Talas Belediyesi, 6 Kasım 1982 tarihinde vefat eden Talaslı Allah dostlarından Cemil Baba’nın 37. ölüm yıldönümünde anma programı düzenledi. Anma programında konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ‘Mavi Boncuklu Cemil Baba’ kitabının yazarı Veli Altınkaya, “Talas Cemil Baba’dan Somuncu Baba’ya kadar nice Allah dostuna kadar bu şehrin manevi dinamitlerini ukdesinde bulunduran önemli bir merkezdir. Talas gelecekte eminim ki bu manevi mimarlarını ve değerlerini de daha ön plana çıkararak buradan da çok ciddi pay alacaktır” dedi.
Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen anma gecesine Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ‘Mavi Boncuklu Cemil Baba’ kitabının yazarı Veli Altınkaya ile Cemil Baba’nın ömrünün son 4,5 yılına yakından şahitlik eden Mehmet Beğendik konuşmacı olarak katıldı. Mehmet Beğendik anılarını paylaşırken Gazeteci Yazar Veli Altınkaya’da tasavvuf ve Allah dostlarının vasıfları üzerinden Cemil Baba’yı anlattı. Tasavvuf Musikisi sanatçısı Mustafa Demirci de hem programın moderatörlüğünü yaptı hem de seslendirdiği ilahilerle geceye renk kattı.
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Cemil Baba’nın ‘Alem iyi olsaydı bağ duvar istemez, kapı anahtar’ sözüne dikkat çekerek, şunları söyledi “Talas, Cemil Baba’dan Ahmet Tayrani’ye, Esma Hatun’dan Somuncu Baba’ya kadar birçok gönül ehline beşiklik etmiş bir diyar. Bu yönüyle hayli zengin bir yapısı var. Cemil Baba da bunların en sonuncu halkasını oluşturuyor. Şimdi insanlara sorsanız ‘mutluluğun, huzurun sırrı nedir?’ diye, birçok şey söylerler. Oysa Cemil Baba, ‘Alem iyi olsaydı bağ duvar istemez, kapı duvar’ diyerek toplumsal huzur ve mutluluğun düsturunu ortaya koymuş. Kimisi miskin dedi, kimisi meczup dedi, kimisi veli dedi ama o her şeyiyle bizim Cemil Babamız. Kendisini bir kez daha rahmetle anıyoruz”
Cemil Baba’nın Talas’ın manevi dinamiklerinden olduğuna da vurgu yapan Başkan Yalçın, hem programa konuşmacı olarak katılanlara hem de salonu dolduran Cemil Baba sevenlerine teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Anma gecesine konuşmacı olarak katılan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve ‘Mavi Boncuklu Cemil Baba’ kitabının yazarı Veli Altınkaya ise konuşmasında, Talas Cemil Baba’dan Somuncu Baba’ya kadar nice Allah dostuna kadar bu şehrin manevi dinamitlerini ukdesinde bulunduran önemli bir merkezdir. Talas gelecekte eminim ki bu manevi mimarlarını ve değerlerini de daha ön plana çıkararak buradan da çok ciddi pay alacaktır, diyerek şunları söyledi. “Cemil Baba’yı anma programına ev sahipliği yapan Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın’a teşekkür ediyorum. Kendisi Kayseri ve Van’da 20 yılı aşkın süredir çok güzel hizmetlerde bulundu. 7 aydır Talas’ta görevde ve önümüzdeki süre içerisinde de Talas’a çok güzel hizmetlerde bulunacağına hiç şüphemiz yok. Tabi ki Talas Kayseri’mizin çok önemli ilçelerinden birisi. Kayseri 5-6 bin yıllık tarihiyle çok önemli medeniyetlere beşiklik etmiş bir şehirdir. Talas birçok noktada da Kayseri’den çok önde. Burada Cemil Babayı konuşacağız şüphesiz, Cemil Baba’da Kayseri’de doğmuş henüz çocuk yaşlarında annesi ve iki kardeşi ile beraber Talas’a Harman Mahallesine yerleşmiştir bir gönül dostudur. Aslında Cemil Babanın Talas’la tanıştığı tarihte Allahla gönül köprüsünü kurduğu yıllardır. Talas’a gelmesiyle o köprüyü kurduğu yıllardır. Dolayısıyla Talas Cemil Baba’dan Somuncu Baba’ya kadar nice Allah dostuna kadar bu şehrin manevi dinamitlerini ukdesinde bulunduran önemli bir merkezdir. Bugün birçoğu yüksek yargı mensubu 20 kadar kişi buradaydı. Onlarla Ali Sait Paşa Konağını gezdik, sonra Yaman Dede Konağına gittik. Talas’ın kültürel birikimine inanç turizmi dediğimiz sürecin Dünyada ve dolayısıyla Türkiye’de de ciddi bir potansiyel. Talas gelecekte eminim ki bu manevi mimarlarını ve değerlerini de daha ön plana çıkararak buradan da çok ciddi pay alacaktır. “
Programa katılanlara Gazeteci Yazar Veli Altınkaya’nın kaleme aldığı ‘Mavi boncuklu Cemil Baba’ kitabı da hediye edildi.
(10 Kasım 2019)TALAS BELEDİYESİ
CEMİL BABA’YI UNUTMADI
Kayseri Haber Gazetesi
Orjinal Habere Git