Tarih: 21.09.2015 17:07

TAHİR NURSAÇAN İLE HAFTANIN RÖPORTAJI 2. BÖLÜM

Facebook Twitter Linked-in

Sevgili Okurlar; OSB Başkanı Sn. Tahir Nursaçan ile geçtiğimiz hafta içinde gerçekleştirdiğimiz ve ilk bölümünü yayınladığımız röportajımızın ikinci bölümünü de bu gün sizlerle buluşturuyoruz?
CUSTEN : OSB ?de üretim yaparken sektörel çeşitliliğin yeterince sağlanamadığı , üretilen ürünlerin yükte ağır ? pahada hafifi olan ürünler olduğu yönündeki eleştiriler yıllardır dillendirilir? Sizin yönetiminiz bu konuda her hangi bir proje geliştiriyor mu? Özellikle Otomotiv Sektörü, Bilişim Sektörü gibi kar marjı yüksek olan sektörlerde üretim yapılabilmesi, bu yönde yatrım yapılmasını teşvik gibi çalımlar var mı?
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNE ÇOK ÖNEM VERİYORUZ?
T. NURSAÇAN : Bizim bugün 400 civarında mobilyacımız, 200 civarında kapı sektörü üreticimi mevcut. Bu sektörlerde elde ettiklerimizi küçük görünmek ya da yok saymak bize sıkıntı verir. Bizim burada yeni yönetim olarak yapmak istediğiniz kümeleşme konusunda ciddi çalışmalar yapmak. Bugün baktığımız zaman süper lig´de bir takımımız var,PTT birinci ligde var , ikinci ligde var amatör küme de var. Mobilya sektörü de bu kümeleşmeyi yapmazsa aynı yere yığılırsa ise maalesef o zaman hem kopyacılık , hem de taklitçilik ortaya çıkar. İşte bizim bunu rakip kültüründen meslektaş kültürüne çevirmemiz gerekiyor. Haksız rekabeti kaldırmak, güçleri birleştirmek, konuşabilmek bizim mayamızda var. Bunu başardığımız zaman; birbirimizi tehdit değil, fırsat haline nasıl çevirebilirizin cevabını aramaya başladığımız zaman güçlü oluruz. Güçlerimizi birleştirmememiz için hiç bir sebep olmadığını düşünüyorum. Nitelikli gelişim konusunda şunu söyleyebilirim Kayseri Organize Sanayi´nde artık makina imalat yapan çok kıymetli sanayicilerimiz var. İnşallah bunların sayısı artar. Geçen gün bir Alman heyet Kayseri´ye gelmiş, sayın Valimizde Osb´ye gelmelerini istemiş bizde kabul ettik geldiler. O heyete dedim ki siz gelirseniz bizim yönetimimiz size ihracata yönelik nitelikli yatırım yaparsanız şehrimizde arsayı bedava vereceğiz. Biz size gelin buyurun dedik. Yeni yönetim olarak kapımız sonuna kadar açık onlara. Kayseri´ye katma değer verecek bütün sektörlere kapımız açık. Sektörel çeşitlilik anlamında da özellikle üniversite ?sanayi işbirliği ile bir takım sonuçlar elde etmek niyetindeyiz? Bu maksatla üniversite yönetimleri ile özellikle de Erciyes Üniversitesi yönetimi ile son derece sıkı diyaloglarımız var. Üniversitenin daha önceki rektörü sayın Fahrettin Keleştemur bizim yönetimimizle oldukça yakından görüşüyordular. Şimdiki rektörümüz sayın Hamza Çakır beyle de öyleyiz. Fahrettin hoca üniversiteyi bize . Üniversiteye emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Ciddi Ar-Ge merkezlerinin kurulduğunu gördük. Şimdi daha önceki yönetimin bizden önceki yönetimin doğa bilimleri fakültesinin projesine katkı sağlamıştır. Fahrettin hocamın bize anlattığı projeden ödül almış bir projeymiş tabii Fahrettin hoca bizi kendimize bırakmıyor önceki yönetime böyle bir söz vermişti. İlaç enstitüsü´nün bu şehre kazandırılmasının önemli olduğunu düşünmüyorum?

