve tatlı dil bizim olmazsa olmazımız olacak. Osb nin kapısı 1150 sanayicinin de hepsine kapımız açık olacak. Şeffaf olacağız dedik. Açık olacağız dedik. Birlik ve beraberliğe önem vereceğiz dedik. Tabi bu arada şunu da söylemeden geçemeyeceğim kim Kayseri organize sanayi bölgesi kurulduğu günden bugüne hakka ve halka hakkıyla hizmet ettiyse sizin vasıtanızla da teşekkür ediyoruz. Kesinlikle biz büyük bir merhale kat ettik herkese bu süreçte emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Bu bir bayrak değişimi sizin de bildiğiniz gibi değişmeyen tek şey değişimdir. Bu koltukları Allah inşallah bizi yapışık koymaz. Çünkü organize sanayimizde birbirinden kıymetli başarılı sanayicilerimiz var.Yeter ki burada algı operasyonu yapmayalım korku dünyası kurmayalım. Yani nöbet değişimine inanalım. Buraya geldiğimizde herkesin bu işi yapma kapasitesi ve kapasitesi müsaittir. Ama tekelcilik tasdik etmiyoruz. İnşallah o hataya bizde düşmeyiz.
C.ÜSTEN : Göreve geldikten sonra nasıl bir OSB buldunuz? Sizce en acil çözüm bekleyen sorun neydi?
KUMTEL YANGINI İTFAİYE TEŞKİLATININ GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYDU?
T.NURSAÇAN : Şimdi tabii sizin de bildiğiniz gibi biz göreve geldikten sonra Kumtel firmasında üzücü bir yangın hadise meydana geldi. Biz o yangın hadisesinde gece saat 2 buçuğa kadar yönetim olarak o yangının başındaydık. Tabii o yangının başında olmamız bizim kendi eksikliklerimizi sanayimizin eksikliklerini itfaiyedeki bizim eksikliğimiz neydi sanayicimizin eksikliği neydi onu görmemize neden oldu. Acı bir tecrübeyle görmüş olduk. Bizim kayseri organize sanayi bölgesi yönetimi olarak acilen itfaiye araçları almaya gittik. Çok manada bir çalışma yaptık. ilgili uzmanlarla görüşme yaptık o görüşmelerimiz sonucunda 5 tane itfaiyecini inşallah on ikinci ayın sonu gibi alacağız.
Diğer bir konu ise Mobese sistemi yoktu. Ortalarında çok dinamik ciddi manada Kayseri´deki organize sanayi bölgesindeki polis merkezinde parmak izi tanıma sistemi ve plaka tanıma sistemi de dahil olmak üzere bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz.
C.ÜSTEN: Sn: Nursaçan son aylarda yaşanan siyasi istikrarsızlık ve tırmanışa geçen terör olayları sanayicinin iş hacmini nasıl etkiledi? Bu durum ihracata nasıl yansıdı?
SİYASETÇİLER ÜRETİMİN DEĞERİNİN FARKINDA DEĞİLLER?
T.NURSAÇAN: Şimdi istikrarı küçümsemek hiç birimizin haddi değil. İstikrar memleketin geleceğini üretimi için hatta yatırım için son derece önemli. Yatırımcı biliyorsunuz ürkek davranır istikrarın olmadığı bir yerde yatırımdan söz etmek mümkün değil. Maalesef 7 Haziran seçimlerinden sonra gerek tüm seçilmiş partilerin ülkede vatandaşın söylemiş olduğu, sandıktan çıkan mesajı iyi okunamadığını gördük. Sandıktan çıkan mesaj dedi ki oturun bir araya gelin. Barışın anlaşın ve bizi hükümetsiz bırakmayın. Ama siyaset farklı siyaset kendi kulvarında aranan koalisyonunu kuramadı. Kuramayınca ülkemiz yeniden seçime gitmek durumunda. Ama tabi şunu da gözden kaçırmamak lazım Türkiye hassas bir coğrafyada yaşıyor. 12 senedir olmayan şeyleri, 12 sene sonra nasıl ortalığın karıştığını kardeş kavgasının asıl ateşlenmek istendiğini ki en tehlikelisi budur; bu millet tarih boyu bin yıllar boyu birlik ve beraberlik içinde yaşamış ama birileri bu konuyu kaşıyıp yara meydana getirmek istiyorlar. Ya sizin bizden alıp veremediğiniz nedir kardeşim siz kendi aranızda 350 400 milyonluk Avrupa Birliği´ni kuracaksınız. Ama bizi bölüp parçalamaya çalışacaksınız. Biz bugün tüm siyasi partilerimizden bu hassasiyeti sandık herkese açıktır. Kamuoyu herkese açıktır. Ama seçim bittikten sonra maalesef bizim ülkemizde tekrar seçim istemekte. Seçim akşamı dahi gördünüz seçim istenmeye başlandı. Bu da sanayinin farkında olunmadığının, üretimin kadrini kıymetini bilmediğini gösteriyor. Allah ülkemizin istikrarını bozdurmasın. Üretim elbette istikrardan yanadır, üretim elbette birlikten yanadır. Eğer siyasilerimiz birlik beraberliğimizi artırsa da sonuçta sağ parti olsun sol parti olsun bunların hizmet edeceğiz insandan başka kim var. Her şey insan için o zaman bu kadar ayrılık gayrılık ne için. Biraz daha bunların samimi olduk dediğim gibi meslek liseleri memleket meselesi olduğunun vurgusunu yapıp nitelikli eleman üretime geçmemiz lazım. Geçen hafta bilim ve teknoloji bakanlığına gittik 1574 tane ara malı türkiye ne yapıyor ithalatı yapıyor. Ya gelin kardeşim işte siyasilerimiz bunu görsün bugün ülkemizin bir ithalatını ne kadar azaltabiliyorsak, ülkemizin ihracatı ne kadar arttırabiliyorsak o şekilde var olacağız biz. Nedense memleketimizde bakıyorsunuz üretimin kadri kıymeti bilinmiyor Anadolu´ya da gerektiği gibi bakılmadığını düşünüyorum ben. Tabi sahada olmazsanız göstermelik yapılan her şey farkındalığı maalesef bitiriyor.
C.ÜSTEN: İlimizin ihracat rakamları neden istenilen seviyeye ulaşamıyor? ?Antep, Konya bizi geride bıraktı?
YENİ FUAR ALANI İÇİN HİSSE DAĞLIMI YAPILDI
T.NURSAÇAN : Neden diye sorduğunuzda 15 sene önceye baktığımızda Konya, Kayseri, Gaziantep aralarında bir fark yok aynı kulvardalardı. Hatta biz biraz daha öndeydik. Ama bugün baktığımız zaman Konya ihracatında ve üretimde bizi geçmiş. Gaziantep ihracatında ve üretimde bizi geçmiş. Bizim ise namı değer Kayseri bu memleket ticaretiyle ünlü bir memlekette yaşıyoruz. Yani nereye giderseniz gidin ticari deha insanların yetişdiği bir şehirde yaşıyoruz. Şimdi Konya´ya baktığım zaman çok ciddi manada bir fuar merkezi yapmış gaziantep´e gittiğimizde fuar merkezini yapmış ve de baktığımız zaman Gaziantep´te nitelikli üretim kanalları yapılmakta. Şu anda belki Gaziantep´in ihracatında da düşüş vardır çünkü yan tarafında ciddi bir dönemsel savaş yaşanmaktadır. Bizde yeni yönetim olarak göreve gelir gelmez gerek kayseri valimizle gerekse Türkiye odalar ve borsalar birliği başkanı sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ile büyükşehir belediye başkanımızla kayseri valimiz bu işi çok sıkı tuttu. Fuar ve kongre merkezi yapım işi için bir heyet oluşturduk. Ticaret odamızın temel atma töreni sonrasında bir toplantı yaptık. Orta kurumlar arasındaki hisse dağılımının taslak bir toplantısını yaptık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanımız dünya ticaret merkezi´nde İstanbul büyükşehir belediye başkanı Kadir Topbaş bey ve İbrahim Çağlar beyle görüşüp Kayseri´deki kurulacak fuar ve kongre merkezi´nde işçi alımı konusunda çalışma yapacağını söyledi. Sağ olsun İstanbul´daki düğünde sayın valimiz Kadir Topbaş beyle yan yana geldiğinde söyler. Kadir Topbaş bey bu fikre uygun baktığını söyler ama hisse konusunda bir çalışma yapalım diye sayın valimize söz vermiş. Bizde sayın valimize bu konudaki samimiyetinden dolayı sizin vasıtanızla teşekkür ediyoruz. İnşallah bu projeyi hayata geçirdiğimiz takdirde kayseri´deki çok kıymetli sanayicilerimiz ürünlerini pazarlama imkanı bulacak. Sırf biz onla da kalmak istemiyoruz kayseri endüstriyel tasarım merkezimiz var ama maalesef tasarım merkezimiz ihmal edilmiş. Bizim yeni yönetimimiz tamamen yönetim olarak bu konuya sarıldık. Orayı tamamen baştan aşağı yeniden dizayn ediyoruz. Oranın İçerikli tasarıma ulaşmasını sağlayacağız ve inşallah orada şehrimize hayırlı hizmetler yapacağımızı düşünüyoruz. Burada yeni bir şirket kurulacak ismi de büyük ihtimalle kayseri fuar ve kongre merkezi olacaktır. Büyükşehir belediye başkanımız sayın Mustafa Çelik başkanımızın bu konuda çalışma yapıyor. Çeşitli araştırmalar yapıyoruz. Bir taraftan Adana karayolu üzerinde hemen boğaz köprü pastırmacılar parkını geçtikten sonra sol tarafta kurulması düşünülüyor. Diğer tarafta yeni yapılan Mobilyacılar Sitesi´nin arkasında bir yer düşünülüyor. Bir tarafta yeni Malatya çevre yolu güzergahı üzerinde yeni hal yakınlarda bir yer var ama bakalım kısmet nereye olacak? Bizim yaptığımız araştırmalarda Adana yolu üzerinde Pastırmacılar Parkı´ndan sonraki sol taraftaki alanın daha makul olacağı gibi bize tavsiye gelmektedir. Yani ulaşım kolay bir atasözü var marifet iltifata tabidir bir de böyle yatırımlar küçük yatırımlar olmadığı gibi görselliği ve kendi kendine reklam olacağı tanıtımında kolay olacağı için küçük bir yere sıkıştırmak doğru değil . İstanbul´daki fuar merkezinde yapmış olduğumuz tüyap´ın genel müdürüyle yapmış olduğumuz toplantıda kayseri´de 8 tane fuarı yapabileceklerini çok rahatlıkla söylüyorlar. Hatta samimiyetimizi göstermek adına kuralacak olan şirketten de az miktarda olsa hisse de alabiliriz diyen tüyap yetkilerinin katkısı da var bize. Böyle baktığımız zaman şu çıkıyor her fuarda 100 bin kişinin üzerinde bir katılım bekliyoruz. Bu demektir ki 800 bin tane insan şehre gelecektir. Şehrimizin mantısından, pastırmasına, sucuğundan ve hatta Erciyes turizm merkezi dahil elbette ki gelen insanlar tanıtıma katkı sağlayacaklardır.