C.ÜSTEN : OSB sanayicisi yıllardır yetişmiş kalifiye eleman bulmakta sıkıntı yaşadı. Yakı zamana kadar da bu konuda ciddi bir gelişme kaydedilmiş değildi? Siz yeni yönetim olarak kalifiye eleman konusunda herhangi bir proje geliştirdiniz mi ?
ERÜ MESLEK YÜKSEK OKULU OSB´DE EĞİTİM VERECEK?
Yan taraftaki toplantı salonumuz da TSE il müdürlüğü ile ciddi manada sektörel bazda eleman konusunda toplantı yapılıyor. Biz bu konuda elbette eğitim olmadan birlik beraberlik olmayacağını, bilgi olmadan hiç bir şey yapma şansımız olmadığının farkındayız... Bu arada çok güzel sorular soruyorsunuz Ceyhun bey teşekkür ediyorum . Sanki yaptıklarımızı takip ediyor gibisiniz. Biz yine böyle bir bir toplantıdayken ben Fahrettin hocama bir soru sordum. O da dedi ki Meslek Yüksek Okul´nun Organize Sanayide olması lazım dedi. Bize bir çalışma başlattık. Tramvay durağının yanında 30 dönümlük bir arazimiz vardı, orayı meslek yüksekokulu için yönetim kurulu tahsis ettik. Oraya ciddi manada meslek yüksekokulumuzun kazandıracağız. İnşallah ben buradan şunu söylemek istiyorum yeni seçilecek vekillerimize vekil adaylarımıza bizim hakikaten teknik mühendislik bölümünü ciddi manada geliştirmemiz lazım. Bizim saha adamına üretim adamına üretimin değerini kıymetini bilinçlendirmemiz lazım. Biz siyasetçilerimizden bunu bekliyoruz. Artık üretimi görmezden gelmesinler. Üretim olmadan bir şey yapmanın şansı yok. Biz tabii mesleki eğitim lisemize de ilerde yeni bir hayır sahibi bulursak biz bir tane daha mesleki eğitim lisesi yapmak istiyoruz. Çünkü Organize Sanayi Bölgesi´nde şu anda 65 bin kişi istihdam ediliyor. Bu 65 bin kişinin içinde bin kişiyi emekli ayrılırsa yerine nitelikli okumuş bilgili kültürlü eleman bulmamız lazım. Hollanda´da bakın 25 bin tane mesleki eğitim lisesi öğrencisi var. Bizim ağaç konusunda meslek yüksek okulu bitirmiş,konusunda uzman insanları OSB deki işletmelere kazandırmamız gerek.Yine aynı şekilde mobilya konusunda, metal konusunda, elektrik -elektronik konusunda uzman eğitimli bireylere ihtiyacımız var. Meslek yüksek okullarını buraya getirmemizin amacı da bunları organize sanayi ile iç içe hale getirmektir?
C.USTEN : Sn: Nursaçan OSB 1. Bölge Mimarsinan ve İncesu Osb´nin ağabeyi konumunda? Mimarsinan ve İncesu Osb´nin yöneticileri ile diyaloklarınız nasıl? Gerçekten onlara ağabeylik yapabiliyormusunuz?
KAPIMIZ HERKESE AÇIK ?
T.NURSAÇAN : Şuan bizim kapımız İncesu´ ya da, Mimarsinan Serbest Bölgesine de kapımız açık. Aramızda bir sorun yok. Elbette zaman zaman bir araya geliyoruz. Valimiz bir toplu toplantı düzenliyor, biz de bildiğimiz konuları onlarla paylaşıyoruz. Biz ciddi manada altyapı hizmetlerine suratlı bir şekilde devam ediyoruz. Amacımız zaman kaybetmeden fuar ve kongre merkezi´ni hayata geçirmek. Endüstriyel tasarım merkezini hayata geçirmek. Ara eleman sorununu ciddi manada çözmek. Çünkü meslek yüksekokulu olmazsa olmazımız. Kayseri son yıllarda elektrik -elektronik aletler konusunda ciddi anlamda sevindirici gelişmeler kaydetti? Bu konuda ciddi üretim yapan firmalarımız var. Şu anda örnek diyorum sanayicimizin ulaşımda yaşadığı organizeden çıkıp Kayseri´ye varana kadar ki sıkıntı çektiği yerlerde, ne varsa hiçbirini küçük görmeden çözmek için yeni yönetim olarak ciddi manada kararlarımızı aldık. Çözümleri için uğraşıyoruz. Sevgili hemşerilerimizden meslek lisesi yapmak isteyen olursa organize sanayi bölgesinde kapımız açık. Meslek Yüksek Okulu için Kayseri´de hayırsever bir büyüğümüz ile şu anda protokol imzalamadığımız için ismini açıklayamayacağım. Meslek yüksekokulumuzun önemli bir hayırseverimiz yapmak için düşünüyor yeni yönetim olarak daha önce yapılmış olan organize sanayi bölgesinde daha önce yapılan büyük camiiyi şu anda bir tadilat aldık . Yıllar olmuş? 20 yılı geçkin bir zaman olmuş cami yapılalı. Tabi artık bakıma ihtiyacı var. Bizde buna sessiz kalmadık. Gerek havalandırma,gerek içindeki yazıların yıpranmış olması, gerekli olan yerler bunlar çok profesyonel bir ekip tarafından tasarlandı? Akustik sisteminde sorun olduğu için güzel bir ses sistemi devreye alacağız. Kurban Bayramı´ndan sonra inşallah onuncu ayın 15 i gibi organize sanayi camii yeniden hizmet veriyor olacak. Şuan yine organize sanayimizin Kayserimizin daha büyük camimiz olan, bizim organize camimizden 5 metre daha büyük olan önceki yönetimimin yaptırmış olduğu ,bizimde şuan devam ettirmiş olduğuz Selimiye modeli denilen camimize de eğer kayserimiz de hayır sahipleri biz bu camiye katkı sağlamak isteriz derlerse kapımız açık.
C.ÜSTEN : Sn Başkan birde Lojistik Köy Projesi vardı ? O proje hangi aşamada, sanayicimiz ne zaman o projenin meyvelerini yiyebilecek?
BİR TÜRLÜ TAMAMLANAMAYAN GÜNEY ÇEVRE YOLU SANAYİCİYİ ÜZÜYOR?
T.NURSAÇAN : Lojistik konusunda şu anda ciddi manada bir gelişme yok buradan üzülerek şunu da söylemek istiyorum. Bugün zaten bir güney çevre yolu biliyorsun şu anda ikinci bölüm etap bitmedi Bildiğim kadarıyla oda bizi üzüyor. Yani güney çevre yolu küçümsenmemeli ?Bugün bizim ulaşımda 15 -20 kilometrelik bir mesafe kısaltmasına sebebiyet vermekte ve trafiğin rahatlamasını sağlamakta. İnşallah karayollarımız o konuyla ilgili çalışmayı yapar. Lojistik köy noktasında lojistik meselesini önemsiyoruz. Çünkü neden bugün navlun bedelleri artık can yakmaya başladı. Yani bugün bir ihracat yaptığımız düşünürsek kara yolundan giden bir nakliyeyle, trenle gidenin fiyatı aynı bunu anlamakta ben hakikaten güçlük çekiyorum. Trenin daha ekonomik olması lazım.Bu konuda sanayicimizin sıkıntısı var ümit ediyorum lojistik taşımacılıkta ciddi çalışmalar yapılabilir. Sanayicilerimizde ürünlerini uygun fiyata taşıma fırsatı bulur diye düşünüyorum. Farkındalık önemli birbirimize memleketimize sahip çıkıp daha iyi kayseri için daha iyi üretim için el ele gönül gönüle vermemiz lazım diye düşünüyorum?.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —